Českotřebovský deník 10/2012 (11.1.2012)                            
Martin Netolický odstoupil z rady města

JUDr. Martin Netolický, Ph.D. rezignoval 10. ledna na místo člena rady města Česká Třebová. Své rozhodnutí zaslal písemně starostovi města Jaroslavu Zedníkovi, místostarostce Ing. Jaromíře Žáčkové a tajemnici Městského úřadu Ing. Věře Pirklové.   Pro Českotřebovský zpravodaj uvedl, že ve  své nové funkci člena rady Pardubického kraje pověřeného řízením oblasti zdravotnictví má spoustu práce a starostí a nemohl by současně odpovědně zastávat další na čas náročnou funkci člena rady města Česká Třebová. "Původně jsem zamýšlel počkat  s abdikací až do termínu prvního jednání zastupitelstva města, které se bude konat zřejmě v závěru února t. r.  Vzhledem k velkému množství práce, která se pravidelně řeší právě v pondělí, v den jednání naší rady města,  nemám opravdu reálnou možnost se schůzí rady účastnit, proto jsem zaslal dopis oznamující své odstoupení již 9. ledna. Mandát člena městského zastupitelstva si však ponechám, chci tím zdůraznit svůj zájem na dění v České Třebové, jednání zastupitelstva se budu pravidelně účastnit. Bude-li ze strany vedení města zájem, rád pomohu  při řešení problémů, které v našem městě jsou nebo vzniknou, a při jejichž řešení budu moci být užitečný," řekl Martin Netolický. Do konce února tedy  bude rada města Česká Třebová pracovat v osmičlenné sestavě, na únorovém jednání zastupitelstva  bude uvolněné místo v radě města doplněno v tajné volbě. Jistě platí podepsaná koaliční dohoda, proto na toto místo bude s velkou pravděpodobností zvolen (v tajné volbě) zastupitel zvolený za ČSSD. (ČSSD má v radě města tři členy, Ing. Jaromíru Žáčkovou ve funkci 1. místostarostky, Ing. Dalibora Zeleného a JUDr. Martina Netolického, kterého v třetím křesle v radě města mohou nahradit Mgr. Jan Kovář,  Josef Kyncl, Mgr. Eva Ostruszková nebo PaedDr. Zbyněk Slavík.(seřazeni podle abecedy)  ČSSD má v zastupitelstvu sedm mandátů. Nominace je tedy více méně záležitostí samotné ČSSD.                                       (mm)
 
Složení rady města v současnosti: Jaroslav Zedník, Dobromil Keprt, Bohumír Nejedlý, Mgr. Stanislav Beneš, Mgr. Radim Kolář (Nestraníci s podporou TOP 09), Ing. Jaromíra Žáčková, Ing. Dalibor Zelený (oba ČSSD) Mgr. Josef Kopecký (ODS). Deváté místo nyní není obsazeno.
 
FC LOKÁLKA si Vás dovoluje pozvat na tradiční DISCOPLES
 
dne 17.3.2012 od 20.00 hod na sále SOŠ a SOU technických oborů na Skalce 1692 Česká Třebová.
K tanci a poslechu hraje p. Horálek, pro hosty je připravena bohatá tombola a občerstvení.
Předprodej vstupenek od 20.2.2012 v prodejně HARMONIE, Staré náměstí 47.
Vstupné a místenka 120 Kč.  Ve společenském oblečení zvou pořadatelé.
Ocenění pomoci a přístupu skautů 

Ve středu 11. ledna 2012 se na českotřebovské radnici uskutečnilo setkání paní místostarostky Ing. Jaromíry Žáčkové a paní tajemnice Ing. Věry Pirklové se skautkami z  8. dívčího a  skautem ze 7. chlapeckého oddílu Skautského střediska JAVOR Česká Třebová. Cílem tohoto setkání bylo poděkování za aktivní spolupráci skautů při organizování zejména vzpomínkových akcí, konkrétně pak při pietní akci konané v souvislosti s odchodem bývalého prezidenta Václava Havla v prosinci loňského roku.
Skautky Petra Hildebrandová, Kristýna Zemková, Veronika Cinková, Kateřina Felcmanová, Veronika Tomšová a skaut Lukáš Jiroušek si považovali za čest držet čestnou stráž ve foyeru obřadní síně staré radnice ve dnech 21. a 22. prosince 2011 a k tomuto úkolu přistoupili s nevšední ochotou. Poděkování patří také jejich vedoucím Petře Kunstové a Bc. Petru  Vomáčkovi, kteří pomoc operativně zorganizovali.  Na setkání hovořili mimo jiné o tom, co jim skauting dává a také měli možnost se vyjádřit k tomu, co pro ně znamená odkaz bývalého pana prezidenta Havla. Ačkoliv všichni patří do generace, která osobně 89. rok nezažila, shodně vyjádřili upřímný obdiv a úctu k osobnosti pana prezidenta Václava Havla, který po něžné revoluci v roce 1989  významně přispěl k demokracii nejen v naší zemi, ale i ve světě.                                           Ludmila Rašnerová,  sekretariát starosty města
Největší volejbalová mega akce ČOS skončila úspěšně  

