Českotřebovský deník  3187/2012                                         

Slavnostní otevření nové výstavní expozice se konalo v pondělí 17. prosince podvečer ve výstavní síni Kulturního centra, kde nyní můžeme v období adventu a vánočních svátků přijít na prohlídku dvou pozoruhodností  se sbírek našeho městského muzea. je to jednak Unzeitigům pohyblivý betlém, který byl postaven kolem roku 1920 pekařem Unzeitigem a postupně rozšiřován. Naposledy byl postaven ještě před zbouráním Unzeitigovy pekárny  na svém původním místě v roce 1976. Poté byl v bednách  přemísťován, ale podařilo se jej zachránit do sbírek  zdejšího Městského muzea. Díky nadšencům spolupracujícím s tehdejším správcem  a později ředitelem muzea Jiřím Pištorou byl  opět sestaven a fungoval také jako výstavní exponát v depozitáři muzea v Borku. veřejnosti byl ovšem přístupný jen  o Vánocích a pro značnou vzdálenost od města jej také mohlo spatřit jen minimum návštěvníků.  Nyní se tedy díky nadšencům  vrací betlém do města. ředitel Kulturního centra doc. Mgr. František Preisler vyvinul velké úsilí, aby se podařilo tento unikátní betlém  vystavovat v centru města. Podařilo se mu to také díky spolupracovníkům, synovci Ing. Zdeňku Preislerovi, který tento betlém  ve svých studentských letech opakovaně stavěl, a p. Vopařilovi. Nyní je funkční pohyblivý betlém k dispozici ve Výstavní síni  Kulturního centra a to společně s  dalším unikátem, kterým je model staré městské čtvrti Trávník, vyrobený v letech 1994-5 Josefem Hubálkem, trávnickým rodákem. představuje opravdu věrný pohled na tuto zajímavou městskou čtvrť v období  I. republiky. Jednotlivé chaloupky byly realizovány podle fotografií a odpovídají  svým vzorům. Je velkou škodou, že se nepodařilo  model vystavit v nové expozici Městského muzea. Nyní v Kulturním centru vhodně doplňuje  expozici betlému.  více na fotografiích z vernisáže, na které vystoupil ředitel ZUŠ Česká Třebová Bohuslav Mimra s klavírním doprovodem své dcery Jany Mimrové.

Ing. Tomáš Michálek opět mezi gymnazisty

Přestože na českotřebovském gymnáziu právě vrcholily přípravy na tradiční předvánoční představení Akademie, studenti vyššího gymnázia využili v úterý 17. prosince 2012 příležitosti dozvědět se něco o možnostech studia na Dopravní fakultě Jana Pernera, která je součástí Univerzity Pardubice.
Už třetím rokem naši školu navštívil Ing. Tomáš Michálek z Dislokovaného pracoviště DFJP v České Třebové se svou přednáškou věnovanou jednak problematice kolejových vozidel, jednak samotné dopravní fakultě a možnostem dalšího studia. Jelikož středoškolská fyzika studentům nemůže nabídnout příliš mnoho praktických ukázek z fungování strojů a přístrojů, přednáška odborníka zaměřená konkrétně na základy konstrukce kolejových vozidel byla velmi zajímavým zpestřením. Ing. Michálek objasnil třídě plné zájemců o fyziku princip styku kola a kolejnice, fungování elektrických a motorových lokomotiv a jejich částí, přenosů výkonu atd. Svůj výklad doplnil počítačovou prezentací s názornými ukázkami na videích a fotografiích a dokázal tak těm, kteří se nikdy o železnici příliš nezajímali, že lokomotivy jsou úžasné stroje a jejich studium je sice náročné, ale zajímavé. Jak už bylo výše zmíněno, ve druhé části přednášky nás seznámil s možnostmi studia na DFJP, bakalářskými a magisterskými obory, motivačními programy a také konkrétními ukázkami uplatnění studentů na trhu práce. Velmi pozitivní je fakt, že absolventi oboru Kolejová vozidla na Dopravní fakultě Jana Pernera nacházejí uplatnění ihned po dokončení studia a na rozdíl od absolventů některých společenských oborů jsou techničtí odborníci neustále žádáni a dobře platově ohodnoceni.
Pro nás, kteří se nyní musíme rozhodovat o zaměření svého dalšího studia, příp. pro letošní maturanty, kteří si vybírají vysokou školu, byla přednáška Ing. Michálka jistě přínosem. Protože jsem osobně absolvoval i obě předešlé, těším se, co si pro nás připraví v příštím školním roce. Jiří Štembírek, (foto: Adam Ostruszka,) 7.A
ANO, pane ministře!

