Českotřebovský deník 27/2012(31.1.2012)                             
Informace Katastrálního úřadu  
Oznámení o dokončení obnovy katastrálního operátu a jeho vyložení k veřejnému nahlédnutí
V souvislosti s připravovanou digitalizací katastrálního území Svinná u České Třebové, Katastrální úřad pro Pardubický kraj, Katastrální pracoviště Ústí nad Orlicí oznamuje, že: katastrální operát obnovený přepracováním na digitalizovanou katastrální mapu (dále jen "obnovený katastrální operát") v katastrálním území Svinná u České Třebové, obci Česká Třebová bude předložen k veřejnému nahlédnutí v budově Městského úřadu Česká Třebová, a to ve dnech od 28.02.2012 do 12.03.2012 s možností uplatnění námitek proti jeho obsahu
 
Koupím Flašinet anebo orchestrion firmy Josef Vavřín Česká Třebová.
Koupím jakékoliv náhradní díly, dokumentaci a vše co se týká této firmy.
Mohou být i poškozené a prolezlé červotočem. Jsem sběratel z Litomyšle. Volejte na číslo 603 204 964
 
Destinace Orlické hory a Podorlicko na veletrhu HOLIDAY WORLD 2012 

V termínu od 9. do 12. února 2012 se bude konat již 21. ročník tradičního veletrhu cestovního ruchu Holiday World v areálu pražského výstaviště.  Destinační společnost zde bude spolu s partnery prezentovat atraktivity regionu Orlické hory a Podorlicko.

Ani letos nebude na veletrhu Holiday World chybět destinace Orlické hory a Podorlicko se svou rozmanitou nabídkou. „Vzhledem k tomu, že jsme destinace plná zážitků, představíme se návštěvníkům formou aktivní prezentace. Přivezeme s sebou nejen zástupce z řad výrobců tradičních produktů, kteří si své výtvory zajisté nenechají pro sebe, ale i pohádkovou postavu princeznu Kačenku vládkyni Orlických hor, která Vám jistě představí všechny své kamarády z pohádkové říše a také soutěž, kterou můžete při své návštěvě Orlických hor absolvovat. Na prezentačním pultíku najdou návštěvníci veletrhu např. dobroty z Hostince U Hubálků z Kostelecké Lhoty.

Co bude na pultech destinační společnosti Orlické hory a Podorlicko k dispozici?

Pokud jste milovníky cyklistiky, nebo in-line bruslení, jistě Vás potěší mapy, tipy na cyklovýlety, nabídka ubytování a speciálních zážitků. Zájemcům nabídneme široké možnosti trávení volného času. Mezi veletržní nabídkou budou také k nalezení např. produkty pro vodní turistiku, speciální balíčky pro zimní sezonu a především neodolatelné „slevy, které zamrazí“. Samozřejmě nezapomeneme ani na firemní klientelu s nabídkou hotelů vhodných pro pořádání školení, konferencí, nebo firemních večírků. 

Nabídku destinace Orlické hory a Podorlicko naleznete na veletrhu hned třikrát a to v expozici Královéhradeckého kraje, Pardubického kraje a v expozici Czechtourism, kde se díky soutěži EDEN nabízí veliká zajímavost v podobě válečného opevnění v českém příhraníčí. Můžete se zastavit pro informace o historických památkách, přírodních atraktivitách, zimních střediskách, upravovaných běžkařských trasách, cyklistických trasách, sportovních a adrenalinových centrech, wellness centrech, muzeích a galeriích a samozřejmě také možnostech ubytování. Mezi vystavovateli naleznete ty nejpovolanější nositele informací – na pultech Vás obslouží zástupci Obcí Deštné v Orlických horách, Orlické Záhoří, pracovníci informačních center a samozřejmě pracovníci destinační společnosti Orlické hory a Podorlicko.                                                            Destinační společnost Orlické hory a Podorlicko

www.orlickehory-cz.info

Účast na veletrhu je podpořena z projektu:Společná propagace Kladské země, Orlických hor a Podorlicka, reg. číslo PL.3.22/2.2.00/09.01579.


