Českotřebovský deník 318/2012 (20.12.)                                
Ve čtvrtek 20. 12. byl obnoven plný provoz Ski areálu Peklák. Dopolední a odpolední lyžování 9:00 – 16:00 hod a večerní lyžování 17:00 – 21:00 hod za umělého osvětlení. Všechny služby v provozu také, parkoviště a dětská sjezdovka zdarma. Lyžařská škola v provozu každý den 9:00 – 16:00 hod. 
VÁNOČNÍ KONCERT V DOMOVĚ PRO SENIORY

Tak jako každý rok, tak i letos připravila dechová hudba Řetůvanka, tentokrát společně s dětským pěveckým sborem Kajetánek (ZUŠ Česká Třebová) pod vedením paní učitelky Petry Kotyzové společný vánoční koncert pro obyvatele Domova pro seniory v Bezděkově. V sobotu 15. prosince v hlavní jídelně domova zazněly v podání Řetůvanky a Kajetánku tradiční české koledy a jiné vánoční písně. Děti z Kajetánku krásně zpívali a spolu s nimi si notovali obyvatelé domova i ostatní přítomní, kteří se přišli na koncert podívat. Druhá polovina koncertu se nesla v lidovém tónu, typickém pro Řetůvanku. Muzikanti se tentokrát museli obejít bez nemocné zpěvačky Olinky Charvátové. Zpívaná dueta byla čistě mužskou záležitostí. Za mikrofony se střídali kapelník Jiří Zeman spolu s Láďou Novákem a Toníkem Slámou. V sólových skladbách se přítomným představila nejmladší členka dechovky Natálka Burešová z Dlouhé Třebové. Pro Řetůvanku byl tento koncert posledním v letošním roce a zakončila tak náročnou sezónu 2012.
Muzikanti Řetůvanky přejí touto cestou všem svým posluchačům a příznivcům klidné a požehnané vánoční svátky a v nadcházejícím roce 2013 pevné zdraví, spokojenost a rodinnou pohodu. Budeme se těšit na společná setkání s Vámi.  Manželé Zemanovi.
Úplnou fotoreportáž z koncertu uvedeme v samostatném příspěvku. Foto Martin Šebela
 
Stacionář děkuje  za podporu a spolupráci

Děkujeme za podporu a spolupráci v roce 2012 Městu Česká Třebová,  Krajskému úřadu v Pardubicích a Ministerstvu práce a sociálních věcí ČR. Děkujeme firmám a jednotlivcům:  IMS – Drašnar s.r.o., LDM, spol. s r.o., ORLÍK-KOMPRESORY v.d., FARMTRANS&LOGISTIK s.r.o., Pirell s.r.o., ASI-klub, Krajské centrum osobní dopravy Pardubice, Osobní stanice Česká Třebová; panu Radko Martínkovi,  panu Rudolfu Sýkorovi, paní Haně Švecové, paní Haně Frühaufové, manželům Jasanským, panu Václavu Faltusovi, panu Petru Sklenářovi.                               S úctou a přáním všeho dobrého v roce 2013,  E. Ostruszková.
 

 

