Českotřebovský deník 3/2011  (3.1.)                                         
Na Palici také ze Studené hůry 

Chci přispět několika fotografiemi k 18.ročníku Silvestrovského výstupu na Palici.Vše podstatné už napsal pan V. Polák ve svém hodnocení k 18.ročníku.Proto jen pár fotek od sportovně založených nadšenců,kteří šli na Palici od Studené hůry. Alois Vyroubal.
 

Tříkráloví koledníci vyšli do ulic

Oficiálně byla v kraji  zahájena Tříkrálová sbírka na Pernštýnském náměstí v Pardubicích pod záštitou náměstka hejtmana Pardubického kraje Romana Línka. Její výtěžek využije Oblastní charita na odlehčovací zařízení pro rodiny a další potřebné záležitosti, část je určena na humanitární pomoc do zahraničí. Koledníkům požehnal před vánočním stromem a dřevěným betlémem biskup Josef Kajnek a na cestu je vyprovodil průvod Tří králů na koních. Tříkrálová sbírka je také v plném proudu i v České Třebové, kde se tradičně sebere největší částka z celého okresu.
 
Autobusy jezdí od 1. ledna se změnami v jízdním řádech na některých linkách. 

V neděli 1. ledna vstoupily v platnost mimořádné změny autobusových jízdních řádů na Orlickoústecku a Svitavsku. V západní části Pardubického kraje, Pardubicku a Chrudimsku, jízdní řády doznají úprav 8. ledna. „Na základě připomínek starostů a občanů se u některých školních autobusů posunuly časy odjezdů, aby lépe vyhovovaly dětem. Například spoj ze Sezemic do Holic byl v ranní špičce kapacitně posílen,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Radko Martínek, který chce na vlastní kůži vyzkoušet, jak nové jízdní řády fungují. V příštím týdnu se proto hejtman vydá do terénu. V plánu má navštívit také starosty obcí, kde mají s optimalizací největší starosti. „Jsme si vědomi, že se jedná o velké změny v organizaci dopravy, proto situaci bedlivě sledujeme. Chtěl bych lidem poděkovat za jejich zpětnou vazbu a zároveň je požádat o trpělivost, než se nový systém stabilizuje,“ uvedl hejtman Radko Martínek. Oredo připravuje další změny jízdních řádů k 4. březnu 2012. „Starostové mohou posílat Oredu své připomínky a podněty na úpravu jízdních řádů do patnáctého ledna, s některými z nich chci však situaci probrat osobně,“ uzavřel hejtman Martínek. 
Změny jsou na webu firmy OREDO a týkají se také tří linek vedoucích přes Českou Třebovou:
Nově je vytištěn jízdní řád linky Č. Třebová - Přívrat - Řetová - Vysoké Mýto a úpravy jsou také v jízdním řádu linky  700934 Lanškroun - Rybník - Česká Třebová - sídliště Lhotka a na lince 680805 Č. Třebová - Semanín - Třebovice - Svitavy. 
Nové jízdní řády najdete  ZDE
 
Informace FÚ v Ústí nad Orlicí k dani z nemovitostí na rok 2012. 

Upozorňujeme poplatníky, u kterých došlo v roce 2011 ke změnám okolností rozhodných pro vyměření daně z nemovitostí nebo ke změně poplatníka daně z nemovitostí (např. nákup, prodej, dědictví, dar, výstavba, přístavba, kolaudace, změna užívání, digitalizace území, pozemkové úpravy, převody bytů do osobního vlastnictví atd.), že mají dle § 13a zákona č. 338/1992 Sb., o dani z nemovitostí, podat daňové přiznání do 31.1.2012. Přiznání se podává podle stavu k 1.1. 2012. Nepodá-li poplatník daňové přiznání, ačkoliv měl tuto povinnost, nebo učiní-li tak po stanovené lhůtě, a toto zpoždění je delší než 5 pracovních dnů, vzniká dle § 250 zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád, povinnost uhradit pokutu ve výši minimálně 500,- Kč. Pokutu není možno prominout!!!
Sazby daně z nemovitostí pro rok 2012 se nemění, výjimku tvoří zpevněné plochy pozemků užívaných k podnikatelské činnosti nebo v souvislosti s ní, které se stávají předmětem daně z pozemků se speciální sazbou daně 1,- Kč za každý m2 pro zemědělskou  prvovýrobu, lesní a vodní hospodářství a 5,- Kč za každý m2 pro průmysl, stavebnictví, dopravu, energetiku, ostatní zemědělskou  výrobu a ostatní podnikatelskou činnost (povinnost podat daňové přiznání). K podání přiznání přednostně využijte lednové úřední dny pondělí a středa od 8 do 17 hodin, od 23. do 31. ledna i ostatní dny od 8 do 15 hodin, v pátek do 14 hodin.
Daňové tiskopisy jsou k dispozici na finančním úřadě, informace k elektronickému podání naleznete na http://adisepo.mfcr.cz.
Složenku pro zaplacení daně z nemovitostí s údaji o výši daně a osobě poplatníka obdrží poplatníci poštou v průběhu měsíce května 2012. Kontakt: Finanční úřad v Ústí nad Orlicí, T.G. Masaryka 1393, 56201 Ústí nad Orlicí tel. 465 550 111, fax  465 550 398
Za Finanční úřad v Ústí nad Orlicí  Ing. Stanislav Škoda

 

Televizní magazín Zkraje týdne skončil spolu s regiony na Primě.

Desetiminutový televizní magazín který pro Pardubický kraj pod názvem Zkraje týdne vyráběla Regionální televizní agentura Východní Čechy, se od úterý 3. ledna odmlčí. Regionální odpojování televizního vysílání skončilo krokem televize Prima, která vrátila svou licenci na vysílání společně s regiony a nahradila ji programem Prima family.
Pro televizní magazín, jehož cílem je posilovat sounáležitost obyvatel s tímto regionem,  se Pardubický kraj rozhodl v průběhu roku 2010. Veřejnou zakázku na jeho realizaci vyhrála společnost RTA Hradec Králové a od 7. prosince mohli magazín Zkraje týdne sledovat diváci z celých východních Čech vždy v úterý v 17,45 v odpojeném regionálním vysílání na stanici Prima a pak i na webu Pardubického kraje. V březnu loňského roku dostal magazín moderní televizní grafiku a jeho tvářemi se staly herečky Východočeského divadla v Pardubicích Petra Janečková a Martina Sikorová.  Magazín Zkraje týdne  mapoval dění v celém kraji, redaktoři zajížděli za zajímavými lidmi a spolky i do malých vesnic, které jinak bývají na okraji zájmu médií. Kromě zpráv přinášel magazín také závažná krajská témata, nevšední  příběhy lidí, aktivních obcí a různých společenství. V každém díle zvaly moderátorky diváky na hezký výlet v Pardubickém kraji. Krajští radní odpovídali na dotazy v rubrice Na rovinu a zájemci pak v závěru pořadu soutěžili o drobné věcné ceny. Celkem bylo odvysíláno 56 dílů, které jsou ke shlédnutí na webu Pardubického kraje.