"Drahé tety a já" zahájily jarní divadelní předplatné

. Komedie s detektivní zápletkou podle námětu Evy Jelínkové a filmového scénáře Zdeňka Podskalského spousta lidí zná, proto je divadelní realizace o to problematičtější. - Roztomilé staré dámy, neteř na vdávání, pečlivě utajovaný ženich a přepadení spořitelny. Kdo by k tak zapeklitému souběhu okolností nevolal policii? Inscenace je v divadle Metro na Národní třídě zařazena v programu cca jednou měsíčně a bývá vyprodána. stejně tak bylo vyprodáno i v České Třebové. Můžete si srovnat vstupné - v Praze byste zaplatili 340 Kč a navíc museli za divadlem dojet a zaplatit cestu.  V rámci předplatného Vám to v České Třebové přijde levněji....
Vyhlášení nejúspěšnějších sportovců Pardubického kraje 2011

Nejúspěšnější sportovci Pardubicka se poslední lednové pondělí sešli v Kulturním domě Hronovická. Na slavnostním vyhlášení ankety, nad nímž převzala záštitu primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková, předávali ceny vynikajícím jednotlivcům i kolektivům hejtman Pardubického kraje Radko Martínek a náměstek hejtmana Roman Línek. „Poděkování patří jak sportovcům za jejich obdivuhodné výkony, ale také jejich trenérům a všem, kteří se věnují sportu,“ připojil se ke gratulantům  hejtman Martínek. Pardubický kraj podporuje zejména mládežnický sport. „Potěšilo mne, že mezi nominovanými se objevují jako každý rok studenti a absolventi Sportovního gymnázia Pardubice, jehož je kraj zřizovatelem.Těší nás, že dosahují i výrazných domácích i mezinárodních úspěchů,“ dodal hejtman.  V Pardubickém kraji má sport tradici. „Od svého dětství jako Pardubák vnímám Pardubice coby město sportu. Ať už jde o nejstarší kontinentální dostih Velká pardubická, hokej, tenisovou Juniorku nebo Zlatou přilbu,“ jmenuje náměstek hejtmana soutěže, které svým významem přesahují hranice kraje. „V konkurenci těchto olympijským sportů se drží orientační běžci nebo florbalisté, jejichž výkony jsou obdivuhodné,“ říká náměstek hejtmana Línek. V závěru slavnostního ceremoniálu byli uvedeni do síně slávy dva významní sportovní funkcionáři, dlouholetý trenér  kanoistiky Josef Doktor a dlouholetý předseda Českého veslařského klubu Karel Srb.
 
STÍŽNOSTI NA NOVÝ "INTEGROVANÝ DOPRAVNÍ SYSTÉM NEBEROU KONCE PO CELÉM KRAJI  

Stížnosti na fungování nového systému veřejné dopravy nemají konce. Mezi ty nejčastější na Králicku patří výtky, že na sebe jednotlivé spoje nenavazují a jsou nastaveny tak, že cestující z Králík přestupy z autobusu na vlak v Lichkově stíhají jen stěží.
I při nepatrném zpoždění pak nemají šanci žádnou a musí čekat třeba hodinu na další spoj. Podobné situace nejsou nijak výjimečné. První, kdo potom vyslechnou nářky a nadávky cestujících, jsou řidiči autobusů a železničáři.
"To se ale netýká jen návaznosti vlak-autobus. Například v České Třebové ujíždí do pěti minut vlak vlaku v padesáti případech denně. A to prosím podle jízdního řádu. To není ani k pláči, ale na žalobu za totální destrukci dopravního systému," dodává výpravčí. Potíž je podle něj především v tom, že informace o pohybu autobusů i vlaků měl podle halasných prohlášení zajišťovat dispečer společnosti Oredo, která veřejnou dopravu v Pardubickém kraji organizuje. .....
.... Starostové navrhují celý systém přepracovat, anebo návrat k původním jízdním řádům. A nejen to. "Žádáme o přiznání zodpovědnosti za chyby v přípravě a komunikaci optimalizovaného systému dopravy a vyvození důsledků," vzkazují hejtmanovi. Za tak velké množství lapsů mohou přece konkrétní lidé. Hejtman Radko Martínek, který má prý pro rozhořčení starostů pochopení, slibuje nápravu. "Pravdou je, že některá zadání ze strany Pardubického kraje Oredo při přípravě jízdních řádů stoprocentně nesplnilo. Rozhodl jsem se proto osobně zkontrolovat funkčnost některých linek. Na toto téma jsem také navštívil starosty a starostky v regionech, kde se situace jeví jako nejkomplikovanější. Oredo dostalo za úkol zjednat nápravu," uvedl Radko Martínek.
(výňatky z článků v MF DNES)

 

