Českotřebovský deník 313/2012  (14.12.)                               

Vypravte se za zážitky do Orlických hor

Vážení čtenáři, právě jste začali číst novou, pravidelnou rubriku, kterou si pro vás připravila destinační společnost Orlické hory a Podorlicko. Ta se stará o rozvoj cestovního ruchu v regionu Orlické hor a Podorlicko a ráda by Vás pozvala na některé nezapomenutelné akce, které se zde konají v lednu:
 
V sobotu 19. 1. 2013 v Olešnici v Orlických horách proběhne již 3.ročník Mistrovství republiky a zároveň neoficiální Mistrovství světa v historickém lyžování na starých lyžích, kde na vás čeká spoustu disciplín a zábavy.
 
Ve dnech 22. - 26. 1. 2013 se uskuteční v Deštném v Orlických horách tradiční celorepublikově známé Mistrovství ČR v LONGu  - ŠEDIVÁČKŮV LONG. Vezměte své děti a vypravte se na krásnou podívanou, kterou představují tyto závody psích spřežení.
Milovníci sjezdového lyžování se jako každoročně chystají do Říček v Orlických horách. Zde se ve dnech 24. - 27. 1. 2013 koná již 51. ročník evropsky významných závodů SKIINTERKRITERIUM 2013.

 

 
Pět projektů kraje úspěšně prošlo podrobnou prověrkou

Pardubice (12. 12. 2012) – Útvar interního auditu Regionální rady Severovýchod zveřejnil zprávu o auditu pěti projektů Pardubického kraje, které se uskutečnily v období 2008 až 2011. Kontrola se zaměřila na splnění kritérií pro operační program, na soulad výdajů s účetními záznamy a s předpisy EU a ČR a další  potřebné náležitosti. V závěru kontroloři konstatovali, že v průběhu auditu nebylo identifikováno žádné zjištění.
Auditoři kontrolovali projekty modernizace silnic II. třídy v úsecích Proseč – Borová, Vysoké Mýto – Choceň, Seč – Běstvina – hranice Pardubického kraje, dále Integrační zařízení pro osoby se zdravotním postižením OLÚ Jevíčko a Sportovní areál Dašická,“ upřesnil radní pro evropské projekty Zdenek Křišťál. „Všechny projekty byly v pořádku a je z toho vidět, že v našem kraji umíme správně čerpat evropské dotace i přesto, že kritéria jsou někdy velmi složitá,“ dodal radní. V rámci programového období 2007 – 2013 má Pardubický kraj v současnosti zásobník obsahující 104 projektů v celkovém objemu potenciální dotace ve výši 4 ,5 miliardy Kč.  Z tohoto zásobníku je již 79 projektů schváleno příslušným poskytovatelem dotace a to v předpokládaném objemu dotace ve výši 3, 77 miliardy Kč. Na investiční projekty v rámci programového období 2007 – 2013 obdržel Pardubický kraj v letech 2009 – 2012  dotace v celkové výši cca 1,5 miliardy Kč.

 

Pěkné vánoční osvětlení města

  Fotografie a pochvalu za vánoční osvětlení oblasti starého náměstí Poslala do redakce Vojtěška Vohralíková....
 
Nashledanou na Pekláku

Svahy jsou připraveny na vaše oblouky. V pátek 14.12 v 17 hodin se roztočil vlek a odstartovala nová sezóna. Těšíme se na Vás  denně  od 9-16 a 17-21 hodin.Více na www.peklak.cz.  Na shledanou na Pekláku!
Lyzařská škola – v provozu od 15.12. denně 9-16  rezervace na tel: 734 862 484 (z důvodu velkého zájmu o výuku si prosím Vaše lekce rezervujte telefonicky, nebo osobně v naší kanceláři)


Lední hokej: Pardubice jsou výkonnostně nad námi
Hokejisté Lokomotivy Česká Třebová prohráli i čtvrtý vzájemný souboj s Pardubicemi. Ve čtvrtečním utkání jejich naděje pohasly v závěru druhé třetiny, kdy soupeř v průběhu 49 vteřin vstřelil dvě branky a získal tříbrankové vedení. V závěrečném dějství se hostům podařil málo vídaný kousek, skórovali totiž ve chvíli, kdy měli na trestné lavici dva vyloučené hráče!!

