Českotřebovský deník 316/2012 (18.12.2012)                        
KRONIKA BLANKY KOSTŘICOVÉ V ČESKÉM ROZHLASE

Zatím poslední knížka Blanky Kostřicové Kronika se dočkala velmi příznivého přijetí v literárních kruzích spisovatelských i odborných (nedávno vyšla např. pozitivní recenze na tuto knihu v literárním časopise Tvar). Kronika zaujala též redaktorku literárně-dramatické redakce Českého rozhlasu Brno Alenu Blažejovskou, která již před třemi lety natočila s českotřebovskou autorkou obsáhlý rozhovor pro svůj magazín Zelný rynk. V Zelném rynku bylo později odvysíláno také několik povídek Blanky Kostřicové.
V prosinci loňského roku natočila Alena Blažejovská další rozhovor s třebovskou spisovatelkou, který je tentokrát doplněn autorským čtením z Kroniky. Pořad bude vysílat Český rozhlas Brno v magazínu Zelný rynk některou lednovou sobotu v 17.05 (přesný termín vysílání nebyl v době uzávěrky Českotřebovského zpravodaje znám).
Rozhovor bude také převeden do písemné podoby a publikován na stránkách Portálu české literatury (www.czlit.cz), kde je již umístěn medailon Blanky Kostřicové doplněný ukázkami z jejích děl.
Ukázka z poslední knížky:
"Kronika našeho rodu
Kožená vazba s lipovými listy.
Kaligrafickým babiččiným písmem vypsaná historie rodu.
Navíc historky, výroky… Přesvědčení o smyslu naprosto všeho.
Detaily se složí v nedohledný, ale nezpochybnitelný monument.
Nic není „jen tak“.
Všechno je život, osud, význam, tajemství, znamení.
Nepřehlédnout, nepřehlížet.
Fascinovaně čtu vyznání smysluplnosti:
„Káču uměl nejlépe mrskat Láďa Habrman.“
 
Blanka Kostřicová

Narozena 16. 4. 1961 v Litomyšli, domovem v České Třebové. Po maturitě na tamější železniční průmyslovce vystudovala FF UP v Olomouci (obor čeština-angličtina), kde také později absolvovala postgraduální studium české literatury. Pracovala v Ústavu pro jazyk český ČSAV v Praze, poté jako středoškolská učitelka v České Třebové.
Literární recenze, kritiky a literárněvědné stati publikuje zejména v časopisech Tvar, Souvislosti, Bohemica Olomucensia, Bohemica litteraria; přispívala též do kulturní rubriky Lidových novin, do Literárních novin, Hosta, A2, Proglasu, Listů…
Vydala čtyři knihy beletristické – Třebovské povídky (TG Tisk Lanškroun, 2007), Ledovcová turistika (Dauphin a Protis, 2007), Lyžařské povídky (Periplum, 2009), Dole a nahoře (Dauphin, 2010) – a jednu odbornou: Románový cyklus Jiřího Kratochvila (Periplum, 2008). Přispěla též do sborníku Honzo, ahoj. Setkání s Janem Balabánem (Kalich, 2011).
 
 
Studentské prezidentské volby na gymnáziu

Ve dnech 11. a 12. prosince se studenti vyššího stupně českotřebovského gymnázia zúčastnili studentských prezidentských voleb pořádaných organizací Člověk v tísni. Do projektu s názvem Kdo jiný? se celkem zapojilo téměř 450 škol z celé České republiky.
Budoucí voliči tak získali možnost seznámit se s jednotlivými kandidáty a nanečisto si vyzkoušet průběh přímé prezidentské volby.
Vítězem zvoleným našimi studenty se stal s velkým náskokem Vladimír Franz se 40 hlasy, následován Karlem Schwarzenbergem s 28 hlasy a Janem Fischerem s 18 hlasy. Vladimír Franz se umístil na první příčce rovněž v celkovém součtu výsledků.
Veronika Kovářová, Zuzana Nespěchalová
 
Výbor Spolku Gymnázia Česká Třebová si dovoluje touto cestou popřát všem svým členům a příznivcům mnoho úspěchů v práci i osobním životě v roce 2013 a současně vás pozvat na
valnou hromadu,
která se bude konat ve čtvrtek 14. února 2013 v 18.00 hodin v učebně biologie v budově Gymnázia Česká Třebová. Na programu budou kromě jiného i volby nového výboru.
Těšíme se na setkání se všemi příznivci gymnázia. Náměty a připomínky je možné zasílat na adresu ředitelství gymnázia nebo e-mailem na: Jana.Sedlackova@gymnct.cz.                                          Jana Sedláčková předsedkyně Spolku
 
Ve zdravém těle zdravý duch!