Ministr školství Dobeš není schopen předkládat kvalitní evropské projekty, vláda by mu proto měla správu evropských peněz odebrat 
Od ministra Dobeše byla drzost, že projekt Sport vůbec předložil a uřízl tak nejenom sobě, ale i České republice v Bruselu pořádnou ostudu. Projekt vůbec nespadal do tematických priorit, které lze financovat z evropských fondů a ministr Dobeš to musel nebo každopádně měl vědět.  Překotné předkládání projektů a jejich následné zastavování po tvrdé kritice zaskočené Evropské komise svědčí o tom, že systém čerpání evropských fondů na ministerstvu školství je v totálním rozkladu a požívá krajní nedůvěry Evropské komise. Sama Evropská komise nad schopností ministra Dobeše předložit kvalitní evropské projekty láme hůl, a tak je jedinou šancí na záchranu 50 miliard korun vyčleněných na Dobešův program Vzdělání pro konkurenceschopnost jejich bezodkladné převedení do tematicky příbuzného a fungujícího programu Lidské zdroje a zaměstnanost na ministerstvu práce a sociálních věcí. O přesunu může rozhodnout i vláda a podle mého názoru by tak rozhodně měla učinit. Hraje se o čas, jakékoli otálení znamená prakticky jistotu ztráty evropských miliard.
Evropské projekty ministerstva školství jsou bezostyšné pokusy o tunelování evropských fondů. Projekt Sport dokonce vůbec nespadá mezi tematické priority, které lze z evropských fondů financovat. Předkládání takových projektů Evropské komisi považuji za projev bezpříkladné drzosti. Jestliže Komise mluví o vážné situaci, znamená to, že situace je ve skutečnosti katastrofální. Systém čerpání evropských fondů na ministerstvu školství je v totálním rozkladu a jediná šance, jak zachránit 50 miliard korun z rozpočtu EU je jejich bezodkladné převedení do tematicky příbuzného a fungujícího programu Lidské zdroje a zaměstnanost na ministerstvu práce a sociálních věcí. O přesunu může rozhodnout i vláda a podle mého názoru by tak rozhodně měla učinit. Hraje se o čas, jakékoli otálení znamená prakticky jistotu ztráty evropských miliard. Evropské komisi dochází trpělivost a premiéru Nečasovi by měla dojít také, jinak se ministr Dobeš zapíše do českých dějin jako nejdražší polistopadový ministr školství. Ministr Dobeš s Evropskou komisí nespolupracuje, neodstraňuje vytýkané vady projektů i programů jako takových a místo toho se chová, jako by dva svěřené evropské programy byly jeho pašalík. U prezidenta Klause za to možná sklízí obdiv, ale v systému evropských fondů se tím dostává do slepé uličky. Jako paša by byl ministr Dobeš možná dobrý, ale jako správce evropských prostředků je mizerný.
 Jan Březina, europoslanec, tel. 606 650781
Radní Netolický ocenil talentované slalomáře 

Jubilejní 50. ročník mezinárodního závodu Skiinterkriterium, kde mladí lyžaři v žákovských kategoriích soupeří ve slalomu a obřím slalomu, hostily o víkendu pod záštitou hejtmana Pardubického kraje Radko Martínka Říčky v Orlických horách. Absolutními vítězi se v kategorii chlapců stal Jan Ouvín, mezi dívkami byla nejrychlejší Kristýna Pilná. Radní Pardubického kraje Martin Netolický daroval čtyřem úspěšným slalomářům poukázku na závodní lyžařskou kombinézu od firmy Don Quiet, která sídlí v Lázních Bohdaneč.       „Tento závod patří do nejlepší desítky závodů pořádaných v Evropě a Kanadě pod hlavičkou Mezinárodní lyžařské federace. Dříve zde závodila také Šárka Záhrobská a prakticky celá česká reprezentace. Výborné výsledky našich mladých nadějí v silné konkurenci jsou příslibem do budoucnosti,“ uvedl radní Martin Netolický, který upozornil, že se sice jedná o závod v Královéhradeckém kraji, ale hlavním organizátorem je SKI klub v Ústí nad Orlicí z Pardubického kraje. Pardubický kraj kromě čtyř lyžařský kombinéz určených pro vítěze v jednotlivých kategoriích poskytl na akci finanční dotaci ve výši 45 tisíc korun. Skiinterkriterium si vybudovalo za půl století existence pevné místo mezi nejlepšími mezinárodními závody žactva v alpských disciplínách. Ze současné slalomářské špičky se v Říčkách v minulosti objevili například sourozenci Kosteličovi.