Bikeři a tenisté se mohou těšit               


Společného jmenovatele mají Velká cena České Třebové v cyklomaratonu na horských kolech a tenisové mistrovství České republiky mužů a žen v Ústí nad Orlicí. Obě významné sportovní akce pořádá v našem regionu českotřebovský rodák Mgr. Vladimír Vaněk.

 

Cyklomaraton má za sebou čtyři ročníky a především hvězdného patrona, kterým je olympijský vítěz z Londýna 2012 Jaroslav Kulhavý. Král české cyklistiky je rovněž trojnásobným vítězem českotřebovského závodu. „Naše spolupráce začala v roce 2009, kdy Jarda ještě nepatřil do světové špičky. Patřil k bikerům, kterému mnozí teprve předpovídali hvězdnou budoucnost. Žije a trénuje v Ústí nad Orlicí, s kým jiným bych  měl při pořádání podobného závodu spolupracovat. Jsem rád, že tváří našeho cyklomaratonu je olympijský vítěz,“ říká Vladimír Vaněk, který se jen pousměje při otázce, zda bude Kulhavý startovat v České Třebové také v roce 2013. „V kalendáři světového poháru došlo k podstatným termínovým změnám, takže to nevidím moc reálně. Důležité je, že naše spolupráce bude pokračovat. Jarda zůstane patronem a mediální tváří českotřebovského cyklomaratonu, určitě věnuje nějakou zajímavou cenu do tomboly.“

Jubilejní 5. ročník cyklomaratonu se pojede v sobotu 15. června 2013. Centrem závodu bude opět sportovní areál pod sjezdovkou Peklák. Okruh povede z České Třebové na Kozlov, bikeři dále zamíří do Přívratu, Řetové, na Andrlův chlum, do Dlouhé Třebové a přes Beranovy doly a Peklák do cíle na fotbalovém stadionu. „Uvažujeme o menších změnách, především pak o zkrácení dlouhého závodu. Plánujeme rozšířit závody pro děti. Aktuální informace budou bikeři nacházet na webových stránkách cyklomaratonu.“

 

Tradičního předvánočního setkání v českotřebovském hotelu Bravo se zúčastnili také obchodní partneři a přátelé, kteří podporují tenisový šampionát. Turnaj, který díky stabilní dlouholeté podpoře společnosti Rieter CZ Ústí nad Orlicí, nese název RIETER CUP, má za sebou podstatně delší historii.

První dva (nemistrovské) ročníky se hrály v letech 1995 a 1996, od roku 1997 se na Rieter Cupu hraje o mistrovské tituly. V Ústí nad Orlicí se uskutečnilo celkem 16 domácích šampionátů! „ Je otázkou, zda se podobnou bilancí, bez ohledu na druh sportu, může pochlubit jiné české město. Jsem si téměř jistý tím, že nikoliv. Možná to ocení až historie,“ říká Vladimír Vaněk.   

Pohled do výsledkové listiny Rieter Cup je vskutku zajímavý. V roce 1997 prohrál ve finále turnaje Radek Štěpánek, v roce 2011 vyhrál turnaj Lukáš Rosol a v roce 2012 Ivo Minář. Jinými slovy, v Ústí nad Orlicí viděli fanoušci tenisu v akci tři hráče, kteří se v roce 2012 podíleli na vítězství České republiky v Davisově poháru. Něco podobného platí v případě českých tenisek, které v roce 2012 obhájily prvenství ve Fed Cupu. Velký podíl na tom měly Lucie Hradecká, vítězka Rieter Cupu 2005, a Petra Kvitová, finalistka turnaje z roku 2006.

Přítomné účastníky předvánočního setkání pozdravil zakladatel tenisového šampionátu, generální ředitel společnosti Rieter CZ Ústí nad Orlicí Jan Lustyk. Potvrdil podporu obou sportovních akcí ze strany úspěšné společnosti, kterou řídí, a popřál všem šťastné Vánoce, pevné zdraví, víru a odhodlání do roku 2013.

Rieter Cup 2013 se bude hrát od pondělí 1. do pátku 5. července.

Aktuální informace: www.cyklomaraton-ceskatrebova.cz a www.rietercup.cz                                           (mm)