Českotřebovský deník 14/2012  (16.1.)                                   
Počasí umožnilo celodenní zasněžování, vrstva sněhu však roste pomalu. Počítá se, že pokud vydrží počasí, tak bude možné upravit svah a spustit vlek až v závěru tohoto týdne. Zatím se zasněžuje hlavní sjezdovka, dětská sjezdovka Zahrádky má zatím jen slabou vrstvu přírodního sněhu a není sjízdná. U nástupu na vlek vyrostlo nové občerstvovací zařízení, jde o to, aby mohlo být co nejdříve využito.  Ztracené Vánoční prázdniny už ovšem nikdo nenahradí. Do jara je však ještě daleko....

Hokejová přípravka doma prohrála 

15.1.2012 - Česká Třebová
TJ Loko Česká Třebová  - HC Skuteč 4 : 6 ( 2 : 2, 0 : 4, 2 : 0 )
Sestava:¨Hriško - Havránek, Koutecký, Kolář, Pojezný - Ruda, Hošpes, Cihlář, Švub, Stolín, Páv
Branky ČT: Ruda 2, Hošpes, Stolín
Komentář: Naši čtvrťáci se doma poprvé představili při mistrovském utkání na celé hřiště. Hostující Skutči jsme sice podlehli, ale horším týmem jsme nebyli. Utkání rozhodl hostující Jarda Kašpar, jenž nám vsítil všech 6 branek. Naši borci
dnes bohužel takovou produktivitou neoplývali, přestože šance měli. A tak se radovali z výhry hosté.  Stanislav Ruda – trenér
 
Pronajmu velkou dvougaráž, možno i jako skladové prostory. Cena dle dohody, tel. 605 510 517.      
 
březnu odstartuje jubilejní desátý ročník fotbalového turnaje Coca-Cola Školský pohár

Jedna z největších sportovních akcí svého druhu v České republice je určena žákům druhého stupně základních škol a nižších ročníků víceletých gymnázií. Letos poprvé se mohou do samostatného turnaje přihlásit i dívčí týmy! Vítězové za odměnu pojedou jako vlajkonoši na zápas české fotbalové reprezentace na EURO 2012, vítězky okusí atmosféru Letních olympijských her v Londýně. Ambasadorem projektu je bývalý fotbalista Jan Koller.  Elektronické přihlášky jsou k dispozici na  www.skolskypohar.cz/prihlaska.php a je třeba odeslat nejpozději do 20. února 2012.  Je třeba připomenout, že mladí fotbalisté z českotřebovské ZŠ Habrmanova již minulosti dosáhli v této soutěži velký úspěch a reprezentovali naše město v závěrečných finálových bojích Školského poháru  na hřišti Mistra ligy v Plzni.
 
Prodám byt 3+kk, 74m2, 6let starý, včetně vybavení a kuch.spotřebičů, v klidném místě blízko centra ČT.  Volný ihned, volejte 736 444 964.
 
Slavnostní večer a vernisáž výstavy "Skiinterkriterium - moderní závod s dlouholetou tradicí" 

Při příležitosti konání padesátého ročníku Skiinterkriteria bude zajímavá akce, která se uskuteční 18. ledna 2012 od 18.00 hodin v Malé scéně v Ústí nad Orlicí. Součástí večera bude předání ocenění významným pořadatelům těchto závodů.
Program večera:
18.00   Vernisáž výstavy Skiinterkriterium - moderní závod s dlouholetou tradicí v prvním patře Malé scény.
19.00    Slavnostní večer s kulturním programem a oceněním významných osobností historie Skiinterkriteria
Kapacita sálu Malé scény je omezena, akce je na pozvánky, není přístupná pro širokou veřejnost.

 

Stavební povolení na přestavbu železničního uzlu Ústí nad Orlicí již bylo vydáno. 

Na základě žádosti SŽDC jej vydal Drážní úřad Olomouc v té podobě, která počítá se zachováním stávající výpravní budovy a ovšem také s postavením "nového vstupního objektu" z jižní strany kolejiště od Kerhartic a technologické budovy v jeho sousedství. pro provozní účely tedy zřejmě nebude stávající výpravní budova podle dosavadního názoru investora a projektanta. Po osvětové akci, vypočítávající zbytečně vynaložené prostředky se sice na různých místech uvádí, že v rámci "změn stavby před dokončením" nemusí být "nový vstupní objekt vybudován"  apod. jde však jistě o tak zásadní změny, které měly být součástí projektu od počátku. Vydání stavebního povolení ještě není začátkem stavby, nicméně ji velmi přibližuje.  Více viz http://ducr.cz/drurad/2012/120112vyhlaska.pdf
 
