Českotřebovský deník 319/2012 (21.12.)                                
Pochvalný dopis:
Komorní orchestr Jaroslava Kociana je vynikajícím reprezentantem našeho města

Vážený pan Jaroslav Zedník starosta města Česká Třebová
Vážený pane starosto,
dovolte, abychom Vás informovali o velmi úspěšném vystoupení Komorního orchestru Jaroslava Kociána Česká Třebová (um. véd. a dirigent MgA. Bohuslav Mimra), který vystoupil na nedělním koncertu 5.etapy Národního festivalu neprofesionálních komorních a symfonických těles 2012. Koncert se konal v koncertním sále Reduta Moravské filharmonie Olomouc.
Festival se konal z pověření a za přispění Ministerstva kultury. Hlavním pořadatelem 22. ročníku Národního festivalu NKST 2012 bylo Národní informační a poradenské středisko pro místní kulturu Praha (NJPOS), útvar ARTAMA, spolupořadatelem této etapy byl Komorní orchestr Iši Krejčího Olomouc (PaedDr. Josef Dvořák). Záštitu nad koncertem převzali primátor Statutárního města Olomouc Martin Novotný a ředitel MFO Mgr. Vladislav Kvapil.
Komorní orchestr Jaroslava Kociána patří mezi naše nejlepší amatérská tělesa, spolupracuje jak s profesionálními sólisty, tak i se studenty uměleckých škol. Na našem Národním festivalu NKST není žádným nováčkem. Do svého programu zařadil skladby klasiků i soudobých skladatelů. Komorní orchestr Jaroslava Kociána spolu s dalšími účinkujícími (Komorním orchestrem Iši Krejčího Olomouc a Komorním smyčcovým orchestrem Fénix Praha) přispěl k důstojnému průběhu celého koncertu závěrečné etapy festivalu. Koncert natáčel Český rozhlas, stanice Vltava, pro svůj hudební pořad „Slovo o hudbě", redaktorkou byla Alena Maršíková.
Vážený pane starosto, rádi bychom touto cestou vyjádřili poděkování celému souboru a rovněž přání, aby se mu v jeho záslužné činnosti i nadále dařilo a aby stále tak dobře reprezentoval své město.
S pozdravem                                                                                                              Mgr. Lenka Lázňovská ředitelka NIPOS
Originál dopisu  na tomto odkazu ve formátu pdf ZDE (fotografie z vystoupení v Olomouci)
 
Advent s Bendlem

Pokud někdo sledoval všechny prosincová koncertní vystoupení pěveckého sboru Bendl, příjemně strávil celkem pět pozdních odpolední nebo večerů.
Bendl zahájil advent koncertem hned na první adventní neděli, a to v nedaleké Třebovici, kde se vystoupení Bendlu konalo po dlouhých 79 letech. Zde byl adventní koncert spojen s tradicí svěcení adventních věnců a "předskokany" Bendlu byli žáci místní základní školy, kteří svým divadelním představením prokládaném koledami a vánočními písněmi připomněli biblický příběh Marie a Josefa a narození malého Ježíška.
7. prosince přijal Bendl již po několikáté pozvání ze Štítů. I po náročném týdnu si v tento páteční podvečer našlo do místního kostela Nanebevzení Panny Marie cestu několik desítek posluchačů, aby si poslechli asi hodinové pásmo sestavené z převážně vánočních koled, duchovních skladeb a lidových písní. Hlavní skladbou programů těchto dvou koncertů bylo pásmo pěti vánočních písní z různých konců světa s názvem "Černobílé vánoce" v úpravě známého českotřebovkého skladatele, učitele, dirigenta a "velkého - malého" hudebníka Františka Kajetána Zedínka. Publikum svým bouřlivým potleskem ocenilo posluchačsky zajímavou a velmi propracovanou kompozici jednotlivých hlasových partů, která byla v každé sloce téže písně obměněná, a tedy poměrně náročná na nácvik. Za klavírního doprovodu Blanky Poukarové a možná i pod vedením samotného F.K.Zedínka bude mít českotřebovské publikum možnost poslechnout si toto zajímavé pásmo na tříkrálovém koncertě v sobotu 5. ledna v kostele sv. Jakuba v České Třebové, kde spolu s Bendlem zazpívá i pěvecký sbor místního gymnázia pod vedením Kamily Pavlíkové. Na koncertech zpíval Bendl pod vedením Mgr. Josefa Menšíka a nově se na pozici druhého sbormistra představila také Pavla Skopalová, která s Bendlem předvedla dvě nově nacvičené africké písně.
Ve dnech 16. a 18. prosince měl Bendl na programu Českou mši vánoční Jakuba Jana Ryby. Na stříbrnou neděli  vystoupil ve Vysokém Mýtě spolu s místním Otakarem a mužským pěveckým sborem Litomyšl kde provedení "Rybovky" řídil dirigent Litomyšlského symfonického orchestru David Lukáš a sólové party zpívali Ivana Lukášová - S, Jana Ehrenbergerová - A, Miroslav Urbánek - T a Lukáš Bařák - B. Na začátku koncertu ještě zazněly v provedení dětského pěveckého sboru RUBÍNEK místní ZUŠ VM a LILIUM ZUŠ Litomyšl Staročeské roráty a adventní písně v úpravě Jana Fajfra a Vánoce malých zpěváčků Věroslava Neumanna. Jistě také díky kombinaci s vystoupením dětských sborů se koncert ve Vysokém Mýtě těšil opravdu velké návštěvnosti, posluchači se do kostela téměř nevešli.
Českotřebovské provedení Rybovy mše 18.12. s KOJK pod vedením Bohuslava Mimry sice tak obrovskou návštěvnost nemělo, nicméně vzhledem k současně konanému divadelnímu představení Shakespearova Zkrocení zlé ženy, z více než dvou třetin zaplněný kostel svědčil o dostatečné popularitě předvánočního provedení mše v naše městě. Snad se příště podaří naplánovat termín mše tak, aby bylo umožněno českotřebovskému publiku navštívit všechna ve městě organizovaná představení a koncerty. Na koncertě 18.12. v kostele se letos představili sólisté Jana Ženková - S, Magda Vopařilová - A, František Mikeš - T a František Čech - B za doprovodu KOJK a pěveckých sborů Bendl a Otakar z Vysokého Mýta.
V pátek odpoledne 21.12. se konala na náměstí v České Třebové předvánoční akce "Buon Natale! aneb Veselé vánoce" o.s. Lingviagroup, kde mohli návštěvníci nasát atmosféru italských vánoc a mimo jiné ochutnat typické italské sladkosti a zapít je douškem svařáku. Bendl sice v komornější sestavě, ale i tak z plných plic zazpíval i při této příležitosti několik koled ze svého repertoáru. Svá prosincová vystoupení Bendl završil tradičním provedením České mše vánoční při půlnoční mši 24.12.
Svým příznivcům a městu Česká Třebová Bendl děkuje za podporu v uplynulém roce a do roku 2013 přeje hodně zdraví, štěstí a spokojenosti a příjemných kulturních zážitků nejen v našem městě.                                                                                  PS
 