Cílem vzdělávání na našem gymnáziu je všestranný, tedy i tělesný rozvoj studentů. V podzimní části se dařilo zejména sportovcům v kolektivních hrách. Díky tomu bude okres Ústí nad Orlicí zastoupen Gymnáziem Česká Třebová v krajských kolech následujících soutěží:
-    odbíjená dívek SŠ ve složení: Zuzana Nespěchalová (8.A), Natálie Pecháčková (7.A), Linda Horáčková (6.A), Kristýna Kopečná (6.A), Radka Voclová (5.A), Nikola Malá (1.C), Lucie Kopecká (2.C)
-    florbal chlapců ZŠ ve složení: Vojtěch Typl (4.A), Pavel Horák (4.A), Jan Horák (4.A), Tomáš Langer (4.A), Matěj Tesař (4.A), Hoang Huy Tien (4.A), Oldřich Ezr (4.A), Martin Kamenický (4.A), Štěpán Jiroušek (4.A), Matěj Popelka (3.A), Michal Rickwood (3.A), Ladislav Cerman (3.A).
Děkujeme těmto sportovcům za příkladnou reprezentaci naší školy a přejeme jim mnoho úspěchů i v následujících utkáních.
Daniela Fricová
 
Ve čtvrtek 13. prosince 2012 se družstvo dívek nižšího stupně gymnázia zúčastnilo okresního kola Orion Florbal Cupu, které se konalo v Brandýse nad Orlicí. Děvčata první tři zápasy se základními školami z Jablonného nad Orlicí, Brandýsa nad Orlicí a Chocně vyhrála s přehledem 4:0, 6:0 a 4:0. V posledním zápase se naše družstvo utkalo s daleko vyrovnanějším týmem ze ZŠ Tatenice. Soupeřky tentokrát skórovaly jako první, naše děvčata však po chvíli vyrovnala. Zápas byl dramatický až do úplného konce, ale vítězný gól přece jen střelilo naše družstvo, a domů se tak vracelo neporažené. Naše florbalistky Anna Machačová, Zuzana Horáčková, Karolína Manová, Kateřina Jebousková, Veronika Hekrlová a brankářka Veronika Tomšová si vysloužily postup do krajského kola, čímž navázaly na vítězství chlapců naší školy z předchozího dne.     Ivana Pecháčková
 

Spolek od sv. Kateřiny informuje

Dne 12.12.2012(krásné datum pro konání dobrých skutků) jela skupina ze Spolku za dlouhodobým členem Milanem Dočekalem do léčebny v Dolním Rychnově u Sokolova.Jela mu popřát hodně zdraví a štěstí k vánočním svátkům.Zároveň mu přivezla jeho oblíbené vánoční cukroví,které pro něj upekly naše členky.Byl velice potěšen z návštěvy a nezkrýval svoje slzy dojetí.Popřáli jsme Milanovi brzké uzdravení a těšíme se na další shledání.  Alois Vyroubal


Svatební dort roku 2013 prověří kvality českých a moravských cukrářů

Cukráři a cukrářky budou moci již brzy porovnat své dovednosti se světem díky prvnímu ročníku soutěže Svatební dort roku 2013, která startuje 12. ledna na svatebním veletrhu Svatební dny v hotelu Clarion  a vyvrcholí 2. března 2013. Hlavním cílem tohoto neziskového projektu je zvýšení úrovně českého cukrářského trhu, a to ve speciální disciplíně svatebních dortů. Soutěž vybízí české profesionální i amatérské cukráře nebo týmy k prezentaci svého umění a slibuje za to hlavní cenu -  špičkový týdenní kurz v italském kulinářském institutu.
Odborným garantem a patronem soutěže se stal dvojnásobný Nejlepší cukrář ČR Lukáš Skála, který je již po mnoho let ostříleným soutěžícím i komisařem v mnoha českých i mezinárodních soutěžích. „Rád podpořím projekt, jehož cílem je podpora cukrářského řemesla, které je stále tak trochu podceňováno. Velmi kvituji hlavní výhru formou dalšího vzdělávání a věřím, že tuto jedinečnou příležitost ocení především soutěžící,“ komentuje nový projekt Skála.
Počínaje 12. lednem 2013 mohou soutěžící zasílat své přihlášky společně s fotografiemi soutěžních dortů. O čtyři týdny později odstartuje na www.svatebnidortroku.cz veřejné hlasování a 2. března 2013 ve finále konajícího se na mezinárodním veletrhu World of Beauty & Spa odborná porota vybere Svatební dort roku. Účast v ní přislíbil také zakladatel Italian Institute for Advanced Culinary and Pastry Art, který tak posoudí úroveň českého cukrářství a vítěznému tvůrci dortu následně na týdenním kurzu umožní ještě zlepšit jeho dovednosti.
Soutěž chce mimo jiné objevit nové cukrářské talenty z řad laické veřejnosti, upozornit na nové trendy v oblasti svatebních dortů jak z pohledu dekorů, tak použitých surovin a pomoci v prezentaci profesionálům, kteří se na svatební dorty specializují.
Sekundárním cílem je vzdělávání veřejnosti. Čím vyšší budou její požadavky, tím vyšší úroveň služeb budou cukrářští profesionálové nabízet. „Jinými slovy už se nemusíme spokojit s lentilkovou dekorací, krtečkovým dortem nebo těžkým máslovým krémem na českých dortech. Svatební dorty jsou přirozenou vlajkovou lodí tvůrců dortů, proto jsme si vybrali na porovnání se světem právě je,“ uvedla před startem projektu jeho koordinátorka a majitelka svatební agentury Unique Wedding Soňa Solařová.
Partnery projektu jsou svatební agentura Unique Wedding, časopis Tina, lifestyle portál prozeny.cz, kulturní portál informuji.cz, odborný magazín Fany Info, mezinárodní veletrh World of Beauty & Spa, svatební veletrh Svatební dny, společnosti alfatech, Eta, FIALA-PRAHA a Oetker.
Soňa Solařová, koordinátor projektu +420 724 666 614


