Českotřebovský deník 321/2012  (27.12.)                               

V pátek 14. prosince se uskutečnil  v kostele Sv. Jana Nepomuckého ve Skuhrově tradiční předvánoční adventní koncert pod záštitou římskokatolické farnosti  v České Třebové. Plně obsazený kostel vyslechl skladby známých klasických mistrů, vánoční písně i několik koled v podání Leschingerova smyčcového kvartetu společně s Kateřinou Leschingerovou a paní Danou Jindrovou. Krátkým pozdravením tuto akci uvedl p. děkan Miloš Kolovratník a mluveným slovem celý program provázel Martin Voleský. Atmosféru blížících se vánočních svátků dokreslila krásná výzdoba, o kterou se postaraly děti v rámci pravidelných setkání v místní knihovně. Všem účinkujícím patří dík a uznání za kvalitní výkon, zvlášť když průměrný věk aktérů je okolo 15-ti let. Doufám, že tento druh setkání nebyl poslední a že se v příjemném a přátelském prostředí skuhrovského kostela dočkáme dalších.  PF

OIK TV NABÍDNE ZPRÁVY REGIONU KAŽDÉ TŘI HODINY

ČESKÁ TŘEBOVÁ - Po dlouhých letech se změní vysílací schéma OIK TV. Od 7. ledna budete moci zhlédnout zpravodajskou relaci ZPRÁVY REGIONU ve smyčce každé tři hodiny, zároveň dojde k rozdělení vysílání na zpravodajskou, publicisticko-dokumentární a archivní hodinu. Změny si vyžádal nastupující trend lokálních televizí k organizaci vysílacího času a snaha OIK TV být k divákům stále blíž. Počínaje půlnocí bude zahajovat zpravodajská hodina vždy v celou hodinu, tedy ve 3:00, v 6:00, v 9:00 a ve 12:00 hodin a dále v 15:00, 18:00, 21:00 a ve 00:00 hodin. Publicisticko-dokumentární hodina bude začínat o hodinu později a hodina věnovaná archivním pořadům o dvě hodiny.
Premiéry ZPRÁV REGIONU zůstanou zachovány na úterý a pátek. Podle toho, kterého se premiéry budou týkat bloku, budou ke zhlédnutí od 16:00 do 19:00 hodin. Osmnáctá hodina zůstává pro premiérové zpravodajství. Například aktuální nabídka kina bude divákům vysílána 1x za tři hodiny.
Novinky se chystají i v publicistické a dokumentární rovině. První z nich, s MUDr. Leošem Středou na téma hubnutí a masáže, startuje už během měsíce ledna.
Společně se také vrátíme do historie, konkrétněji o deset let zpět. Ve vysílání tomu bude od ledna pravidelně věnován třetí hodinový blok. Oživíme nejen to, co se v regionu dělo, ale na scénu se tak znovu dostane móda, atmosféra i problémy, které města v tu dobu řešila.V nastaveném režimu změn bude OIK TV pokračovat i v průběhu roku 2013. (OIK TV)

Hejtman na Štědrý den otevíral novou sjezdovku

Červená Voda (24. 12. 2012) – Dopoledne Štědrého dne strávil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický na návštěvě Skiparku Buková hora, kde společně se starostou obce Červená Voda Milošem Harnychem, náčelníkem horské služby Orlických hor Josefem Šifrou a majiteli skiareálu Liborem Vlčkem a Jaroslavem Tomanem otevřeli novou sjezdovku.
„Před zahájením hlavní sezóny jsem letos navštívil obě nejvýznamnější lyžařská střediska kraje, abych se sám přesvědčil o připravenosti na nápor lyžařů a také abych zdůraznil význam těchto turisticky zajímavých lokalit pro Pardubický kraj,“ uvedl hejtman, který neváhal tomuto výletu obětovat svůj čas ani na Štědrý den.  Skiareál v Červené Vodě byl v minulých letech stejně jako areál na Dolní Moravě podpořen z Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod.
V Červené Vodě se jezdilo zatím na modré sjezdovce s názvem Mlýnice, od této sezóny k ní přibyla další,  2290 metrů dlouhá Heroltická červená sjezdovka. Ta je nejdelší tratí v Orlických horách. Areál má také ojedinělou čtyřsedačkovou lanovku s vyhřívanými sedačkami a od letošního roku také novou příjezdovou komunikaci a vylepšené zázemí pro rodiny.
 
Pardubičtí basketbalisté využívají v tréninku tajnou zbraň

Hradec Králové/Pardubice – Tým prvoligových pardubických basketbalistů rozšířil svoji přípravu na zápasy o tréninky mozku. Pomocí speciálních přístrojů používajících se pro výcvik vojáků a policistů se v královéhradecké neurolaboratoři Commservis.com učí lepší koncentraci. Ta je totiž při zápasech velmi důležitá a mnohdy rozhoduje o výsledku hry.
„Nejen fyzické vlastnosti hráčů a taktika jsou faktory, které ovlivňují hru. Často se zapomíná na psychické rozpoložení a zlepšování kognitivních schopností mozku. Pardubičtí basketbalisté se rozhodli jít tímto směrem a navázali s námi spolupráci v oblasti rozvíjení psychických dovedností,“ říká zakladatel jediné neurolaboratoře ve střední Evropě Tomáš Zdechovský.
Moderní neurotechnologie trénují koncentraci basketbalistů
Tým pardubických basketbalistů má za sebou úvodní hodiny tréninku na Mindballu a dalších přístrojích, které zlepšují schopnost soustředit se. O neurotechnologie tohoto typu je v poslední době velký zájem nejen ze strany veřejnosti, ale zejména mezi sportovci, u nichž je koncentrace zásadní. Již dříve podobným tréninkem úspěšně prošli i hradecké prvoligové basketbalistky a další sportovci.
„Být soustředěn v té nejvypjatější chvíli, dát koš po sprintu přes hřiště, hodit rozhodující trojku, když na vás spoléhají spoluhráči, a nezklamat diváky. To je velký stres, kterému jsou basketbalisté vystaveni,“ popisuje lektorka Mindballu Markéta Fixová a dodává: „Umět se od toho odpoutat a plně se koncentrovat pouze na střelbu, k tomu je pomocí našich přístrojů vedeme.“
Hradecká neurolaboratoř se neustále rozrůstá
„Zhruba před týdnem naši neurolaboratoř navštívili moderní pětibojaři. Své koncentrační schopnosti tu trénovali na mozkostřelbě. Jsme rádi, že se tímto způsobem můžeme podílet na jejich úspěších,“ vyjadřuje své nadšení Zdechovský a dodává, že v novém roce se neurolaboratoř rozroste. A tak se například pardubičtí basketbalisté budou moci utkat mezi sebou na Mindballu určeném pro více než dva hráče nebo střílet mozkem koše pomocí bezdrátových technologií.                                                      Tomáš Zdechovský