Českotřebovský deník 315/2012 (17.12)                                 
Výsledky hlasování o nejkrásnější nádraží 2012 : nejlepší Opava východ

Výsledky soutěže byly vyhlášeny v Hlavním sále Valdštejnského paláce Senátu ČR 12.12.2012.  Na publikaci výsledků jsme netrpělivě čekali, protože jsme měli také svoje želízko v ohni - nádraží v České Třebové zdokonalené v minulých letech mimořádně nákladnou investicí. Probojovalo se do finále, ale jako nejhezčí nebo pohádkové oceněno nebylo .
Nejkrásnějším nádražím ČR bylo zvoleno slezské nádraží Opava východ, které je centrálním uzlem regionu - vychází odsud tratě do Ostravy-Svinova, Krnova, Jakartovic, Hradce nad Moravicí a trať do Hlučína s odbočkou do Chuchelné. Budova opavského východního nádraží byla dostavěna již roku 1851 v pozdně klasicistním slohu podle návrhu architekta Ernesta Ehrenhause a v letech 2004-2008 prošla nákladnou rekonstrukcí v souvislosti s elektrifikací a celkovou rekonstrukcí trati, při které byl kladen důraz na zachování původního rázu budovy včetně unikátních nástropních maleb. Zároveň také vznikla moderní nástupiště propojená podchodem a byl vytvořen terminál pro přestup na městskou i příměstskou autobusovou dopravu.
Vyhlašovatelé soutěže dále udělili zvláštní cenu Pohádková nádraží Mnichovicím a Nemilkovu, jejichž zástupci ocenění převzali od pravé pohádkové princezny, paní Ivany Andrlové, a jako poděkování absolvují speciální prohlídku zimní Valdštejnské zahrady s odborným výkladem pana zahradníka Zdeňka Černého. Nádraží Nemilkov bylo oceněno za ojedinělou květinovou výzdobu a nádraží Mnichovice za příkladnou rekonstrukci a spolupráci s městem a s dětmi.
Na vyhlášení byli oceněni i zástupci dalších finalistů soutěže, nádraží Bělá nad Radbuzou, Česká Třebová, Jindřichův Hradec, Luhačovice, Mariánské Lázně, Šumperk a Telč.

Otevření stálé expozice mechanického (chodícího) UNZEITIGOVA  BETLÉMU


Výstavní síň Kulturního centra Česká Třebová - V pondělí 17. prosince  v 17.00 hodin  byla slavnostně otevřena stálá expozice mechanického Unzeitigova betlému  rozšířená o prezentaci modelu starého Trávníka, díla Josefa Hubálka z let 1995 - 96 takového, jaký býval v době I. republiky.  Oba unikátní exponáty jsou veřejnosti přístupné i v dalších dnech. O nové expozici bude zvláštní článek a fotoreportáž

Expozice je otevřena denně mimo pondělí od 10.00 do 18.00 hodin
24. 12. 2012 od 9.00 – 11.00 hodin
25. 12. 2012 od 13.00 – 18.00 hodin
26. 12. 2012 od 13.00 – 18.00 hodin
31. 12. 2012 – zavřeno
1. 1. 2013 od 13.00.- 18.00 hodin

MO ČSSD na návštěvě ve stacionáři A - CENTRA 

Ve čtvrtek 13.12.2012 se členové MO ČSSD  sešli  na předpremiéře vánoční besídky, kterou nacvičili uživatelé tohoto  týdenního stacionáře, jimiž jsou mladiství a dospělí s kombinovanými vadami nebo mentálním postižením a potřebují každodenní pomoc a dohled.
 
Podpora v A-centru je chápána jako pomoc a asistence tak, aby uživatelé nebyli omezováni a mohli vést samostatný a spokojený život.
 
Uživatelé A-centra ještě bez patřičných kostýmů předvedli hudebně dramatické  pásmo inspirované filmem Ať žijí duchové . Byli odměněni srdečným potleskem. 
 
Poté jsme si společně zazpívali vánoční koledy, vyfotili se a byli jsme podarováni drobnými keramickými výrobky  vyrobenými uživateli stacionáře. 
 
Ing. Žáčková pak předala ředitelce stacionáře Mgr. Ostruszkové peněžitý dar MO ČSSD, 1500 kč na koupi keramické hlíny.
V.Polák.

