Českotřebovský deník 5/2012 (5.1.)                                        
V sobotu 7. ledna v 16 hodin: Tříkrálový koncert v kostele sv. Jakuba  Program najdete ZDE

Valná hromada spolku Gymnázia 

Výbor Spolku Gymnázia Česká Třebová si dovoluje touto cestou popřát všem svým členům a příznivcům mnoho úspěchů  v práci i osobním životě v roce 2012 a současně vás pozvat na valnou hromadu
která se bude konat ve čtvrtek 16.února 2012 v 17.00 hodin v učebně biologie v budově Gymnázia Česká Třebová.
Těšíme se na setkání se všemi příznivci gymnázia. Náměty a připomínky je možné zasílat na adresu  ředitelství gymnázia nebo e-mailem na: Jana.Sedlackova@gymnct.cz                                                                                      Jana Sedláčková předsedkyně Spolku

 

K novým jízdním řádům OREDO 

Na školách se nyní provádí rozsáhlá a blesková akce, která má za úkol zmapovat, jak jsou žáci základních a středních škol spokojeni s nově zavedenou úpravou jízdních řádů, jak dlouho musí žáci čekat před vyučováním a po něm a kolika žáků se to týká. Průzkum má být hotov právě v pátek 6. ledna 2012.
 
Linka Česká Třebová - Litomyšl byla prodloužena do Proseče a jedním spojem až do Skutče. To je dávno známá věc, která v podstatě nijak spojení do Litomyšle neovlivňuje, naopak ukazuje na to, že lze přímou linkou směřovat autobusovou dopravu na rychlíky a dálkové vlaky do České Třebové až z oblasti Dolního a Horního Újezda nebo Proseče. Na druhé straně považuji za určitý problém to, že např. v podchodu na českotřebovském vlakovém nádraží je  mezi odjezdy autobusů uveden odjezd spoje do Proseče aniž by současně bylo uvedeno, že jede přes Litomyšl, kam přece jen jede ze Třebové přes 95% lidí. Cestující jsou tímto přinejmenším  uvedeni do rozpaků a musí se ptát, jak že se vlastně jede do Litomyšle....

 

Ochránci přírody se připravují na možnost uskutečnit letos výměnný pobyt s italskou skupinou z partnerského města Agrate Brianza .

Jedná se o skupinu asi 10 lidí, která by přijela z italského  mykologického spolku Gruppo micologico koncem června ( v průběhu Týdne sportu). Zaměřením nejsou jenom mykologové ale také se zajímají o ornitologii ( ptactvo) a obecně o ochranu přírody. Na oplátku by pak  odjela do Itálie  zase skupina českotřebovských ochránců přírody  koncem září.  ZO ČSOP Podorlicko  proto chystá např. program pro Italy , zajišťuje ubytování  a současně i žádost o grant pro tuto akci.
 
Peklák beze sněhu, prázdniny v České Třebové bez lyží.