Další kroky ve školství v kraji musí být projednané do zářijového zastupitelstva

Pardubice (20. 12. 2012) – Rada Pardubického kraje dnes projednala dosavadní změny v oblasti školství a uložila náměstkyni hejtmana Janě Pernicové a odboru školství a kultury zpracovat návrh na změny  do 30. června 2013. Tento bod se musí dostat nejpozději na zářijové zastupitelstvo, aby školy se změnami mohly počítat od školního roku 2014/2015.
V tomto školním roce jsou  v důsledku nepříznivého demografického vývoje kapacity krajem zřizovaných středních škol v denní formě vzdělávání naplněny ze 67 procent,“ říká náměstkyně Jana Pernicová a pokračuje: „To ve svém důsledku vede ke zhoršování odborných, materiálních a organizačních podmínek středních škol. Ministerstvo v průběhu roku 2013 zveřejní změny ve financování regionálního školství včetně  republikových normativů a my už se na to připravujeme. Chceme stabilizovat páteřní školy pro jednotlivé obory v našem kraji, zvýšit kvalitu výuky a regulovat obory tak, aby pro žáky bylo uplatnění na trhu práce. Už teď někteří zaměstnavatelé v zemědělských, stavebních, chemických a strojírenských oborech nabízejí žákům příslib konkrétního zaměstnání.“
Vrchol počtu žáků ve středních školách byl zaznamenán v roce 2003, od té doby tento počet klesá a podle statistiky narozených dětí bude klesat až do roku 2018. Poté na několik let krátkodobě mírně stoupne, ale předchozího počtu už zdaleka nedosáhne. Pardubický kraj na tento vývoj reagoval už v uplynulých letech. Za poslední 4 roky je na středních školách o 4000 žáků méně. Za tu dobu se počet středních škol snížil o pět. Utlumeny byly ekonomické obory mimo obchodní akademie, třídy technického lycea a gymnázií a obor kuchař – číšník. Vzhledem k poptávce zaměstnavatelů byl zřízeny nové obory mechanik plastikářských strojů, montér vodovodů a kanalizací a obsluha vodárenských zařízení, vodař, požární ochrana a kominík. Kraj zavedl pro nedostatkové obory stipendia, která se každý rok rozšiřují, v loňském školní roce už činily 900 tisíc korun. Nepotřebný majetek kraj prodal za 26,5 milionu korun. Do škol a jejich vybavení pak bylo investováno 10x tolik, 269 milionů. V současné době se podařilo dosáhnout i na evropské finance pro rozvoj spolupráce firem se středními školami v rámci regionálního operačního programu. Z celkové 60milionové investice  budou mít prospěch na chemické průmyslovce v Pardubicích, strojírenské průmyslovce v Chrudimi, stavební škole ve Vysokém Mýtě a v zahradnickém a technickém centru v Litomyšli.
„Další kroky zahájíme po Novém roce,“ nastiňuje postup Jana Pernicová. „Začneme tím, že svoláme jednání zástupců dotčených  škol a příslušných samospráv, kde školy sídlí. Chceme slyšet jejich názory a pobavit se s nimi o různých  reálných a udržitelných možnostech řešení ještě dříve, než naše návrhy půjdou do rady. Je pak samozřejmě na rozhodnutí a odpovědnosti radních, k jakým variantám se přikloní. Vše nakonec projedná Zastupitelstvo Pardubického kraje 12. září.“
 
Absolventi technických oborů mají na trhu práce výhodu

Pardubice (20. prosince 2012) – Pardubický kraj se několik posledních let hlásí k podpoře technických oborů. Vede ho k tomu zejména situace na trhu práce a požadavky zaměstnavatelů v kraji.
„Každoročně, když se představitelé Pardubického kraje setkávají s významnými podnikateli v regionu, posloucháme nářky nad nedostatkem kvalifikovaných mladých absolventů středních i vysokých škol technického typu,“ říká hejtman Martin Netolický.
Stejné poznatky mají také Krajská hospodářská komora či úřad práce, se kterými kraj úzce spolupracuje. „Zájem žáků základních škol zvyšujeme rozšiřováním stipendijního programu, podporou mezinárodní soutěže v řemeslných dovednostech Řemeslo/Skill pořádané v uplynulých dvou letech Střední školou stavební a VOŠ ve Vysokém Mýtě. Každoročně se soustředíme na Festival vědy a techniky pro děti a mládež v Pardubickém kraji či soutěž Hledáme nejlepšího mladého chemika. Jednáme též o praxích žáků s firmami,“ vypočítává náměstkyně hejtmana Jana Pernicová.
V naplněnosti některých oborů soupeří střední školy v Pardubickém kraji se sousedním Královehradeckým. Zvláště proto, že tam  ve většině případů středních škol nabízejících maturitní obory neuplatňovali jako podmínku pro přijetí úspěšně složené přijímací zkoušky. V tomto školním roce už mají školy důrazné doporučení Královehradeckého kraje přijímačky zavést, i když ne jednotně, ale v každé škole individuálně. V minulosti na to doplácela například Střední průmyslová škola stavební v Rybitví. „Ve škole se letos vyměnilo vedení a je vidět, že škola nabrala nový dech,“ říká Jana Pernicová. Novou ředitelkou se stala Renata Petružálková, která celý kolektiv pedagogů vyburcovala k nastavení vyšších standardů, zavedení chybějících odborností pro projektování a rozpočtování staveb a zejména k větší propagaci školy. Absolventi maturitních oborů takové školy mají velkou šanci studovat  vysokou školu technického typu. Třetinový nárůst zájemců zaznamenaly obory, ve kterých škola vyplácí žákům stipendia.  „Nejde o to, strávit ve střední škole čtyři roky, ale o to, aby v oboru existovala nabídka pracovních příležitostí,“ říká ředitelka stavební průmyslovky.
Pardubický kraj musel v uplynulém období vzhledem k nepříznivému demografickému vývoji zasáhnout do sítě středních škol. Zároveň však dbá o to, aby tyto změny nevedly ke zhoršení oborové nabídky. Zvláště ve stavebnictví se Pardubický kraj snaží oborovou nabídku, vzhledem k poptávce trhu práce, rozšiřovat. Příkladem je obnovení oboru Vodař a vznik nového oboru Montér vodovodů a kanalizací a obsluha vodárenských zařízení nabízených Střední školou stavební Vysoké Mýto. Podporuje též užší spolupráci těchto škol se zaměstnavateli, o čemž svědčí nabídka praxí přímo ve stavebních firmách či vznik center odborného vzdělávání v rámci projektu UNIV 2 Kraje.
V současné době, kdy počet žáků v kraji klesl o čtyři tisíce, se některé školy budou muset spojit, aby přežily. „Vzhledem  k tomu, že střední odborné školy a učiliště opouštějí silné ročníky a do prvních ročníků  nastupuje méně žáků, potýkají se rovněž stavební školy s nedostatkem žáků. Zatímco jich ve školním roce 2010/2011 nastupovalo do stavebních škol v Pardubickém kraji 543, v letošním roce jich bylo již jen 408,“ říká Jana Pernicová a dodává: „Rádi bychom stabilizovali síť páteřních škol s technickým zaměřením, aby tyto obory v kraji nezmizely. Bude nyní hodně záležet také na ředitelích škol, jak učiní nabídku pro žáky atraktivní. A také na rozumném přístupu rodičů, kteří své děti při  výběru střední školy výrazně ovlivňují,“ dodává Jana Pernicová.
 