Základní škola a mateřská škola Rybník zve rodiče s dětmi  na ZÁPIS DĚTÍ  do 1. třídy  Základní  školy  Rybník,

který se koná v budově školy v Rybníku ve  čtvrtek   17.1.2013 v době od 13,30 do 17,00 hodin.
Zapsány budou všechny děti, kterým bude do 31.8.2013  šest let.
K zápisu přinesou rodiče rodný list dítěte, zápisový lístek a žádost o přijetí dítěte k základnímu vzdělávání (obdrží v MŠ).
K zápisu přijdou i ti rodiče, jejichž dítě nebylo přijato do prvního ročníku v roce 2012.
Těšíme se na vaši návštěvu naší školy!  
Obec Rybník připravila zajímavé a výhodné podmínky pro rodiče dětí, zapsaných na ZŠ Rybník; mj. příspěvek na dopravu autobusem z České Třebové (pokrývající veškeré náklady), náborový a věrnostní příspěvek rodičům žáků a další pozoruhodná zvýhodnění pro všechny zapsané žáčky.
Bližší informace najdete na stránkách www.zsrybnik.cz
 
Základní a mateřská škola Rybník nabízí zájemcům z řad dospělých  možnost pracovat v kroužku keramiky (v prostorách ZŠ Rybník) pod odborným vedením. Podle zájmu účastníků bude kroužek zahájen v lednu 2013, termín středa od 17,00h, cena bude dohodnuta na úvodní  lekci (cca 120,-Kč/měs). Zájemci se mohou přihlásit na e mailu školy: zsrybnik@seznam.cz (uveďte, prosím i kontaktní telefon).
 
Program jednání Rady Pardubického kraje dne 20. 12. 2012

Pardubice (18. 12. 2012) –   Ve čtvrtek  20. prosince 2012 se koná 4. řádné jednání Rady Pardubického kraje. Tisková konference začíná  ve 13.00 hodin v jednacím sále rady (Pardubice, Komenského 125).  Na tiskovou konferenci plynule naváže prezentace Jany Pernicové, náměstkyně hejtmana Pardubického kraje, která bude informovat o přehledu změn ve středním školství v Pardubickém kraji.
 
Navržený program:
1. Zahájení
2. Informace hejtmana a radních o činnosti
3. Investiční akce v oblasti dopravy v rámci ROP NUTS II SV a revokace R/2656/12
4. Investiční akce v oblasti kultury v rámci ROP NUTS II SV
5. Programy údržby a rozvoje nemovitého majetku Pardubického kraje
6. Jmenování členů majetkové komise Rady Pardubického kraje a změna statutu majetkové
komise Rady Pardubického kraje
7. Záležitosti rozpočtu kapitoly odboru majetkového, stavebního řádu a investic
8. Dodatky k nájemním smlouvám
9. Zrušení usnesení R/1090/10
10. Investiční akce v oblasti zdravotnictví v rámci ROP NUTS II SV, revokace části usnesení
R/2662/12 a zrušení usnesení R/2804/12
11. Investišní akce v oblasti školství v rámci ROP NUTS II SV
12. Záležitosti v oblasti dopravy Pk a zrušení části usnesení R/24/12
13. Revokace usnesení R/2749/12
14. Globální granty OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
15. Záležitosti rozpočtu v kapitole strategického rozvoje a evropských fondů
16. Revokace usnesení R/1814/11
17. Záležitosti ve zdravotnictví III. a revokace usnesení R/2753/12 a R/2470/12
18. Záležitosti v oblasti krizového řízení
19. Záležitosti odděleni komunikace a vnějších vztahů
20. Záležitosti v oblasti školství a kultury a revokace části usnesení R/2446/12
21. Změny v síti škol a školských zařízení zřizovaných Pardubickým krajem
22. Akční plán rozvoje sociálních služeb Pardubického kraje na rok 2013 a revokace části
usnesení R/1224/10
23. Příspěvkové organizace v oblasti sociálních věcí 15 a záležitosti v oblasti sociálních věcí
24. Výběr dopravce ve veřejné linkové dopravě pro oblast Svitavsko – západ a revokace
usnesení R/1503/10
25. Veřejné zakázky - zajištění dostupnosti sociálních služeb
26. Veřejná zakázka - Sanace skládky Dolní Lipka a revokace části usnesení R/2678/12 a
R/20/12
27. Veřejné zakázky zadávané kanceláří ředitele úřadu a revokace části usnesení R/19/12 a R/20/12
28. Záležitosti kanceláře ředitele úřadu
29. Různé