Zahájili jsme spolupráci s Místní akční skupinou ORLICKO

Vážení občané, od 27. 11. 2012 se naše město zapojilo do činnosti Místní akční skupiny ORLICKO (MAS ORLICKO), se sídlem v Žamberku.  Toto občanské sdružení, které doposud fungovalo na území 31 obcí (Žamberecko a Kralicko), se zabývá zprostředkováním dotací pro podnikatelské subjekty, obce a neziskové organizace ve svém území. MAS ORLICKO je neziskovou organizací a jednotlivé služby tak poskytuje bezplatně.  
 
Historie již od roku 2009
MAS ORLICKO funguje na území Žamberecka a Kralicka již od roku 2006. V letech 2009 – 2012 podpořila celkem 117 žadatelů a na realizaci jejich projektů rozdělila cca. 40 mil. korun.
Podpora byla zaměřena především na drobné investiční projekty a neziskové organizace na Orlicku tak získaly prostředky ve výši cca. 150 000 Kč na opravy svých kluboven, pořízení vybavení pro venkovní akce, opravy a vybavení sokoloven a další aktivity.  Podporu až do výše 500 000 Kč mohli získat také podnikatelé v zemědělství, nebo např. drobní živnostníci.  V neposlední řadě prostředky čerpaly také obce na opravy komunikací, opravy kulturních domů, dětských hřišť atd.
 
Nově i na Ústeckoorlicku a Českotřebovsku
Během celého letošního roku probíhala jednání mezi zástupci Regionu Orlicko – Třebovsko (jehož je naše město také členem) a zástupci MAS ORLICKO o možnosti zapojení členských obcí do činnosti MAS. Takovéto zapojení by přineslo možnost využívat služby MAS ORLICKO i občanům, podnikatelům a neziskovým organizacím našeho města.
Tato jednání byla završena dne 27. 11. 2012, kdy valná hromada MAS ORLICKO schválila možnost připojení do území své působnosti celkem 19 obcím a městům z Českotřebovska a Orlickoústecka, mezi nimi také našeho města.
 
Od roku 2014 tak získají všechny subjekty v tomto území možnost čerpat dotace prostřednictvím MAS ORLICKO a již nyní se mohou všichni do činnosti MAS ORLICKO zapojit.
 
V současné době jednají o zapojení do činnosti MAS ORLICKO ještě další (sousední) obce, a sice Horní a Dolní Čermná, Horní Třešňovec, Verměřovice, Petrovice, Výprachtice a Horní Heřmanice. O jejich připojení k činnosti MAS ORLICKO bude valná hromada jednat v příštím roce.
 
O dalších aktivitách si rozhodujeme sami
Ke zvláštnostem činnosti MAS ORLICKO patří, že o jednotlivých projektech a aktivitách rozhoduje valná hromada, která je tvořena zástupci organizací z veřejného, soukromého a neziskového sektoru. Naše zájmy v MAS ORLICKO bude hájit především zástupce svazku obcí Region Orlicko – Třebovsko,  Starosta obce Dolní Dobrouč,  Pavel Šisler. K dalším organizacím z Ústeckoorlicka a Českotřebovska, které se dne 27. 11. 2012 staly přidruženými členy MAS, jsou např. Contipro Group s.r.o., Silyba a.s., Oblastní charita Ústí nad Orlicí, Orlické sportovní sdružení okresu Ústí nad Orlicí nebo Domov pod hradem Žampach. Členy MAS ORLICKO se mohou stát i další organizace z našeho města.
 
Více na webových stránkách
Více o aktivitách MAS ORLICKO, členech a podmínkách členství i o všech podpořených a zrealizovaných projektech, stejně jako kontaktní údaje na zástupce MAS naleznete na webových stránkách www.mas.orlicko.cz .