Českotřebovský deník 16/2012 (18.1.)                                    
Bacrie nabízí kalendáře  

Občanské sdružení Bacrie vydalo letos již svůj druhý "pravěký" kalendář v řadě. Je ve velikosti formátu A3 a obsahuje 13 plnobarevných stran počínaje měsícem Březen 2012, takže jako jedni z mála budete mít výhodu, že se z něj budete moci těšit až do února příštího roku. Kalendáře necháváme zpracovávat přesně na počet a proto, pokud máte zájem si toto naše dílko doma vystavit, případně obdarovat známé, neváhejte. Objednávky na emailu krivolicke@centrum.cz přijímáme do pondělí 23.1.2012 do 16:00. Cena je 230,- (+poštovné 30,-).  Celý kalendář je ke shlédnutí zde: http://bacrie.rajce.idnes.cz/Kalendar_2012_2013/
Bacrie o.s.
 
KLUB ČERVENKA – dílna kytičky Kanzashi 
1. 2.  v 16.00 hod. Ekocentrum  Červenka, ZŠ Habrmanova, Česká Třebová

lektorka Irena Matysová
POMŮCKY: Kytičky kanzashi
12 stejně velkých čtverců bavlněné látky buď jedné nebo více barev Velikost čtverců – nejméně 4,5cm, nejvíce 5,5cm (může být i větší, podle toho,na co chcete kytičku použít). Lepidlo – například UHU, gelové lepidlo, nedoporučuji kanagon - po zaschnutí je velmi tvrdé a jde ztěžka prošít. Menší knoflík s krčkem na střed, lze potáhnout košilový knoflíček.
12 kolíčků na prádlo. Brožový můstek – dodá Miluška. Šicí potřeby
Růže z organzy:.Organza-bude k dispozici na klubu. Karton cca A4 - na šablony. Čajová svíčka + sirky. Nůžky. Lepidlo,brožový můstek a šicí potřeby. V únoru se platí celoroční příspěvek 150,- Kč, každá dílna 30,- Kč.
http://www.ctrebova.cz/klub-cervenka
Esperantský Silvestr 2011 s mezinárodní účastí  

Jako každoročně slavili esperantisté v České Třebové konec esperantského roku již 29.12.2011. Sjelo se jich 61z 16 míst republiky a Gerry z Holandska. Že hlavním tématem večera jsou české pověsti bylo znát hned při zahájení, když se přes sálek hrnula tlupa našich předků nespokojená a brumlající na praotce /Sváťu/Čecha . On si totiž nedal pokoj a unavený lid od Řípu táhl až do České Třebové na esperantský silvestr. /fotka č.4720/ Program byl pestrý. K životnímu jubileu se přálo sestrám Jílkovým a Karlu Valovi, k úspěchu při pořádání mezinárodního kongresu železničářů jeho hlavnímu organizátorovi Ing. Ladislavu Kovářovi z našeho kroužku. 
Po zahájení Janou Křížkovou a posílení večeří měli přítomní možnost rozhýbat tělo při tanci a mozek při luštění náročného kvízu z dějin národa. Ve 22 hodin nastala soutěž kroužků v představení některých pověstí českých. Bylo přihlášeno 12 představení, porotci neměli lehkou roli. Ačkoliv jsme se velice snažili, cenu jsme nezískali. A to jsme měli připravenou pověst o Šárce z Javorky a hrála ji opravdová Šárka /Kalinová/. Dívčí válku jsme zvládly docela dobře, ale cena žádná. Třetí místo získali esperantisté od Poličky. Jejich plavovlasá Božena pilně prala prádlo na valše i plácačkou. Obdivoval ji kníže Oldřich a ani si neuvědomil, že může časem "zvalchovat" i jeho./4749/ Na druhém místě se ocitla Libuše z Bučovic, která věstila dobrou budoucnost České Třebové i našemu kroužku a vzpomenula také na esperantský kámen./4767/ První místo obsadil kroužek z Pardubic. Kazi, Libuše a zvláště statný Bivoj vlekoucí kance upoutali pozornost všech./4760/ I když čas běžel rychle, přece jen zbyl nějaký na zazpívání esperantských písní. Na housle hrál Jan Duda z Olomouce. O půlnoci jsme připili novému esperantskému roku a mohlo nastat rozdávání dárků.
Máte-li někdo pěkný nápad na téma příštího esperantského silvestra, neváhejte a poraďte!     ZN
 