Česká Třebová – Pardubice 3:8 (1:3, 2:3 0:2)

Branky: 20. Doha (Čejka, Jetmar), 23. Šedivý (Čejka, Hladík), 28. Poskočil (Doha, Kopečný) – 10. Lubina, 17. Musil (Ludvík), 19. M. Šejba (Lubina), 24. Jindřich (Lubina, M. Šejba), 38. Kubelka, 39. Procházka, 47. Jindřich, 52. Jindřich (Lubina).

Rozhodčí: Kukeně – Pařízek, Říha. Vyloučení: 10:9 (navíc Paleček na 10 minut). Využití: 0:2. Oslabení: 0:1. Diváků: 215.

Česká Třebová: Paleček - Čejka, Poskočil, Novotný, Váně, Řehák, Chadima – Hladík, Kvasnička, Šedivý – Hašek, Kopečný, Uhlíř – Doha, Teplý, Jetmar.

Pardubice: Truhlář – Rejzek, Vlasák, Palaščák,, Mlateček, Koblížek – J. Šejba, Procházka, Kubelka – Musil, Ludvík, Čermák – Lubina, Jindřich, M. Šejba.  (Více na www.hopkej-ceskatrebova.cz)

Pozvánka na SANTA CUP

V sobotu 22.12.2012 se v Ústí nad Orlicí (hala "Textilka" - naproti soudu) uskuteční  SANTA CUP. Jedná se turnaj, kde se sejdou členové klubu a hrají mezi sebou od rána do podvečera zápasy. Od 8.30 - 9.30 jsou male děti (5 - 8let), od 10.00 - 16.00 pak budou starší (od 8 - dospěláci).
Chcete se dozvědět více o pěstounské péči

Chcete pomoci dětem, které nemohou žít se svými rodiči ?   Uvažujete o možnosti stát se pěstouny?
Potom právě pro vás jsme připravili besedu s zástupcem občanského sdružení Amalthea na téma Pěstounská péče
Kdy: 19. 12. 2012 v 10.00 hod
Kde: V mateřském centru Rosa
Co se dozvíte:  kdo se může stát pěstounem, co všechno pěstounská péče obnáší
jak je pečováno o pěstouny  a mnoho dalšího k tomuto tématu                                                                Vaše MC ROSA
 
Na Silvestra bude krajský úřad uzavřen

Pardubice (27. 11. 2012) – Na Krajském úřadu Pardubického kraje budou o vánočních svátcích probíhat rekonstrukce prostor ve druhém patře. Naštěstí jsou letošní svátky rekordně dlouhé a jsou mezi nimi jen dva pracovní dny, čtvrtek 27. a pátek 28. prosince, kdy zde bude minimální provoz. Další všední den, pondělí 31. prosince, bude krajský úřad uzavřen. „Vzhledem k tomu, že Silvestr připadá na pondělí mezi volnými dny, rozhodl jsem o uzavření úřadu a zaměstnanci budou čerpat dovolenou. Spoluobčanům se tímto omlouvám, že nebudeme fungovat v úřední den a prosím je, aby vyřízení svých žádostí směřovali na jiný úřední den. Děkuji všem za pochopení a přeji krásné vánoce,“ řekl ředitel Krajského úřadu Pardubického kraje Jaroslav Folprecht. Veškerá agenda bude k dispozici veřejnosti v další úřední den, tedy ve středu 2. ledna 2013.
 
Vstupenka na nástupiště zrušena 

Současně s platností nového jízdního řádu dochází také - jako už tradičně – k mnoha změnám v tarifu dopravců. Jednou z nich mimo jiné bude také úplné zrušení institutu, o němž si mnozí myslí, že musel být zrušen už dávno. Jde o vstupenku na nástupiště. Důvodem této změny je to, že se zcela zásadně změnily vztahy Českých drah k částem železničních stanic (zejména podchodům a nástupištím), a s ohledem na to, že do budoucna není vyloučena ani změna vlastnických práv ČD ve vztahu k budovám železničních stanic, které jsou dosud v jejich majetku. (www.zelpage.cz)