Českotřebovský deník 12/2012 (13.1.)                                    
Upozorňujeme rodiče na změnu týkající se žádosti o odklad povinné školní docházky 

Na základě novely školského zákona, účinné od 1.1.2012, musí být žádost o odklad povinné školní docházky doložena doporučujícím posouzením příslušného poradenského zařízení a odborného lékaře nebo klinického psychologa. Rodiče tedy musejí k žádosti o odklad přikládat 2 doporučení. Tato změna je platná již pro letošní zápis.
                                                                                                    Ing. Dagmar Mayerová, odbor školství, kultury a tělovýchovy
 
Na Plese Strojvůdců vystoupí Relaxband

Vážení a milí příznivci plesů, Letošní plesová sezona se nám pomalu rozjiždí a tak mi dovolte, se Vám zmínit o jednom, a to plese Fedrace strojvůdců, který proběhne 21.ledna 2012 v sále Na horách.Začátek je ve 20 hodin.Na tomto společenském klání poprve vystoupí taneční orchestr Relaxband, který vlastně na plesech v České Třebové ještě nehrál. Je to poněkud větší hudební těleso, než jak jsme dnes zvyklí a jak se dnes říká nějaká dvojka, trojka, čtyřka, je v něm zastoupena kompletní dechová sekce, samozřejmě doplněna vynikající sekcí rytmickou. Velice rádi Vás, vážení příznivci plesových tanců, zveme na tuto akci, neboť Vám nabízí vynikající taneční rej, skvělou náladu a hlavně pěkný hudební zážitek. Vstupenky je možno si objednat nebo zakoupit na tel. 972 325 086.
                                                                                                                             Srdečně zvou pořadatelé, FS Česká Třebová

 

Poděkování za Tříkrálovou sbírku 2012


Už podvanácté vyšli kolem svátku Tří králů do ulic měst a obcí České republiky malí koledníci. Zpívali koledy, písmeny K+M+B (Christus mansionem benedicat), která psali nad dveře, přinášeli zvěst „Ať Kristus žehná tomuto domu“, a nabídli lidem také příležitost přispět na potřebné. Dříve bylo koledování výsadou chudých dětí. Dnes nekoledují chudí, ale koleduje se pro chudé. Chudoba má v každé době svoji novou podobu, a tak je výtěžek TS určen na podporu služeb, které poskytuje Charita ČR lidem v nouzi. Jsou to např. služby pro  seniory, nemocné a handicapované,  lidi bez domova nebo služby pro rodiny s dětmi.

Tříkrálová sbírka je největší dobrovolnickou akcí v celé ČR a účastní se jí kolem 50.000 koledníků, většinou z řad dětí a mládeže. Také v celookresní působnosti je tato akce podmíněna širokou spoluprací Charity s farnostmi, obecními a městskými úřady a stovkami dobrovolníků.  35 % z výtěžku Tříkrálové sbírky je určeno Charitě ČR na náklady spojené s přípravou sbírky a na humanitární krizový fond. Zbylých 65 % je určeno přímo Charitám, které sbírku v daném regionu organizují.

Jménem Oblastní charity upřímně děkujeme všem, kdo s Tříkrálovou sbírkou pomáhají: paní Růženě Lomarové a jejím spolupracovníkům v okolních obcích, koledníkům, panu faráři, zástupcům města a vám, kdo jste koledníky přijali, a svým finančním darem projevili sounáležitost s bližními. Bez vás všech by Tříkrálová sbírka nemohla být uskutečněna. Úspěšnost sbírky se obvykle vyjadřuje výší vybrané částky, tedy „jen“ v penězích. Dobře ale víme, kolik za tím vším stojí práce, času a energie ze strany našich asistentů a koledníků, zástupců měst a obcí, správců farností… Upřímně vám všem děkujeme, vážíme si vaší ochoty a přízně.

Výtěžek z letošní Tříkrálové sbírky je určen mimo jiné na provozní náklady služby pro ohrožené rodiny s dětmi „Šance pro rodinu“, kterou zatím využívá 15 rodin z celého okresu, nebo na provozní náklady občanské poradny v Ústí nad Orlicí a čtyř jejich kontaktních míst v okrese. Více informací najdete na: www.uo.charita.cz                              Iva Marková,  Oblastní charita Ústí nad Orlicí

                                                                                 

Informace z 68. jednání Rady Pardubického kraje 

Rozpis rozpočtu Pardubického kraje na rok 2012
V prosinci 2011 schválilo Zastupitelstvo Pardubického kraje rozpočet na rok 2012. Jeho součástí jsou i závazné ukazatele příspěvkových organizací zřízených Pardubickým krajem. Rozpočet je schvalován v globálním vyjádření, tj. v celkovém objemu příjmů, výdajů a financování pro daný rok. Zastupitelstvo současně uložilo náměstkovi hejtmana Romanu Línkovi zajistit provedení rozpisu rozpočtu do jednotlivých kapitol. Tento rozpis byl proveden a předložen dnešnímu jednání Rady pardubického kraje, která ho schválila. Tím je umožněno financování výdajů kapitol rozpočtu na rok 2012.
 
