Od čtvrtka 29. listopadu do soboty 1. prosince byla v sále VDA na Skalce otevřen již 20. ročník výstavy výrobků a činností žáků  VŠ a SOŠ technické. Dvacátý ročník byl podpořen návštěvou hostů, mezi kterými je třeba na prvním místě jmenovat hejtmana Pardubického kraje  JUDr. Martina Netolického. Chyběli všk zástupci Města Česká Třebová, naopak  potěšil zájem ředitelů průmyslových podniků, kteří se podílejí na odborném růstu žáků školy, pomáhají organizovat odbornou praxi a stáže.  Jubilejní ročník výstavy výrobků a činností žáků měl slavnostní úvod.  Ředitel školy Ing. Milan Kment zdůraznil potřebu podpory  studia technických oborů např. formou stipendií a poděkoval  hejtmanovi jako zástupci Pardubického kraje za to, že tato podpora již byla nastartována. Výstava ukazuje především šíři působení celé školy, která dnes zahrnuje jak vyšší odborné studium, tak středoškolské obory s maturitou i učňovské obory zaměřené do několika oblastí.  S myšlenkou pořádat takové výstavy přišel před 20 lety v době ředitele RNDr. Vlastimila Hýbla  Ing. Pavel Černý. Bylo to  krátce po sloučení tehdejší SOŠ a SOU Skalka s učilištěm působícím v Orlíku, odkud byl na Skalku přiveden  obor truhlář pro výrobu nábytku a zařízení. Výstava umožnila vzájemné poznávání a spolupůsobení oborů školy. vedle truhlářů zde byly obory strojírenské, také silnoproud a slaboproud, učňovské obory i obory s maturitou.  
Výstava je časově zařazena do termínů dnů otevřených dveří pro zájemce o studium na této škole a také do období čtvrtletního hodnocení práce školy a  zejména v době rodičovských informačních schůzek. Díky tomu si výstavu prohlédne  velké množství lidí, umožňuje  dobře poznat možnosti studia na  této škole.
Na slavnostním otevření výstavy vystoupil také Martin Netolický. Poděkoval za možnost návštěvy školy a vernisáže a vysvětlil  záměry Pardubického kraje v podpoře středoškolského studia. Pardubický kraj  bude pokračovat v optimalizaci   středoškolského studia, neboť kapacita středních škol v kraji odpovídá těm nejsilnějším ročníkům (1974 - 77) a trvale je proto využita jen z malé části. V současné době počet  studentů přijímaných do prvních ročníků středních škol odpovídá  sedlu na populační křivce, ale po něm nebude následovat žádné masivní zvyšování, jen už nebude počet studentů klesat jako dosud. Tomu bude třeba přizpůsobit soustavu středních škol a obory, o jejichž absolventy není zájem a které se dokonce  třeba zbytečně zdvojují v nabídce opmezovat.  VDA, t.j.  VOŠ a SOŠ technická je nyní po sloučení životaschopnou školou s širokým oborovým zaměřením. Zástupce ředitele školy Ing. Pilgr poděkovat právě Martinu Netolickému za to, že se s jeho přispěním podařilo ve škole zachovat elektroobory, které měly podle původních úvah přejit na školu do Lanškrouna. Škola má přitom v této oblasti velkou tradici a elektroobory zde byly od jejího vzniku a jsou tedy dobře vybaveny a mají dostatek odborných pracovníků. Po zahájení následovala komentovaná prohlídka výstavy, která zaplnila velký sál tohoto školního komplexu.  Během doby otevřené pro veřejnost zde navíc byla zřízena živá řemeslná dílna, kde žáci přímo prováděli ukázkové činnosti. řada výrobků žáků učňovských oborů byla prodejná, o další výrobky projevili zájem i přítomní zástupci průmyslových podniků, kterým se spolupráce se zdejší školou rozhodně vyplácí.   (mm)