Turistický portál kraje je nejlepší v republice

První místo v kategorii Nejlepší turistický portál  v rámci  Velké ceny cestovního ruchu 2011/12  získal turistický portál kraje  www.vychodni-cechy.info. Cenu převzal včera v podvečer v Brně u příležitosti veletrhů GO a Regiontour Miroslav Stejskal, předseda výkonné rady Destinační společnosti Východní Čechy a radní Pardubického kraje zodpovědný za oblast cestovního ruchu.
V soutěži se hodnotily  především množství, kvalita a užitečnost informací, počet jazykových mutací a kvalita jejich zpracování, grafika webu, snadnost navigace a ovládání, tzv. uživatelská přívětivost a použitelnost, dále inovativní služby, uživatelská a komunitní otevřenost jako například diskuze, sociální sítě apod. a také vnitřní provázanost informací v rámci webu.
„Z této ceny mám upřímnou radost a velmi mne těší, že se nejedná o první ocenění krajského turistického portálu“, řekl radní Miroslav Stejskal. Turistický portál www.vychodni-cechy.info se může pochlubit i zvláštní cenou ministra pro místní rozvoj za nejlepší turistickou webovou prezentaci v kategorii regiony, udělenou v rámci soutěže Zlatý erb v letech 2007 a 2008. Podle pravidel soutěže není už  možné toto ocenění obhajovat.
Turistický portál vychodni-cechy.info funguje v celkem devíti plnohodnotných jazykových mutacích a oslovuje tak velmi širokou veřejnost nejen u nás, ale i v zahraničí. Svoji nabídku cílí nejen na návštěvníky prostřednictvím webových stránek, ale také v rámci sociální sítě Facebook a nově také prostřednictvím mobilní webové aplikace m.vychodni-cechy.info, což ocení zejména uživatelé mobilních zařízení, kteří mohou získávat turistické informace i v závislosti na své aktuální poloze v terénu. Kromě toho portál nabízí i možnost stáhnout a uložit vyhledaná data z portálu do GPS zařízení.
 „Ke správnému naplánování výletu či dovolené v našem krásném kraji může návštěvník portálu využívat funkci Plánovač výletů, která poslouží k snadné tvorbě i vícedenního programu. A pokud návštěvník nebude mít chuť něco plánovat, portál mu nabízí více jak 120 již zpracovaných inspirativních programů,“ doporučil radní Miroslav Stejskal. Novinkou portálu je možnost online rezervace ubytovacích služeb a nákupu vstupenek na kulturní a sportovní akce. Nakoupit na portálu lze také rozmanité balíčky zážitků sestavené a prodávané přímo jejich poskytovateli. Obsah portálu zpestřuje bohatá multimediální galerie, k dispozici je množství videí, fotografie, virtuální prohlídky, přečíst si můžete i Turistické noviny v elektronické listovací podobě. 0ficiální turistický portál vychodni-cechy.info provozuje a spravuje Destinační společnost Východní Čechy společně s Pardubickým krajem. Jeho obsah tvoří, pravidelně aktualizují a informacemi doplňují poskytovatelé služeb v cestovním ruchu a turistická informační centra.
 
Končící předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek se projevil nejenom jako přesvědčený a přesvědčivý Evropan, ale i jako blízký přítel České republiky

Jerzyho Buzka jsem měl možnost blíže poznat už v minulém volebním období, kdy jsme byli členy stejného výboru, a sice výboru pro průmysl, výzkum a energetiku, a vzhledem k počátečním písmenům našich příjmení jsme v zasedací místnosti dokonce sedávali vedle sebe. Silně na mě zapůsobil svým obrovským rozhledem i nadhledem a praktickým přístupem k evropské integraci.
Jerzy Buzek nebyl tolik politikem velkých slov, jako spíše politikem konkrétních činů. Jako aktivní a neohrožený bojovník proti komunismu a pozdější předseda vlády v demokratickém Polsku těžil ze své vynikající pověsti a silného morálního a politického kreditu, který mu umožnil stát se historicky prvním předsedou EP ze států střední a východní Evropy. Prokázal schopnost kompromisu a umění citlivého slaďování stanovisek jednotlivých politických frakcí. Za jeho působení ve funkci narostl vliv Evropského parlamentu, se kterým členské státy konečně začaly jednat jako rovný s rovným.
J. Buzek bravurně zvládl nelehkou situaci po vstupu lisabonské smlouvy v platnost  a bezpečně provedl EP i úskalím korupčního skandálu některých europoslanců. Proevropský přístup J. Buzka nebyl fanatický, ale střízlivý a zasazený do kontextu jednotlivých národních identit,  na které vždy kladl důraz.
Jako rodák z Těšínska měl velmi blízký vztah k Čechům a Moravanům a když v květnu 2010 postihly území České republiky ničivé povodně, osobně navštívil postižená místa na severní Moravě a zasadil se o to, aby se na odstraňování škod podílel i Fond solidarity EU.  Evropanství J. Buzka nevycházelo z teoretických úvah, ale bylo opřeno o osobní životní zkušenost, a proto jako přesvědčený Evropan dokázal být i přesvědčivý, což se zdaleka nedá říct o každém z dnešních vrcholných evropských politiků.
 
Pravděpodobný nový předseda EP Schulz více rozděluje než spojuje a zdaleka nedosahuje kvalit a kreditu odcházejícího předsedy Buzka

Odcházející předseda EP Buzek představoval autoritu napříč politickým spektrem.  Obávám se, že dlouholetý socialistický předák Schulz zdaleka nedosahuje jeho kvalit a politického i morálního kreditu a postrádá navíc tolik potřebnou nadstranickost a zdravý odstup od své vlastní politické frakce. Jestliže byl Schulz dlouhé roky stranickým bojovníkem v první linii, těžko se ze dne na den přerodí v konsensuálního politika trpělivě hledajícího průnik mezi jednotlivými politickými proudy. Schulz mnohem více rozděluje než spojuje a to podle mého názoru výrazně snižuje  jeho šance na úspěšný výkon funkce předsedy EP.
Jan Březina, europoslanec, tel. 606 650781