Informace ze 4. jednání Rady Pardubického kraje

Čtvrtek 20. 12. 2012
Krajské nemocnice podepíší smlouvy s pojišťovnami 28. prosince
Pardubický kraj se jako jeden z prvních v republice dohodl se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou na uzavření smluv o poskytování a úhradě služeb nemocnicím s akutní lůžkovou péčí pro léta 2013 až 2017. „Smlouvy máme připravené k podpisu již od minulého týdne, čekali jsme však na ostatní kraje. Ředitelé nemocnic podepíší smlouvy s pojišťovnami příští pátek 28. prosince v deset hodin na půdě kraje,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který ještě jako krajský radní pro zdravotnictví zahájil vyjednávání s pojišťovnami s velkým předstihem.  „Ukázalo se, že koncept společného postupu nemocnic byl správný, konstruktivní přístup obou stran koneckonců ocenil i ředitel VZP Kabátek. Za velmi podstatné považuji to, že jsme se shodli na stejném objemu a rozsahu odborností poskytované zdravotní péče v příštích pěti letech a s tím souvisejících úhradách,“ doplnil hejtman.

 

Radní schválili Akční plán rozvoje sociálních služeb Pardubického kraje na rok 2013
Akční plán vychází ze Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb Pardubického kraje na období 2012 – 2015 a reaguje na aktuální změny a potřeby v sociální oblasti na území kraje. Tím dochází k průběžnému ověřování nastavení sítě a její úpravě. „Je prvním akčním plánem střednědobého plánu. Jeho hlavním smyslem je vymezení potřeb v rámci sítě sociálních služeb dle aktuální situace, definuje také náklady na zajištění této sítě a zdroje jejího financování,“ vysvětluje Pavel Šotola, krajský radní zodpovědný za sociální věci a neziskový sektor a pokračuje: „Například v péči o cílovou skupinu seniorů je třeba zachovat stávající kapacity lůžek v domovech pro seniory a domovech se zvláštním režimem. Navíc podpoříme vznik nových kapacit domova pro seniory (30 lůžek) a domova se zvláštním režimem (40 lůžek) v obci s rozšířenou působností Chrudim. V souvislosti s Individuálním projektem Pardubického kraje na sociální služby II budou zajištěny služby azylové domy a další krizové služby. Ty by se do budoucna měly stát více dostupnými pro celé rodiny,“ doplňuje Šotola.
Krajští radní v této souvislosti odsouhlasili také návrh rámcové smlouvy o spolupráci s Univerzitou Pardubice. Ta bude pro kraj provádět sekundární analýzu dat o sociálních službách. „Tímto krokem chceme dosáhnout většího provázání praktických zkušeností Pardubického kraje z oblasti sociálních služeb a teoretických a vědeckých zdrojů pardubické univerzity, usnadní nám to plánování do budoucnosti,“ uzavírá Pavel Šotola.