Hlasujte pro ZKO Podhorka

Základní kynologická organizace ZKO Podhorka Česká Třebová je přihlášená do soutěže Žebříček ZKO 2011. Hlasuje se elektronicky a je to zajištěno poměrně solidním způsobem. Prosím pošlete nám hlas. Moc díky. Řekněte to i svým přátelům.  Nic Vás to stát nebude, jen vteřinku času. Hlasujte na : www.ceskakynologie.cz/zebricek-zko
Předplatné ČtZ na r. 2012

lze zaplatit
a) na účet  1321807379/0800, variabilní symbol tvoří číslo domu z doručovací adresy a jako zprávu pro příjemce je třeba napsat jméno a příjmení z doručovací adresy
b)  bez poštovního poplatku v prodejně PROBIT ELEKTRO v Nádražní ulici 926, kde bude vystaven doklad o zaplacení, zde lze získat i k vyplnění složenky.
c) u přepážky na poště pomocí složenky typu C. Podle provedené kontroly  uhradilo zatím předplatné ČtZ, které činí 140 Kč/rok 2012 pro ČT a okolí a 350 pro místa, kam je třeba posílat zpravodaj poštou, asi 85% předplatitelů.  Bohužel máme i nejasné, nečitelné  platby, většinou na poště a dokonce dvě takové, které uvádím na obrázku.  Úhrada byla provedena 8.12. 2011, ale složenka nebyla celá vyplněna. Bohužel i takové složenky na poště převezmou. Předplatitel se zde však nevyčte. Upomínky budou zasílány až koncem února. Některé platby jsou opravdu těžko identifikovatelné a tak může jít o nedorozumění, na kterém neneseme vinu. Někteří si také předplatili zpravodaj, aniž by se přihlásili k odběru. (lepší je přihlásit se k odběru, a teprve potom pošleme složenku k úhradě předplatného). Doklad  o zaplacení putoval nejdříve k účetní a proto byli tito nestandardně přihlášeným  předplatitelům zaslány časopisy až dodatečně.  (mm)
 
Historická budova orlickoústeckého nádraží bude mít nechtěnou sestru

Vážení příznivci Staré dámy, přes veškeré proklamace a ujištění politiků, že nová výpravní budova (VB) nebude vedle té současné stavěna, bylo 10.1.2012 vydáno stavební povolení, jehož součástí je i stavba nové VB, vzdálené od té současné cca 100m.
http://ducr.cz/drurad/2012/120112vyhlaska.pdf Považujeme to za truc akci úředníků, kteří tím říkají "My jsme tady páni. My jsme vám říkali, že ten starý dům k ničemu nepotřebujeme." Je potřeba se vůči tomu zásadně ohradit, protože není možné, aby v době krize a všeobecného utahování opasků byl dán prostor takto nesmyslným a nákladným projektům. Budeme Vás průběžně informovat. Snad se nám ten nesmysl podaří zastavit.
Zde můžete podepsat petici za záchranu nádraží v Havířově, kterému hrozí demolice:
https://sites.google.com/site/havirovpetice/
Zde můžete podepsat petici proti rušení tratě Mutěnice-Kyjov: http://www.petice24.com/mutnice-kyjov
Děkujeme Vám za přízeň i podporu akcí výše uvedených a držme si palce!
My, občané, jsme tu páni a ne nějací bezejmenní úředníci!
Martin J. Kadrman, Olga Sommerová, prof. Jiří Suchomel a kol.      o.s. Nádraží nedáme!
Hradec Králové: Helicoptershow bude letos s unikátní výstavou vrtulníků 

