Partnerství: “Překrásná  zkušenost”                                       

Radnice v Agrate Brianza jako město jdoucí s dobou a ve snaze zprostředkovat svým občanům nové zážitky a zkušenosti a také napomoci rozvoji Evropské unie, se rozhodla iniciovat  partnerství s některým městem v České republice.
Chtěli jsme vybrat některou z “nových”  zemí, které se staly  součástí Evropské unie po pádu Berlínské zdi.
Ve vyběru bylo také město Česká Třebová, které se nachází na Českomoravském pomezí, v krásné přírodě a na úpatí Orlických hor.  Česká Třebová  má cca 16 tisíc obyvatel a je sídlem mnoha průmyslových závodů a je důležitým železničním uzlem, kde se sbíhají tratě na všechny směry ze střední Evropy.    
Toto město jsme navštívili v roce 2004 a rychle se vytvořily silné přátelské vztahy, které byly završeny v roce 2005 podpisem oficiální smlouvy o přátelství mezi našimi městy, kdy tento dokument byl nejdříve podepsán v Agrate Brianza a poté v České Třebové během  městských slavností za přítomnosti stovek  obyvatel v obou městech. 
Rychle započaly intenzivní výměny a setkání, které stále pokračují a jsou realizovány několikrát v průběhu roku.
Mnoho Agráťanů mělo příležitost navštívit město Česká Třebová při různých příležitostech, kde se také uskutečnily návštěvy různých míst v okolí.  Zorganizovali jsme reciproční politické, kulturní, sportovní a školní návštěvy a také výměny pro  zástupce z oblasti průmyslu a obchodu.  Obě naše města se vzájemně navštěvují také během důležitějších událostí v našich městech: vzpomneňme například otevření  nově rekonstruované  knihovny, nové základní školy, nové polikliniky, blahořečení Otce Vismary v Agrate; vzali jsme také naše partnery na návštěvu do italského senátu.
Do  České Třebové jsme byli pozváni na otevření nově rekonstruované  městské polikliniky, zimního stadionu, nového dopravního termínálu, navštívili jsme také senát České republiky v Praze a další města Pardubického kraje a na podzim letošního roku jsme se zúčastnili otvírání Městského muzea v České Třebové. Během tradičních místních svátků (v červnu v České Třebové a v říjnu v Agrate) se vyměňují různé skupiny našich dvou měst, aby se zúčastnily různých akcí.  Všechny tyto návštěvy se uskutečňují díky pohostinnosti rodin a tím slouží k upevnění znalosti o našich městech, přátelství a poznání místních reálií.
Jedním z krásných příkladů jsou školní výměny: jednou do roka je realizován výměnný týdenní pobyt žáků druhého stupně základních škol mezi Agrate Brianiza a Českou Třebovou. Naši žáci navštěvují během svého pobytu Českou Třebovu a významné lokality v okolí a část svého pobytu věnují společnému řešení úloh ve školách.   Je to překrásná a užitečná zkušenost, děti se učí poznávat se navzájem a učí se žít v cizím prostředí mezi jinými občany, ale v jedné Evropě.  
Organizování výměnných pobytů v Agrate Brianza je věnována velká pozornost.
Při městském úřadu v Agrate existuje oficiálně ustanovený výbor pro spolupráci v čele s předsedou a členy všech politických stran volených do zastupitelstva města a všechna jeho rozhodnutí musí být transparentní pro všechny.  Každoročně se uskutečňují programy pro oficiální setkání a návštěvy, které jsou užitečné pro život v obou našich komunitách. 
Vyčíslení počtu osob, které se zúčastnily cest a výměn mezi našimi dvěma městy, můžeme odhadnout zhruba takto: asi 800 Agráťanů vycestovalo v období let 2004 a 2012do České Třebové a asi 500 Čechů navštívilo naši oblast během  stejného období .
Věříme, že už jen tato čísla dokumentují náš zájem a touhu poznat občany jiných Evropských národů, lépe pochopit různé kultury a různé způsoby života, společně dozrát  v náročném procesu růstu a upevňování jednotné Evropy.
My, Agráťané a Českotřebováci, jsme se určitě během těchto let naučili, jak  si vážit sebe návzájem jako součásti jednotné Evropské společnosti a na všech úrovních našich vztahů můžeme vidět růst přátelství  a výměnu zkušeností, což bylo původním cílem od začátku našeho společného projektu. A toto vše napomáhá růstu jednoty mezi různými evropskými státy.
Jenom v roce 2012 jsme do České Třebové vyjeli šestkrát při různých speciálních  přiležitostech.  Hlavně se  jednalo o výměny kulturní a sportovní pro zhruba 100 osob z Agrate Brianza. A naopak z České Třebové navštívilo naše město při různých příležitostech v tomto roce 66 obyvatel.
Věříme, že tyto údaje dostatečně dokumentují, že toto partnerství je velmi zajímavé a zastoupené účastníky z různých oblastí života tak, jak bylo původně zamýšleno při ustavení našeho partnerství.  A toto není všechno. Když popisujeme různorodost a početnost spolupráce, vybaví se nám srdečnost a opravdový zájem, které provázejí  naše setkání nejenom na  oficiální úrovni, ale s potěšením shledáváme, že srdečnost a  zájem oboustranně provázejí i neformální setkání obyvatel obou našich měst.  Tento výsledek můžeme považovat  za dobrý příklad  nejenom v Itálii, ale  můžeme  ho vnímat i jako velkou věc na úrovni Evropské společnosti.
 
Tato tisková zpráva o spolupráci mezi Českou Třebovou a Agrate Brianza  byla předložena na českém konzulátu v Miláně dík panu  Alfredu Bosisio, předsedovi Výboru pro spolupráci s Českou Třebovou na radnici v Agrate Brianza. Zpráva byla předána na setkání s českým honorárním konzulem panem Georgem Alettim.  V průvodní zprávě k tomuto dokumentu jsme obdrželi informaci, že v oblasti Milána existují pouze dvě města, která aktivně spolupracují s městy v České republice - tj. Monza s Prahou 1 a Agrate Brianza s Českou Třebovou.