Když jsem se začetl do rozhovoru s novým ministrem dopravy, musím říci, že jsem byl po dlouhé době nadšený realistickým pohledem na páteřní síť komunikací v České republice. Po dvanáct let se vedení kraje (a to v jakémkoliv složení) snaží upozorňovat stát, že výstavba R35 je nezbytná nejen pro obslužnost Pardubického kraje, ale hlavně pro vyřešení silničního spojení východ – západ, které je doposud zajištěno pouze dálnicí D1. Každodenní problémy na stávající silnici I/35 není třeba připomínat. Návrh pana ministra je zcela opodstatněný, logický a pro Českou republiku strategicky přínosný. Náš kraj bude všemi svými prostředky plně podporovat výstavbu R35, proto v nás má pan ministr výraznou oporu. Je vidět, že se ministrem stal člověk, který z vlastní zkušenosti situaci zná a nerozhoduje se v této záležitosti z pražské kanceláře na základě doporučení mnohých poradců. Doufám jen, že pan ministr nezůstane pouze u slov, ale přistoupí ke konkrétním činům. Martin Netolický, hejtman Pardubického kraje
 
Slavnostní otevření krytého plaveckého bazénu v Olawě

Dne 17. prosince 2012 v 11 hod. bylo zahájeno slavnostní otevření krytého plaveckého bazénu v našem partnerském městě Olawa. Slavnosti se také zúčastnil starosta Jaroslav Zedník a místostarostka Jaromíra Žáčková. Při venkovní teplotě 1,8 stupně Celsia byla teplota vzduchu 32,6 a teplota v dětském bazénu dosahovala 33,5 stupňů C. Slavnostního otevření se kromě vedení města Olawy zúčastnili i zástupci polského parlamentu a vojvodství. Součástí slavnostního aktu bylo i vystoupení akvabel a vyvrcholením byl skok starosty města Olawa do bazénu v obleku. Bazén v Olawě je moderně řešený a jistě bude dobře využit.

 

 

Další drobnosti z jednání ZM dne 10. prosince  

Souhlas s prodejem pozemků firmy Metrans.  Z předložených majetkových záležitostí stojí za uvedení souhlas zastupitelstva s prodejem pozemků firmy Metrans ve prospěch společnosti BDP - WAKESTONE, s.r.o. Tyto pozemky získala společnost Metrans kupní smlouvou 15. 07. 2010, která předpokládala předkupní právo ve prospěch města Česká Třebová. toto předkupní právo bylo použito jako prostředek k zamezení spekulativního prodeje pozemků.  Vzhledem k velkému zájmu firem podnikat v průmyslové zóně města bylo přijato nové řešení. Společnost Metrans  nyní vyjednala s ČD a SŽDC vykoupení jiných pozemků těsně navazujících na dokončovaný logistický areál, které nebyly dříve při  přípravě investice k dispozici. Rozvoj firmy Metrans tak není nijak narušen.  Tím. je umožněno odkoupení pozemků za silnici do Semanína v připravované průmyslové zóně pro výše zmíněnou firmu BDP - WAKESTONE za stejných podmínek jako byly v původní smlouvě Město Č. Třebová - Metrans, a.s. Zájem dalších firem o působení v České Třebové ukazuje, že budování logistického terminálu Metrans přivede další investory a vytvoří další pracovní místa.
 
Nově zvolení přísedící Okresního soudu. Zastupitelstvo města zvolilo do funkce přísedících Okresního soudu v Ústí nad Orlicí na další čtyřleté funkční období tyto občany města Česká Třebová:   Karla Hampla, Josefa Horského, Vlastislava Mazuru, Annu Schmidovou a Václava Koníčka.
 