Hradec Králové – Letošní již 11. ročník tradiční akce na královéhradeckém letišti nazvané Helicoptershow obohatí letošní rok největší výstava vrtulníků a vrtulníkové techniky ve střední Evropě. Organizátoři tak reagují na vzrůstající poptávku od firem a dodavatelů vrtulníků, ukázat možnosti vrtulníkové techniky v oblasti dopravy, zdravotnictví, bezpečnosti a průmyslového využití.
„Hradec Králové se může těšit na další novinku, kterou jsme pro odborníky a veřejnost připravili. V současné době jednáme s největšími výrobci a dodavateli vrtulníků a vrtulníkové techniky o účasti na výstavě,“ říká hlavní pořadatel akce Tomáš Suchánek ze společnosti DSA, podle kterého se tak stane Hradec na dva dny středem zájmu výrobců, dopravců, majitelů a provozovatelů vrtulníků z celé Evropy. Sobotní Helicoptershow bude tradičně patřit široké veřejnosti, na které vystoupí řada českých a evropských pilotů. „Máme již rozjednané i zajištění akrobatické lahůdky“ prozradil organizátor akce Jozef Daňo ze společnosti Gemini PORT. Helicoptershow patří k tradičním akcím na hradeckém letišti. „Je to jedna z největších akcí tohoto typu, které se tento rok v Česku uskuteční,“ uzavírá Tomáš Suchánek.
Pardubický kraj a ELEKTROWIN společně ušetřily 845 tisíc litrů ropy

V rámci spolupráce Pardubického kraje s kolektivním systémem ELEKTROWIN na projektu „Intenzifikace zpětného odběru elektrozařízení a odděleného sběru elektroodpadu“ dokázali obyvatelé kraje za loňský rok odevzdat k recyklaci 1 442 tun vysloužilých elektrospotřebičů. Tím se podařilo ušetřit až 8,7 milionů kWh elektřiny a 845 tisíc litrů ropy.     Tento projekt realizuje na území Pardubického kraje Regionální rozvojová agentura Pardubického kraje.
„Pro lepší představu je to tak, že každý obyvatel našeho kraje letos zatím v průměru odevzdal 2,79 kilogramu elektroodpadu,“ říká Václav Kroutil, radní Pardubického kraje zodpovědný za životní prostředí, zemědělství a venkov. Největší podíl již tradičně tvořila chladící zařízení. Češi jsou v jejich recyklaci pátí nejlepší v Evropě. Bohužel ve zpětném odběru drobných spotřebičů za Evropou zaostáváme. „Přístroje typu holicích strojků a fénů bohužel stále více než třetina obyvatel vyhazuje do kontejnerů na směsný odpad,“ říká Roman Tvrzník, generální ředitel kolektivního systému ELEKTROWIN.  Svou roli na skvělých výsledcích sběru elektroodpadu v Pardubickém kraji hrají také tzv.  WINTEJNERy. Tyto velkoobjemové kontejnery umožňují občanům odkládat např. chladničky, pračky, sekačky, ale i drobná elektrozařízení typu vrtaček, brusek, holicích strojků apod.  Spotřebiče jsou do doby jejich odvozu k recyklaci chráněny proti demontáži i krádeži. „Další možnost, jak se zbavit vysloužilých elektrospotřebičů, měli občané kraje díky Putujícímu kontejneru. Ten v letošním roce navštívil celkem 2 mikroregiony a 6 tisícům obyvatel tak pomohl s ekologickou recyklací především v místech, kde nemají vlastní sběrný dvůr,“ uvedl Kroutil. S cílem zvýšit informovanost obyvatel Pardubického kraje v oblasti nakládání s vysloužilými elektrospotřebiči se ELETKROWIN aktivně účastnil 10 akcí v rámci tzv. Barevných dnů plných her. Návštěvníci akcí obdrželi informační letáky o zpětném odběru elektrozařízení, propagační předměty, ti nejmenší měli možnost si zaskákat na nafukovací konvici, popřípadě si zahrát alternativu hry „Člověče, nezlob se“ nesoucí příznačný název „Člověče, šup do sběrného dvora“.