Českotřebovský deník  11/2012 (12.1.)                                   
Evidence a ohlašování odpadů podle zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech
a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů – změna ve způsobu ohlašování!

Původci odpadů jsou povinni v případě, že produkují nebo nakládají s více než 100 kg nebezpečných odpadů za kalendářní rok nebo s více než 100 tunami ostatních odpadů za kalendářní rok, zasílat každoročně do 15. února následujícího roku pravdivé a úplné hlášení o druzích, množství odpadů a způsobech nakládání s nimi. Hlášení se od letošního roku podává pouze prostřednictvím integrovaného systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí (ISPOP, www.ispop.cz) nebo datové schránky Ministerstva životního prostředí určené k plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí. Pro splnění ohlašovací povinnosti musí být ohlašovatel v tomto systému registrován. Bez registrace není možné hlášení podat.
Na internetové adrese http://hlaseni.inisoft.cz a http://odpady.inisoft.cz je spuštěn formulář pro elektronické vyplnění  hlášení v rozsahu jednotlivých příloh. Použití tohoto formuláře je bezplatné.
Mgr. Lenka Špaisová odbor životního prostředí  Městský úřad Česká Třebová
 
CZ LKO bude stavět Zkušebnu elektrických lokomotiv  

Rozhodnutí o umístění stavby č. 1./2012 vydal stavební úřad v České Třebové na halu pro zkoušení elektrických lokomotiv , která má stát v areálu CZ LOKO podél Semanínské ulice naproti bývalé cihelně. Žádost o stavbu byla podána 30. září a kladně vyřízena 6. ledna má sloužit jako zkušebna elektrických lokomotiv stejnosměrných 3KV, nebo střídavých 22,5 KV/50Hz nebo 15 kV 16 2/3 Hz
 
Česká Třebová bude hostit Mistrovství ČR v kuželkách dvojic mužů    

Mistrovský závod se uskuteční 9. června  v českotřebovské kuželně. Zúčastní se do dvacet nejlepších dvojic ČR, které se na tento turnaj kvalifikují v kvalifikačních turnajích.   O pořadu turnaje rozhoduje los, vítězná dvojice bude nositelem titulu Mistr ČR v kuželkách dvojic. loni se v českotřebovské kuželně uskutečnilo MČR v kuželkách juniorů a titul juniorského Mistra ČR si odnesl domů českotřebovský kuželkář Pavel Jiroušek, který v letošní sezóně hraje v rakouském Mistelbachu.
 
Hejtman ověřuje fungování jízdních řádů

Ústeckoorlicko, Svitavsko (11. 1. 2012) – Hejtman Radko Martínek  v úterý začal testovat,  jak jezdí veřejná doprava v regionu. Vydal se  z Ústí nad Orlicí do Moravské Třebové vlakem a autobusem. Cestující na této trase kraj upozorňovali na přeplněnost odpoledních spojů. Hejtman v praxi také vyzkoušel, jak na sebe spoje navazují.   Na cestu si zakoupil časovou jízdenku IREDO, zaplatil za ni 48 korun.   
„Pokud jste pravidelným cestujícím, který využívá veřejnou dopravu  při cestě do školy a do práce, vyplatí se vám zakoupit časovou jízdenku IREDO,“ říká hejtman. „Můžete libovolně přestupovat  mezi vlakem a autobusem a ještě ušetříte.“ Vychází z vlastní zkušenosti. Kdyby v úterý nevyužil jízdenky OREDA, zaplatil by za jízdné z Ústí nad Orlicí do Moravské Třebové celkem 71 korun.  Hejtman si uvědomuje, že v organizaci regionální dopravy nastaly velké změny, proto situaci sleduje: „Každá změna je složitá. Snažíme se proto, aby společnost OREDO, která organizuje dopravu v kraji, připomínky rychle řešila.“  I to byl důvod, proč v úterý odpoledne nasedl v Ústí nad Orlicí v 16.27 hodin na vlak. Do Svitav přijel spoj  přesně na minutu, takže cestující včetně hejtmana bez potíží přestoupili na autobus, který je zavezl do Moravské Třebové.  „Vlak byl přiměřeně obsazený, spoje na sebe navazovaly a cesta byla příjemná,“ shrnul hejtman Martínek zkušenosti z cesty. Je jen jednou z mnoha,   příští týden se vydá zkontrolovat zejména ranní spoje.
 