Změna regulačního plánu městské památkové zóny.  V současné době se pořizuje Změna č. 1 městské památkové zóny, již v září bylo schváleno zařazení dvou  domů na spodní straně náměstí čp. 16 a 17. zastupitelé nyní schválili  na žádost vlastníka  do pořizované změny zařadit změny prostorového uspořádání domu čp. 654 v ulici Průchodní.
 
Dotace tělocvičné jednotě Sokol Lhotka. Zastupitelstvo města projednalo návrh rady města a žádost osadního výboru  Lhotka o převedení částky 204 588 Kč blokované pro využití dle dispozic osadního výboru Lhotka v roce 2012 na dotaci pro T.J. Sokol Lhotka, který realizuje akci "Terénní úpravy a podkladní vrstvy víceúčelového hřiště", t.j. obnovu původního nyní nepoužívaného hřiště v sokolském areálu na Lhotce. Hřiště po dokončení doplní sportovní infrastrukturu na Lhotce a bude přístupné veřejnosti. Na realizaci akce se podílí také T.J. Sokol Lhotka vlastními prostředky ve výši 70 000 Kč. Návrh byl schválen všemi hlasy přítomných zastupitelů a byl také zakotven v rozpočtu města.
 
Koncert Petra Spáleného

Jako rodilý třebovák jsem uvítal možnost zúčastnit se koncertu Petra Spáleného s jeho kapelou. Velmi mne potěšilo, že se v našem městě našel člověk ochotný a schopný takovýto koncert po dlouhé době uspořádat. Za toto paní Páclové srdečně děkuji.
Zážitek z koncertu, myslím si nejenom mně, hrubým způsobem ovlivnil pan Šebela, který po celou dobu koncertu v cca 20 sekundových intervalech pořizoval fotografie ze svého fotoaparátu s bleskem. Na můj přímý dotaz panu Šebelovi po koncertu, nač mu bude tolik stejných fotografií pana Spáleného, mi sdělil, že byl o fotodokumentaci koncertu požádán pořadatelkou. Jeho bezohledné chování pokazilo příjemný zážitek z profesionálního výkonu pana Spáleného nejenom mně, ale jistě i velké části obecenstva, které bylo vystaveno neustálému ataku fotoaparátu pana Šebely.  Závěrem bych rád požádal paní Páclovou, zda by bylo možné, pokud bude organizovat nějaký další koncert populárního zpěváka, na propagačních plakátech uvést, zda bude pořizována fotodokumentace panem Šebelou – v tom případě se jistě koncertu nezúčastním. Václav Kukla

Vítání občánků 


V prosinci se konalo v obřadní síni staré radnice vátání nových občánků, kterého se zúčastnili.

Michal a Martina Ježkovi se synem Matyášem

Erik a Iva Pellati s dcerou Laurou

Pavel a Monika Kunčárovi s dcerou Nikol

Zdeněk Dvořák a Nikola Valdová se synem Matějem Zdeňkem

Roman a Martina Balákovi se synem Kryštofem

Jiří a Martina Kolářovi se synem Alešem

Michal Šmolka a Jarmila Horká s dcerou Valerií Isabelou

Luboš Svoboda a Kateřina Juráčková se synem Samuelem

Lubomír a Veronika Chobotovi s dcerou Klárou

Drahoslav a Helena Ježovi se synem Vojtěchem

Ivana Mechlová se synem Petrem

Vladimír a Vendula Štolfovi se synem Vladimírem

Jan Fišer a Jitka Bálková s dcerou Valerií

Lukáš a Věra Ruferovi s dcerou Ellií

Jiří a Jolana Kubištovi se synem Ondřejem

Jan a Jitka Dojczarovi s dcerou Nikol Annou

David a Karina Jandečkovi s dcerou Berenikou

Stanislav Janů a Nikola Novotná s dcerou Natálií

Miroslav a Petra Horákovi s dcerou Nicol

 

Protikuřácký balíček: místo plošných zákazů a masivní regulace prodeje by se EU měla vydat cestou ochrany nekuřáků a dětí a mladistvých