První víkend v Novém roce 7.- 8. ledna byl ve znamení největší sokolské volejbalové akce v roce 2012, Přeboru ČOS. Pořadatelem byl jako roky předešlé volejbalový oddíl, TJ Sokol Česká Třebová II. A stejně tak jako v letech předešlých se celé Mistrovství české republiky ČOS mužů a žen ( takový je celý název soutěže) nekonalo v pořadatelském městě, ale v blízké Chocni. Výborná účast v obou kategoriích dala tušit, že budou k vidění výborná a dramatická utkání. A skutečnost předčila očekávání
Choceň má v dnešní době vynikající podmínky na konání tak velké akce (ve stejném prostředí se koná i M-ČR veteránů nad 40 let). Dvě pěkné volejbalové haly byli svědky dvoudenního klání osmi nejlepších ligových družstev mužů v čele s vedoucím družstvem I.ligy TJ Sokol Dobřichovice a osmi družstvy žen, kde vévodilo extraligové družstvo TJ Sokol Frýdek – Místek.
Volejbalové zápasy se odehrávali od sobotního rána a k finálovým bojům se družstva propracovala v neděli odpoledne.
Diváci mohly vidět skoro padesát zápasů, které byli na výborné úrovni plné bojovnosti a mistrovství.
Po sobotních bojích byl večerní program jak pro hráče, tak pro trenéry v hotelu Peliny, kde také převážná část ze stopadesáti účastníků byla ubytována.. Vynikající akci, hráče, hráčky a pořadatele v čele s Lubomírem Vašinou jako ředitelem turnaje přišli pozdravit nejvyšší představitelé z OS ČOS – br..Syrový, předseda VK ČOS br.Džavoronok, a dlouholetý předseda VK ČOS  br. Douša.  I toto složení ukázalo jak významnou akcí toto mistrovství bylo.
Na stupních vítězů stanuli v kategorii mužů:
1. Brno, 2.  Dobřichovice, 3,  Bučovice, 4. Palkovice, 5. Šlapanice, 6. Česká Třebová, 7. Střelice, 8. Holubice
V kategorii žen bylo pořadí následující:
1. Frýdek-Místek,  2. Nusle, 3. Pardubice, 4. Žižkov, 5. Střešovice, 6. Žižkov B, 7. Česká Třebová, 8. Dobřichovice.
Petice za záchranu regionální dráhy č. 257 Mutěnice-Kyjov  

Petici najdete na adrese: http://www.petice24.com/mutnice-kyjov
Doprava na trati, která je součástí nejkratší spojnice měst Kyjov (11700 obyvatel) a Hodonín (26000 obyvatel), byla nejdříve "odepsána" nevhodně časovanou dopravou, poté v roce 2004 byla železniční doprava zastavena a nahrazena autobusy. Od roku 2009 je trať administrativně zrušená a v příštích měsících jí přes její slušný stav hrozí rozebrání a výstavba cyklostezky v jejím tělese.
Klub přátel lokálek, o. s. ve spolupráci s jinými jednotlivci a organizacemi se snaží nastalé situaci bránit právními prostředky a také veřejnou sbírkou:
https://www.fio.cz/scgi-bin/hermes/dz-transparent.cgi?ID_ucet=2600199841
Fotografie trati a stanic najdete zde:
http://www.klub-pratel-lokalek.cz/products/trat-c-257-mutenice-kyjov-/
Petici můžete pomoct i tím, že ji budete dále šířit.
Také si na níže uvedené adrese můžete stáhnout petiční arch a pomoci "papírově":
http://www.mutenice-kyjov.cz/peticni-akce/

 

Soutěž Sázavské Betlémy již zná své vítěze

Celkem dvacet čtyři základních škol, dětských výtvarných kroužků a dalších kolektivů se během prosince v našem regionu zapojilo do prvního ročníku soutěže Sázavské betlémy. Úkolem pro děti bylo vytvořit co nejhezčí chlebový betlém, o který se pak hlasovalo na speciálních webových stránkách.
Vítěz soutěže, kolektiv dětí z Dětského domova v Dolní Čermné, obdržel za svůj betlém 5000,- Kč na nákup výtvarných a sportovních potřeb od organizátora soutěže Pekárny a cukrárny Sázava.
Druhou hlavní cenu udělila odborná komise pod patronací Zbignieva Czendlika dětem z Tatenické školy. Také autoři tohoto betlému obdrží za svou snahu od organizátora soutěže prémii 5000 Kč na nákup výtvarných, sportovních či jiných potřeb dle svého uvážení.
„Velice nás potěšil zájem, který vyvolalo hlasování na webových stránkách“, říká jednatel společnosti Pekárna Sázava Dalibor Matějík. „Po prvních 24 hodinách na internetu hlasovalo přes 1200 návštěvníků. „ Ze soutěže bychom chtěli do příštích let udělat tradici, protože dle našeho názoru rozvíjí kreativitu a výtvarné cítění u dětí“, doplňuje pan Dalibor Matějík.
„Vítěznou prémii použijeme na zájmovou činnost našich dětí a rádi bychom také doplnili nějaké sportovní vybavení v našem dětském domově“, říká ředitel Dětského domova v Dolní Čermné Mgr. Pavel Skřeček.