FAKTA CENA JÍZDNÉHO
Trasa  Ústí nad Orlicí – Moravská Třebová
varianta: vlak  (UO  - MT)  53,-  Kč
varianta: kombinovaná doprava vlak (UO – Sy), autobus ( Sy – MT)   72,-  Kč
varianta: časová jízdenka IREDO  (kombinovaná doprava vlak  UO – Sy, autobus Sy – MT) 48,- Kč
 
Ústecký Proplast rozstřílel českotřebovské Devils!

logo CHL
Česká Třebová – Čtyřmi v první a čtyřmi v druhé lize pokračovaly na místním zimním stadionu boje o konečné pořadí v jednotlivých ligách šestého ročníku městské hokejové ligy O putovní pohár starosty města Česká Třebová, jehož pořadatelem je každoročně hokejový klub TJ Lokomotiva Česká Třebová. V první lize Českotřebovské Rydo nejprve podlehlo po samostatných nájezdech Němčícím a další českotřebovský celek Sokol zdolal v utkání chudém na branky těsně Strike Libchavy. V českotřebovském derby měl Lomax lepší závěr a zdolal Typos, aby v následném duelu rozstřílel ústecký Proplast českotřebovský Devils. Ve druhé lize nedali českotřebovští Trolejáři šanci Černovíru a jasně zvítězili. V dalším českotřebovském derby tohoto kola zdolal HC PaPoS trochu překvapivě po nájezdech LDM. Vespa si pak poradila bez větších problémů s posledním Černovírem a Truhlářům Oucmanice se podařilo otočit z 1:4 na 5:4 a zdolat tak českotřebovské CZ Loko.

Tabulka 1. ligy:

1

Lomax Č. Třebová

4

4

0

0

0

0

0

27:13

12

2

Třebovice

3

3

0

0

0

0

0

21:5

9

3

Proplast Ústí n/O

4

3

0

0

0

0

1

24:9

9

4

Devils Č. Třebová

4

3

0

0

0

0

1

18:14

9

5

Eukanuba hokej Č. Třebová

3

2

0

0

0

0

1

15:7

6

6

TČ Němčice

4

1

1

0

0

0

2

14:18

5

7

Typos CZ Č. Třebová

4

1

0

0

0

0

3

12:18

3

8

Sokol Č. Třebová

4

1

0

0

0

0

3

5:22

3

9

Rydo Č. Třebová

4

0

0

0

1

0

3

7:27

1

10

Strike Libchavy

4

0

0

0

0

0

4

7:17

0

Tabulka 2. ligy:

1

Vespa Č. Třebová

4

4

0

0

0

0

0

27:13

12

2

Truhláři Oucmanice

4

3

0

0

0

0

1

20:16

9

3

HW Veterans Č. Třebová

3

2

0

0

1

0

0

12:5

7

4

Opatov

3

2

0

0

0

0

1

14:8

6

5

Trolejáři Č. Třebová

3

2

0

0

0

0

1

12:8

6

6

LDM Č. Třebová

4

1

0

0

1

0

2

9:17

4

7

Qanto Bystřec

2

1

0

0

0

0

1

13:9

3

8

Flyers Česká Třebová

2

1

0

0

0

0

1

9:6

3

9

CZ Loko Č. Třebová

4

0

1

0

0

0

3

9:12

2

10

HC PaPoS Č. Třebová

4

0

1

0

0

0

3

8:30

2

11

Černovír

3

0

0

0

0

0

3

4:13

0

Smlouva o rozpočtové unii: Schwarzenberg vrhá kostky, Klaus předpojatou skepsi a jedovaté ideologické šípy 