Schválený rozpočet 2012 naroste o dalších 44 milionů
Na základě návrhu náměstka hejtmana Romana Línka rada dnes odsouhlasila přesun nevyčerpaných finančních prostředků určených na  přípravu a realizaci staveb do roku 2012 v celkové výši 44,5 milionu korun. „V rámci těchto peněz se bude v letošním roce stavět čistírna odpadních vod v litomyšlské nemocnici, točna pro městskou hromadnou dopravu u rosického nádraží, bude provedena rekonstrukce mostu v Úhřetické Lhotě, rekonstrukce kuchyně na střední škole v Poličce a na gymnáziu Dašická. Prostředky budou ale také použity na rekonstrukci sociálních zařízení na Střední škole potravinářství a služeb Pardubice a na sportovním gymnáziu v Pardubicích, na obnově hospodářských budov pardubického zámku a v sociálních ústavech v Přelouči, Rychmburku a Anenské Studánce,“ uvedl Roman Línek. Tím dojde k navýšení rozpočtu kraje o 44,5 milionu korun a jeho konečné schválení provede Zastupitelstvo Pardubického kraje na svém únorovém zasedání.
 
Kraj vyhlásí konkurzy na ředitele 54 škol a školských zařízení
Pardubice – Kvůli změně školského zákona bude muset být vyhlášen konkurz na ředitele 54 škol a školských zařízení zřizovaných Pardubickým krajem. „V prosinci loňského roku byla schválena novela školského zákona, a to s účinností od 1. ledna 2012. Podle ní končí výkon funkce ředitele školy a školského zařízení dnem 31. 7. 2012 těm ředitelům, kteří jsou ke dni účinnosti novely zákona ve funkci ředitele déle než šest let,“ vysvětluje krajská radní Jana Pernicová. Harmonogram postupu při vyhlášení konkurzů dnes projednala Rada Pardubického kraje. Konkursní řízení budou vyhlášena nejpozději do konce dubna 2012 a výsledky budou zveřejněny do 31. července 2012. Kvality uchazečů budou vzhledem k velkému počtu konkursů posuzovány ve dvou konkursních komisích. Přihlásit se mohou jak současní ředitelé, tak i další zájemci. Pardubický kraj zřizuje celkem 85 škol a školských zařízení.
 
Za vysloužilý elektrospotřebič 100 Kč slevu na koncert norské skupiny Hurra Torpedo 

Norská skupina Hurra Torpedo přijíždí do Česka, aby tu předvedla svou hudebně-demoliční show. Místo „vystajlovaných“ pódiových kostýmů oblékají modré teplákovky. Místo hudebních nástrojů hrají na vysloužilé ledničky, pračky nebo mikrovlnky. Místo vlastních písní hrají osobité cover verze hitů od Britney Spears, Pixies nebo Lady GaGa. A přesto své místo na hudebním nebi mají jisté. Sbírají úspěchy nejen v rodném Norsku, ale i po celé Evropě. A právě v rámci evropského turné zavítá parta těchto severských svérázů také do Česka. A pozor – kdo na jejich koncert přinese vysloužilý elektrospotřebič, bude mu z předem zakoupené vstupenky vráceno 100 korun.  Partnerem koncertu je totiž kolektivní systém ELEKTROWIN, který se zabývá zpětným odběrem elektrozařízení. Od roku 2005, kdy zahájil svou činnost, odevzdali Češi k recyklaci již bezmála 127 000 tun vysloužilých elektrospotřebičů. „Spojení ELEKTROWINu s Hurra Torpedo se přímo nabízí. Navíc koncerty těchto norských muzikantů jsou neopakovatelným zážitkem,“ říká Roman Tvrzník, generální ředitel společnosti.
 
Výsledky cyklo & inline průzkumu zveřejněny 

na veletrhu Regiontour byla prezentována poslední část výsledků Prvního národního cyklo a in-line průzkumu zaměřená na oblíbenost regionů a služeb pro cyklisty, bikery a in-line bruslaře. V příloze Vám zasíláme tiskovou zprávu. Její DOC verzi a fotografie si můžete stáhnout na adrese: http://www.ceskojede.cz/rubriky/cyklo-a-in-line-pruzkum/pro-media/.
V sekci výsledky http://www.ceskojede.cz/rubriky/cyklo-a-in-line-pruzkum/vysledky-vyzkumu/  pak najdete prezentaci a souhrnnou závěrečnou zprávu k celému průzkumu.