Je to velká škoda, počasí znemožnilo využívat naši městskou sjezdovku a podepsalo se na  ekonomické ztrátě střediska za loňský kalendářní rok a to přes velkou snahu zasněžit svah a zajistit sníh na prázdniny. na webu Holidayinfo.cz se píše: "Je nám to moc líto, počasí nepřeje zimním sportům, nejezdíme. Provoz spustíme hned jak se nám podaří dosněžit pro kvalitní lyžovačku, doufáme že to bude brzy. Novinky pro letošní sezonu: Ski bus, posílení zasněžování, nové stroje na servis lyží a snowboardů, překážky a zasněžování snowparku." Loni v prosinci 2010 to bylo jinak a provozovatel za tuto dobu právě získal největší tržby za celou zimu. Letošní zima je skutečně jen na horách a tak sjezdovky v nadmořské výšce 400 - 500 metrů jsou mimo hru, nejezdí ani Monínec na České Sibiři.  To co jsme  ztratili nezasněženou sjezdovkou jsme ale na druhé straně ušetřili tím, že nebylo třeba zajišťovat zimní údržbu a posyp městských komunikací. Pouze je rozdíl v tom, že  kdo co ztratil a ušetřil. Za zimní údržbu ušetřilo město ve svém rozpočtu, o tyto prostředky však přišla městská společnost Eko Bi, která nemohla zimní údržbu fakturovat. Takže Eko Bi vlastně tratila dvakrát: poprvé  díky teplé zimě na Pekláku, podruhé tím, že vozidla a posádky určené pro zimní údržby nemohly pracovat, z ulic není co odklízet. Přitom Peklák není zdaleka jediným sportovním zařízením, které  pracuje se ztrátou. Daleko největší ztrátu ze svého provozu vykazuje krytý plavecký bazén,  podobně nakonec jako v jiných městech. To, že funguje bez dotací, je vlastně "českotřebovský ekonomický zázrak" umožněný tím, že Eko Bi má i jiné ziskové činnosti. Také zimní stadion není rozhodně výdělečný. V městském rozpočtu je pro jeho provoz uvedena dotace cca 600 tis. Kč, další peníze pro jeho provoz jsou zajištěny z městského rozpočtu např. jako dotace pro pronájem ledové plochy pro mládežnický hokej a  krasobruslaře, jinak by ztráta činila  více než milion. Těžko pak chtít, aby nám za těchto okolností zlevnila parkování v podzemí dopravního terminálu.
 
Změna zákona převedla organizaci veřejné služby z měst na úřady práce a upravila její podmínky

Zatím není v této věci mnoho jasného.  Problému ve městech okresu si všímá Orlický deník . veřejná služby by se tedy týkala také občanů z vesnic které patří do mikroregionu.  Nejprve by do ní měli být zařazeni dlouhodobě nezaměstnaní a lidé s velkou recidivou nezaměstnanosti.  Dosud veřejnou službu zajišťovala města , v České Třebové pomocí městské společnosti Eko Bi.  Nejdříve veřejnou službu zahájilo více než 200 osob, potom se tento počet snižoval,  přihlášení poznali, že se na nich skutečně požaduje pracovní činnost, nikoliv zahálka za veřejné peníze. Město chce v tomto pokračovat, bude nabízet pracovní místa, ale zatím vyčkává, jak bude pobočka Úřadu práce schopná tuto službu organizovat. Nezaměstnaným město nabídne i v letošním roce především úklidové práce, v zimě odklízení sněhu, čištění komunikací od trávy nebo parků po prořezávání stromů. Počítá se se stovkou míst. „Nezaměstnaných je v České Třebové dostatek a to právě těch, kteří nemají práci dlouhodobě a jsou odkázáni na sociální dávky Starosta Jaroslav Zedník  mluví i o možnosti navýšit počet míst pro veřejnou službu a smluvně zajistit pro Úřad práce, který bude zájemce vybírat  i další práce příležitostí pro veřejnou službu je na katastru města dostatek. Úřad práce přislíbil dodávat spolu se zájemci o veřejnou službu také práci koordinátora, to by mělo městům pomoci. Mezi nezaměstnanými jsou však i např. mladá vzdělaní lidé, kteří vystudovali školu, nemají zkušenosti, praxi a práci někdy těžko hledají.  I pro by mohla být určena veřejná služba, i když asi ne zatím v první řadě. Mohla by jim pomoci zajistit např.  i určitou praxi na úřadech  umožnit postupně i rekvalifikaci.
 
Jubilejní 50. ročník Skiinterkriteria očekává rekordní účast až 25 zemí   - jen aby bylo dost sněhu...