Evropská komise dnes představuje protikuřácký balíček, který zvětšuje varovné nápisy na krabičkách cigaret, zakazuje výrobu cigaret s příchutěmi a zavádí další omezení prodeje tabákových výrobků.
„Uvedená opatření zavánějí plošnou prohibicí, která mívá za následek bujení černého trhu. Spotřeba cigaret neklesne, klesnou však daňové příjmy států z jejich prodeje. EU by neměla pořádat čarodějnické hony na kuřáky a tabákový průmysl, ale měla by se zaměřit na ochranu nekuřáků a dětí a mladistvých podléhajících lákadlu snadné dostupnosti cigaret. Vedle nezbytné osvěty a nezanedbatelné role výchovy v rodině považuji za smysluplné řešení zavedení celoevropského zákazu prodeje tabákových výrobků mladším osmnácti let spojeného s přísnými sankcemi. V duchu hesla svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého, je také namístě přistoupit k uzákonění zákazu kouření v restauracích a na veřejných prostranstvích. Tomu se však Evropská komise bohužel zatím vyhýbá“, komentuje soubor protikuřáckých opatření europoslanec Jan Březina.
Jan Březina, europoslanec, tel. 606 650781

Ve Vysokém Mýtě platí za odpady nadále 500 Kč jako dosud

Navíc jsou od plateb osvobozeni všichni občané starší 80 let  a neplatí se ani za děti  v kalendářním roce jejich narození. Vyjimky budou i pro příští rok 2013. Na místě je otázka, proč se ve Vysokém Mytě poplatek nezvyšuje, když ostatní města poplatek zvyšují. Nejde o populismus, ale o racionálni úvahu. Občané Myta odpovědně odpad třídí. Díky tomu dramaticky nenarůstá výdaj na likvidaci odpadů. Není proto důvod, proč by lide měli platit vice. Pokud se tento trend podaří udržet i v budoucnu, tak mají prospěch všichni.
(uvádí starosta města Vysoké Mýto Ing. Soušek v prosincovém vydání  vysokomýtského zpravodaje)
Příjem z místního poplatku za komunální odpad
Rok 2010 5 944,00 Kč                       2011 5 236,00 Kč                                   2012 5 445,00 Kč
Celkové náklady na shromažďování, sběr, přepravu, třídění, využivání a odstraňovaní odpadů na územi města Vysokého Mýta v roce 2011 činily 11,416 mil. Kč.  Z toho výdaje na náklady s netříděným komunálním odpadem občanů jsou ve výši 6,117 mil. Kč.
 
Příklad likvidace odpadu ve Vysokém Mýtě

Během první poloviny roku 2012 bylo shromážděno a vytříděno 58 tun starého nábytku, oken, větví apod. V minulém týdnu firma SK-EKO Pardubice podrtila tuto veškerou dřevní hmotu a použije ji k výrobě dřevotřísky.  Ještě před dvěma lety byl tento nábytek likvidován na skládce v Libchavách. Uložení této dřevní hmoty bylo zpoplatněno částkou 1105 Kč/ tunu. Současný způsob likvidace je zdarma. Ušetřili jsme tak 64 000 Kč.  Drcení  ve Vysokém Mýtě probíhá 2x ročně.  na jaře a na podzim, zajišťují to Technické služby v tzv. Recyklačním dvoře.  Vysoké Mýto zajišťuje svoz komunálního odpadu,  bioodpadu, plastů, papíru a skla. Bioodpad  sváží TS vlastními prostředky. Na svoz komunálního odpadu, plastu a papíru má smluvně ujednanou firmu Ekolu Libchavy a na svoz skla a papíru firmu Ivana Ševčuka.
Bioodpad je svážen z tzv compostainerů. Pokud má někdo o třídění bioodpadu zájem, zajde si na MÚ OŽP, kde na základě podepsané smlouvy mu bude nádoba zapůjčena. Tyto nádoby nemohou obsahovat uhynulá zvířata, kosti, větve, igelitové sáčky, komunální odpad, nebezpečný odpad, jelikož část odpadu jde na kompostování. Nové compostainery lze koupit také na TS.
Nádoby je třeba vystavit vždy ráno, v den svozu, na stanoviště. Den svozu je závazný, čas nikoliv. Bioodpad se sváží každý týden.  Plasty, papír, sklo se sváží z kontejnerů na ně určených. Tyto nádoby neslouží podnikatelům