Českotřebovský deník 7/2012 (8.1.)                                        
Herní plán zbytku sezony

První část krajské hokejové ligy skončila ostudou

Základní část krajské ligy mužů je skončená, nyní následuje nadstavbová část. V té bude Česká Třebová hrát skupinu pro mužstva od 7. do 11. místa. Poslední dvě kola nemohla na tomto již nic změnit...
7 (7) ZHP ZH Pardubice 20  12  77:101  21 
8 (8) POL Polička 20  12  85:126  20 
9 (9) LAN Lanškroun 20  12  99:107  19 
10 (10) SKU Skuteč 20  18  32:197 
11 (11) ČT Česká Třebová 20  19  74:172 
 
Hokejisté českotřebovské Lokomotivy nevstoupili do roku 2012 správnou nohou 

SKUTEČ - ČESKÁ TŘEBOVÁ 6:3 (1:0, 2:2, 3:1)
Branky: 14. Hron, 21. Hladík, 25. Ptáček, 41. Hron, 43. Wasserbauer, 58. Hladík – 22.  Brukner (Poul), 29. Pavlák (Novotný), 46. Novotný.
Rozhodčí: Doležal – Parýzek, Honza. Vyloučení: 10:10 (navíc Tocháček 5 minut + OK – Pavlák, Rak a B. Řehák 5 minut + OK, T. Řehák na 10 minut). Využití: 5:1. Diváků: 110.
Česká Třebová: Kaplan – T. Řehák, Novotný, Poul, Čejka, Chadima, Bačík – Pavlák, Teplý, Rak – Brukner, Kvasnička, Černý – Váně, Doha, Hašek – B. Řehák, Kiac. Lokomotiva byla tentokrát téměř kompletní, trenér Pešina měl k dispozici sedmnáct hráčů. Skuteč na tom byla hůře, přesto se v nervózním utkání radovala z vítězství. Klíčové se ukázaly být přesilovky. Zatímco soupeř jich využil pět, náš tým pouze jednu. V čase 57:23 dohrál útočník Pavlák důrazně souboj u mantinelu, vzápětí se na ledě strhla mela. Zápas předčasně skončil pro čtyři hráče Lokomotivy, na druhé straně pykal pouze jeden hráč soupeře.
 
Lokomotiva utrpěla  nejtěžší domácí debakl, vůbec poprvé nevstřelila žádný gól. 

První část krajské ligy zakončili hokejisté Lokomotivy Česká Třebová domácím debaklem se Světlou nad Sázavou. Soupeř byl po všech stránkách lepší, o jeho převaze svědčí nejlépe skutečnost, že čtyři branky vstřelil při vlastním oslabení!!!
ČESKÁ TŘEBOVÁ – SVĚTLÁ NAD SÁZAVOU 0:9 (0:3, 0:5, 0:1)
Branky: 4. P. Včela (Krajíček), 12. Sudoma (P. Včela), 15. Žák (Krajíček), 22. Sudoma (Špatenka), 26. Žák (Krajíček), 28. Didiáš (Vomela), 33. Doležal, 36. Kubát (Špatenka, Doležal), 49. Křišťan (Doležal).
Rozhodčí: Sedlák – Motýl, Kalus. Vyloučení: 7:8 (navíc P. Včela na 10 minut). Využití: 0:1. Oslabení: 0:4 (!). Diváků: 264. Česká Třebová: Kaplan – T. Řehák, Novotný, Poul, Čejka (21. Kiac), Chadima, Bačík – Rak, Kvasnička, Kašpar – Černý, Pavlák, Brukner – Doha, Teplý, Váně – od 33. Hašek, od 41. B. Řehák.
Světlá: Koubský (21. Novák) – Beránek, O. Včela, Kubát, Venc, Vomela, Ruml – Krajíček, Žák, P. Včela – Doležal, Křišťan, Špatenka – Benda, Didiáš, Sudoma.
Domácí získali ve třetí minutě výhodu přesilové hry, jenže jim to nebylo nic platné. Soupeři oslabení pranic nevadilo, naopak. Po útočném výpadu do rozhozené českotřebovské obrany přihrál Kajíček nezištně P. Včelovi a ten otevřel skóre – 0:1. O malý okamžik později mohl vyrovnat Pavlák, ale mířil vedle. V desáté minutě byl vyloučen světelský Sudoma, bezprostředně po svém návratu převzal perfektní přihrávku od P. Včely a domácí brankáře Kaplana přelstil ukázkovým blafákem – 0:2. Potřetí se hosté střelecky prosadili v patnácté minutě a znovu skórovali v situaci, kdy měli na ledě o jednoho hráče méně. Lokomotiva nezvládla další přesilovou hru, v roli asistenta se opět představil Krajíček, autorem gólu byl Žák – 0:3.
Nejvíce branek viděli diváci ve druhé třetině, všechny však padaly pouze do českotřebovské branky. Ve 22. minutě se krásným švihem trefil přesně Sudoma – 0:4. Ve 26. minutě vzala dvojice Krajíček – Žák akci jako přes kopírák, při dalším oslabení zatloukla pátý hřebík do českotřebovské rakve – 0:5. Když na trestnou lavici zamířili krátce po sobě Novotný s Černým, bylo takřka jisté, že domácí inkasují pošesté. Stalo se v čase 27:06, přesilovku pěti proti třem využil Didiáš – 0:6. Lokomotiva vzápětí hrála 64 vteřin ve čtyřech proti pěti, naštěstí neinkasovala. Skóre se znovu měnilo ve 33. minutě, proti bombě Doležala neměl gólman Kaplan sebemenší šanci – 0:7. Účet druhého dějství uzavřel nejmladší hráč Světlé, devatenáctiletý obránce Kubát – 0:8.
Ve třetí dvacetiminutovce padla pouze jediná branka. Opět do českotřebovské branky a opět ve chvíli, kdy Lokomotiva hrála přesilovou hru. Jako poslední se do střelecké listiny zapsal Křišťan – 0:9. V závěru měl jubilejní desátý gól na své holi nejlepší světelský střelec Krajíček (v předcházejících jednadvaceti kolech nastřílel 25 branek), ale štěstí mu nepřálo. Stejně dopadl na druhé straně kluziště osamocený Hašek.                                                                                                    www.hokej.ceskatrebova.cz