Vánoční besídka pro rodiče v MŠ U koupaliště

Chtěla bych prostřednictvím ČTZ poděkovat celému kolektivu MŠ U koupaliště za perfektní vánoční besídku pro nás rodiče, která proběhla 12.12.2012 v jednotlivých odděleních školky. Vánoční pásmo básniček, písniček a tanečních kreací našich dětí, na které se mimochodem pečlivě připravovaly několik týdnů, vykouzlilo úsměv na tváři a dobrou náladu po zbytek dne nejen mě, ale určitě všem přítomným dospělákům, kteří  si v předvánočním čase našli čas a přišli se na vystoupení dětí podívat. A věřte, že se bylo na co dívat – třeba slavná scéna z Mrazíka v podání  dívčího osazenstva Veverek vstoupí určitě do dějin - když ne světových, tak jedné školky určitě. Díky za skvělý nápad!                                                                                                                     Ing. Soňa Hrušková
 
stálÁ expozice mechanického (chodícího) UNZEITIGOVA  BETLÉMU                           


Výstavní síň Kulturního centra Česká Třebová - Od pondělí 17. prosince  je pro veřejnost otevřena stálá expozice mechanického Unzeitigova betlému  rozšířená o prezentaci modelu starého Trávníka, díla Josefa Hubálka z let 1995 - 96 takového, jaký býval v době I. republiky. 

Expozice je otevřena denně mimo pondělí od 10.00 do 18.00 hodin
24. 12. 2012 od 9.00 – 11.00 hodin
25. 12. 2012 od 13.00 – 18.00 hodin
26. 12. 2012 od 13.00 – 18.00 hodin
31. 12. 2012 – zavřeno
1. 1. 2013 od 13.00.- 18.00 hodin
Úmrtí v prosinci 2012

František Szüllö  nar. 1938  Česká Třebová
Ladislav Hladík   nar. 1927 Česká Třebová
Irena Kovářová  nar. 1927  Česká Třebová
Ing. Oldřich Tomeš, CSc. nar. 1939  Lanškroun
Jaroslav Kocanda  nar. 1934  Česká Třebová
Ing. Jiří Doleček  nar. 1944 Česká Třebová
Marie Řeháková  nar. 1939 Česká Třebová
Božena Pivrncová  nar. 1929 Rybník
Josef Hyksa  nar. 1943   Česká Třebová
Lukáš Žalud  nar. 1993  Ústí nad Orlicí
Věra Bělohlávková  nar. 1943  Česká Třebová
Juliana Gabčová  nar. 1928  Česká Třebová.         Čest jejich památce !