Připojení se ke smlouvě o rozpočtoví unii je v bytostném zájmu ČR. Její poslední verze by neměla vadit ani těm, kteří se osypávají při pouhé představě hlubší integrace EU. Zaprvé, rozpočtová brzda nebude muset být zakotvena v ústavě, ale bude stačit i běžný zákon. Zadruhé, Evropská komise nebude smět pohánět rozpočtové hříšníky k Soudnímu dvoru EU, ale soudit se budou moci jen státy mezi sebou. A konečně za třetí, sankce bude možno uvalit jen v případě nadměrného ročního deficitu a nikoliv při překročení celkové míry zadlužení státu. Pokud ani měkčí podoba smlouvy neobměkčí euroskeptiky z ODS, bude to důkazem, že tato strana postrádá elementární smysl pro politickou realitu v EU.
Kromě toho, že smlouva představuje jistou naději na stabilizaci eurozóny, nám umožňuje získat dobrou výchozí pozici pro případ jejího rozpadu. Tehdy se patrně Německo vydá vlastní cestou a stane se jakýmsi gravitačním jádrem, na které se budou snažit nabalit další státy. Jsem přesvědčen, že by mezi ně měla patřit i ČR, která je s německou ekonomikou svázána pupeční šňůrou. Síla této gravitace se bude mimo jiné odvíjet od toho, jestli budeme vnímáni jako spolehlivý a předvídatelný partner nebo jako vypočítavý a taktizující hráč snažící se svým lavírováním ty druhé přechytračit. Rozehrávání velkolepého ideologického divadla kolem smlouvy o rozpočtové unii může snadno vyústit v tragické zhoršení našeho postavení v EU.
Prezident Klaus je tím posledním, kdo má morální právo být rozladěn vládním sporem okolo smlouvy o rozpočtové unii a kárat ministra Schwarzenberga za to, jak dělá politiku. Jestliže prezident Klaus dopředu vyhlašuje, že smlouvu nepodepíše, je to naopak on, kdo dělá politiku tím nejhorším a nejvíce nezodpovědným způsobem. Místo aby vyčkal, jak se vládní strany dohodnou a v případě potřeby přispěl k nalezení smírného řešení, přihřívá si svou politickou polívčičku a navrch ještě přilévá olej do ohně.
Ministr zahraničí Schwarzenberg je tak jediný, kdo kolem smlouvy o rozpočtové unii netančí rituální ideologické tance, ale vnímá ji naprosto realisticky a domýšlí důsledky. Situace je skutečně taková, že stojíme před volbou být součástí pokusu o záchranu eurozóny nebo zůstat stranou, a fatálně se tak vyřadit ze hry o budoucí podobu EU.
Jan Březina, europoslanec, tel. 606 650781
 
Regionální rozvojová agentura pomáhá městům a obcím s evropskými projekty

Pardubice (11. 1. 2012) – V úterý se uskutečnilo společné zasedání výkonné a dozorčí rady Regionální rozvojové agentury Pardubického kraje. V nepřítomnosti hejtmana jednání řídil jeho náměstek Roman Línek.
„Regionální rozvojová agentura vznikla před více jak 12 lety jako sdružení měst a obcí a následně Pardubického kraje. Agentura se podílela na přípravě a realizaci řady úspěšných projektů financovaných z Evropské unie. I v současné době dokáže obstát v náročné konkurenci a jak jsme dnes konstatovali, svou roli plní podle očekávání,“ uvedl Roman Línek.
V uplynulých letech připravovala Regionální rozvojová agentura pro města a obce různé projekty na získání evropských dotací například v oblasti odpadového hospodářství, plynofikace,  Sítě partnerských měst, ale stojí také za projekty jako jsou  rekonstrukce bytových domů (Pardubice V Ráji a Bacháčkova), Polyfunkční kulturní centrum Choceň, Muzeum barokních soch v Chrudimi, modernizace silnice Pastviny – Mladkov, výstavba Domu na půli cesty Chrudim a mnoha dalšími.
„V roce 2011 regionální rozvojová agentura  zpracovala celkem 28 žádostí o evropské dotace v celkové hodnotě 626 milionů korun. Dnes už je rozhodnuto o projektech v hodnotě 473 milionů korun a dalších 12 projektů v hodnotě 143 milionů je v hodnocení,“ doplnil přesné údaje náměstek hejtmana Roman Línek.