 
Hejtman Netolický: Máme středisko, které by nám i Krkonoše mohly závidět 

Dolní Morava (17. 12. 2012) – Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický spolu se svým předchůdcem a nyní senátorem Radko Martínkem přijali pozvání do hotelu Vista na Dolní Moravě, aby pomohli předsedovi představenstva společnosti Sněžník, a. s., Jiřímu Rulíškovi se slavnostním zahájením zimní sezóny. Středisko na Dolní Moravě vzniklo také díky finanční podpoře z Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod.  Na celkové investici ve výši 600 milionů korun se podílely evropské peníze více než 200 miliony. Lyžaři se mohou těšit kromě velmi kvalitního zázemí také z nejprudší sjezdovky v republice.  „Dovolím si říci, že v Pardubickém kraji vyrostlo zimní středisko, které by nám i Krkonoše mohly závidět. Cílená podpora z evropských fondů se zcela mimořádnou finanční účastí soukromého investora je pro mě osobně vzorovým projektem využití evropských peněz. Úroveň služeb a doprovodných aktivit jistě přiláká turisty nejenom v zimě, ale i v letních měsících,“ konstatoval hejtman Martin Netolický.  
Dolní Morava v oblasti pod Králickým Sněžníkem nabízí všechny druhy lyžařských tratí, dvě čtyřsedačkové lanovky, osvětlenou sáňkařskou a bobovou dráhu, dětský lyžařský park s pojízdným pásem, kolotočem, lanovým vlekem a spoustou pohádkových postav. Velká nabídka je také ubytování, které je možné jak v horských chatách, tak v luxusním hotelu Vista s nepřeberným množstvím wellness aktivit.
Ministerstvo životního prostředí pokračuje v posuzování Větrného parku Lichkov a Mladkov 

Pardubice (17. 12. 2012) – Ministerstvo životního prostředí rozeslalo dotčeným samosprávným celkům a správním úřadům dopracovanou dokumentaci záměru Větrný park Lichkov a Mladkov.
Pardubický kraj  oznamuje, že dopracovaná dokumentace je k nahlédnutí a připomínkování na odboru životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Pardubického kraje, Komenského náměstí 120, Pardubice. Do dokumentace lze nahlédnout, činit výpisy a kopie v úřední dny v pondělí a ve středu od 8.00 do 17.00 hodin (v ostatní dny po telefonické dohodě) po dobu 30 dnů od data vyvěšení na úřední desce Pardubického kraje, tedy od 12. 12. 2012. V této lhůtě lze uplatnit připomínky k dokumentaci písemně u příslušného úřadu to jest u Ministerstva životního prostředí. Do textové části oznámení lze také nahlédnout v informačním systému EIA na internetových stránkách CENIA, české informační agentury životního prostředí na internetových stránkách CENIA (http://www.cenia.cz) a na stránkách Ministerstva životního prostředí (http://www.mzp.cz/EIA), kód záměru MZP328.
Rescue batohy pomohou horské službě v kraji 

Dolní Morava (17. 12. 2012) – U příležitosti zahájení lyžařské sezóny ve ski areálu na Dolní Moravě předal hejtman Pardubického kraje Martin Netolický náčelníkům horské služby Michalu Klimešovi pro středisko Dolní Morava a Josefu Šifrovi pro oblasti Čenkovice a Červená Voda dva batohy se zdravotnicko – technickou výbavou v hodnotě téměř 16 tisíc korun. „Činnost horské služby na našem území Pardubický kraj podporuje dlouhodobě. Považuji za symbolické, že předáváme další nové vybavení horské službě v situaci, kdy se do provozu předává největší lyžařský areál v regionu. Lze totiž očekávat, že na horskou službu bude kladen mnohem větší nápor,“ uvedl hejtman Netolický. Podle hejtmana je potěšující, že se horská služba těší velké důvěře lidí při zachraňování životů. V minulosti kraj zakoupil pro horskou službu navigační přístroje GPSMAP.
„Škoda jen, že se doposud nepodařilo přijmout zákon o horské službě České republiky a zařadit ji jako základní složku Integrovaného záchranného systému v Pardubickém kraji. Po celý rok totiž významně spolupracuje se zdravotnickou záchrannou službou, hasiči i policií při pátracích akcích či při poskytování první pomoci raněným. Doufám, že se horská služba do budoucna stane rovnoprávnou, státem zřizovanou složkou integrovaného záchranného systému včetně jasného systému financování. Tak se však může stát pouze za předpokladu legislativní změny v parlamentu,“ doplnil hejtman.