5. ledna 2012 - Jeden z největších světových závodů žactva ve sjezdovém lyžování - Skiinterkriterium v Říčkách v Orlických horách - čeká jubilejní 50. ročník. "Pokud se nám potvrdí předběžné přihlášky, bude to letos největší z doposud konaných ročníků. Předpokládáme rekordní účast až 25 reprezentačních výběrů," říká šéf organizátorů Luboš Bäuchel. 50. ročník Skiinterkriteria proběhne v pátek a v sobotu 27.-28.1.2012 ve Skicentru v Říčkách v Orlických horách. Na seznamu doposud přihlášených zemí zatím svítí číslo 13. Je jisté, že se letos zúčastní Velká Británie, Nizozemí, Rusko, Estonsko, Lotyšsko, Belgie CZK, SVK, Ukrajina, Švédsko, Polsko, Slovinsko a Bělorusko. Předběžně ale účast přislíbilo dalších 12 národních týmů. "Jedná se i o účasti tradičních alpských zemí jako Rakousko, Německo, Francie a Itálie. K tomu, abychom pokořili rekord v počtu zúčastněných zemí, teď ale potřebujeme ještě pomoc od vládce Orlických hor Rampušáka. Klíčové zkrátka bude, jestli a kolik nám nasněží," říká s nadsázkou mezinárodní sekretář závodů Zdeněk Kubásek. V tuto chvíli je v Říčkách na červené sjezdovce zhruba 40 cm převážně technického a na závodní slalomové trati zhruba 30 cm přírodní sněhu. "Pokud by se závod konal zítra, odjeli bychom ho na červené sjezdovce. Pro pevné uchycení kloubových tyčí potřebujeme alespoň 50 centimetrů slehlého technického sněhu a to na závodní trati zatím není," potvrzuje problémy s počasím ředitel závodů Jaroslav Křístek. Předpověď zní ale optimisticky - během dneška by v Říčkách mělo napadnou až půl metru čerstvého prašanu a o víkendu se bude uměle zasněžovat - očekává se noční teplota až minus 6 stupňů Celsia.     Letošní ročník bude mít řadu novinek.  9.1. se v Malé scéně v Ústí nad Orlicí otevře výstava nazvaná "Skiinterkriterium - moderní závod s dlouholetou tradicí". Její součástí budou například velkoformátové fotografie mapující 50ti letou historii závodu, historické medaile a odznaky, staré výsledkové listiny nebo dobová lyžařská výstroj i výzbroj. "Vše bude udělané jako srovnání dříve a nyní, aby si návštěvníci dokázali představit, kam se sjezdové lyžování za 50 let dostalo," vysvětluje filozofii výstavy její kurátorka Kateřina Sloupenská. Slavnostní vernisáž proběhne 18.1. od 18 hodin. Další novinky čekají fanoušky přímo na svahu - závod se bude vysílat živě na internetu, na slavnostní vyhlášení se připravuje ohňová show za víření bubnů s ohňostrojem, nové jsou medaile, diplomy a také logo závodu. Na sobotu a neděli je pozvána zhruba stovka bývalých závodníků a organizátorů, které v pátek a v sobotu odvezou z Ústí nad Orlicí speciálně vypravené autobusy. Při samotném závodě se očekává i účast českého prezidenta Václava Klause. "Prezidentská kancelář neplánuje panu prezidentovi na termín závodů žádné akce, takže věříme, že i letos hlava státu přijede mladé lyžařské talenty do Říček podpořit," upřesňuje předseda organizačního výboru Luboš Bäuchel.
Záštitu nad závody převzali: hejtmani Pardubického a Královehradeckého kraje Radko Martínek a Lubomír Franc, prezident Svazu lyžařů ČR Lukáš Sobotka, starosta obce Říčky v Orlických horách Jaroslav Kuchta, starosta města Ústí nad Orlicí Petr Hájek, starosta města Rychnov nad Kněžnou Jan Skořepa.

 

Poznámka: Zpráva vyjadřuje obavy o dostatečnou vrstvu sněhu, která umožní na černé sjezdovce uspořádat závody. Sněhu zatím není tolik, aby bylo možné všude instalovat slalomové branky. S obavami se vyslovují zatím jen konkrétní (zkušení) organizátoři.  Z výše uvedeného je zřejmé, že by spousta připravených věcí přišla při odvolání závodu v niveč.