Českotřebovský deník 320/2012 (23.12.)                                
ČESKOTŘEBOVSKÝ ZPRAVODAJ TŘIAČTYŘICETILETÝ 

První číslo "Kulturního zpravodaje města Česká Třebová" vyšlo k 1. únoru 1970. Začínáme tedy psát jeho 44. ročník. Každý z nich obsahoval  12 čísel, což za dosavadních 43 let dává úctyhodné číslo 516. Vycházela pravidelně  každý měsíc, ani jedno číslo nebylo nikdy vynecháno. Naopak vyšla řada čísel mimořádných, tematicky zaměřených (především před rokem 1989, kdy jiná možnost vydávat tiskoviny nebyla). Tak vyšlo i několik kalendářů, např. Karla Tomše, Stanislava Víši nebo Pavla Langhanse.
Dnes je situace jiná, každý si může vydávat co chce a kdy chce, pokud to budou chtít ti druzí číst a pokud na to má peníze.
Vraťme se k Českotřebovskému zpravodaji. Pominu jeho úplné začátky spojené s politickým tlakem na jakékoliv svobodné myšlenky, neboť jsem ho převzal jsem ho k 1. lednu 1976 již rozjetý, díky Vladimíru Hamplovi a redakční radě, která pak společně pracovala ještě dalších dvacet let. Scházeli jsme se v městské knihovně a později již jen po kavárnách, ale navázané kontakty nebyly přerušeny. Těžko si kdo umí představit, že do listopadu 1989 musel každý článek projít dvojí cenzurou a získat schválení nejdříve u místopředsedy MěNV Trojana a druhé na odboru kultury ONV. Od ledna 1990 Zpravodaj vydávám jako soukromý vydavatel. Časopis se stal nezávislým, snaží se obsáhnout dění ve městě z různých pohledů, prakticky nelze žádný ze zaslaných příspěvků odmítnout a nezveřejnit. Místo na stránkách je však omezené. Naštěstí tu je (dnes nekonečný) internet, se kterým se zpravodaj zkamarádil  již v roce 1997, na netu  lze najít  články již tohoto roku. Články na internet se dostávaly stále častěji, od 1. 5. 2003 již každý den. Letos to tedy bude deset let, co zde vychází internetový deník, který se stále více odchyluje od obsahu tištěného vydání měsíčníku. Internet má jiné možnosti, jsou zde zprávy aktuální, které se pro tištěný měsíčník musí vybírat, měnit a upravovat. Je zde dost místa pro spoustu barevných aktuálních fotografií. Internetový deník je aktuálně k dispozici pro čtenáře v kterémkoliv místě světa. Tištěné číslo posíláme i do Austrálie či USA, tam dojde za 7 - 10 dnů....
Tištěný měsíčník má stále řadu předností. Je k dispozici kdykoliv, lépe se v něm lze orientovat, má zachovaný sled rubrik, dá se uschovat. Je to  "českotřebovská kronika na pokračování".
Aby mohl každý měsíc vycházet, musím mít své spolupracovníky, bez kterých by to bylo daleko obtížnější. Někteří z nich spolupracují nově, jiní dlouhá léta. Čtenáři jistě znají jejich jména podle podepsaných článků.  Všem bez rozdílu děkuji za to, že ctí  také časové lhůty a termíny, protože také tiskárna má své možnosti. Českotřebovský zpravodaj se tiskl od svého vzniku v České Třebové (Tiskárna MěstNV, FIKO), nyní již  více než deset let v tiskárně Václava Fikejse ve Zhoři. Pracuje i o víkendech a svát- cích, aby mohla být uzávěrka co nejpozději.
Nyní zpravodaj míří do svého 44. ročníku, do roku 2013. Všem čtenářům doma i po celé naší republice přeji, aby to byl  rok dobrý, lépe vynikající. Přeji především hodně zdraví, štěstí a pohodu.  Milan Mikolecký
 
Předvánoční čas na ZŠ Nádražní

Naše základní škola tento měsíc rozhodně nezahálela. Nejprve nás navštívil Mikuláš se svými společníky, který potěšil zejména děti na 1. stupni.12. prosince se již tradičně konaly „Vánoční  trhy“, kde si lidé mohli zakoupit drobné dárečky, které vyrobili žáci a učitelé naší školy. Zároveň pro ně byla připravena kavárnička s občerstvením, ve které jistě zapomněli na předvánoční shon.
Ve čtvrtek 20. prosince  se uskutečnil projektový den s názvem „Poznáváme naši vlast“. Každá třída prezentovala kraj České republiky, který si sama vylosovala. Zároveň probíhaly sportovní akce – florbalové turnaje pro žáky 2. stupně.
Všechny akce byly pozitivně hodnoceny žáky, pedagogy i širokou veřejností.
Za přízeň v uplynulém roce Vám děkujeme a těšíme se na další milá setkání v roce 2013, do kterého Vám přejeme vše dobré.
M. Židková, ZŠ Nádražní

 

PODĚKOVÁNÍ  SPONZORŮM

Město Česká Třebová děkuje všem sponzorům akce „Oslavy silvestrovské noci a vítání nového roku 2013“, které se uskuteční na Starém náměstí v České Třebové:
DRUMEL a Co., s.r.o. Česká Třebová
Elektro Gregar, Česká Třebová
Hotel Bravo – Josef Janda, Česká Třebová
Jindřich Dvořák, Česká Třebová
Ladislav Vraspír – ELVA, Česká Třebová
Orlická vodohospodářská společnost, Česká Třebová
PROPLAST spol. s r.o., Ústí nad Orlicí
RYDO spol. s r.o., Česká Třebová
TRUHLÁŘSTVÍ Ondřej Vencl, Česká Třebová
TRUHLÁŘSTVÍ Radko Jasanský, Česká Třebová