Třebovák Pavel Jiroušek nejlepší juniorský kuželkář roku 2011 

V sobotu večer v hotelu Mědínek v Kutné Hoře proběhlo slavnostní vyhlašování kuželkářských anket pro rok 2011!
Nejprestižnější ankety Kuželkářka a Kuželkář roku pro rok 2011 ovládli Kamila Barborová (Slavia Praha) a Viktor Pytlík (SK Walldorf). Na druhém a třetím skončily sestry Dana a Hana Wiedermannovy (obě BBSV Wien). Mezi muži stříbrný stupínek obsadil Miroslav Jelínek (SKC Bamberg) a Zdeněk Vymazal (Sokol Husovice).
V kategorie juniorek zvítězila dvojnásobná mistryně světa Nikola Tatoušková (Wiener Linien). Za ní skončily Hana Wiedermannová a Jana Račková (Sokol Chýnov). Mezi juniory dovršil zlatý hattrick Pavel Jiroušek (KSV Mistelbach - Loko Č. Třebová). Na stupních vítězú ho doplnil Daniel Neumann (SKK Náchod) a Jan Endršt (Sokol Duchcov).
Vyhlášení byli i vítězové anket o největší talenty pro rok 2011. Stali se jimi Natálie Topičová (TJ Valašské Meziříčí) a Mojmír Holec (Centropen Dačice). Trenérem roku se stal Jan Výrek, trenér dorostu Valašského Meziříčí, jehož svěřenci získali zlatou a bronzovou medaili v Dorostenecké lize. Do Síně slávy českých kuželek byl uveden Václav Vlček (Sigma Olomouc, nositel Medaile ČSTV a dlouholetá dobrá duše kuželek na Moravě.
 
Rok od úmrtí PhDr. Jindřicha Růžičky, Csc.

PhDr. Jindřich Růžička byl významný českotřebovský rodák, historik a archivář, celý svůj profesní život spojil  se sousedním městem Litomyšl, kde pracoval ve funkci ředitele okresního archivu. Zemřel po krátké těžké nemoci dne 7. ledna ve věku 84 let.
Narodil se 4. dubna 1926 v České Třebové. K dosažení doktorátu obhájil v roce 1950 u akademika Václava Vojtíška dizertační práci z diplomatiky O nejstarší knize města České Třebové, která vyšla později také tiskem. Celý profesní život potom věnoval především archivnictví a městu Litomyšl.. Ve funkci ředitele Okresního archivu Svitavy se sídlem v Litomyšli, jenž vznikl po územní reorganizaci v roce 1960, setrval až do roku 1987, kdy odešel do důchodu.
Pro Růžičkovo dílo je příznačné, že v popředí jeho zájmu  stojí osobnost, skrze níž charakterizuje určitou dobu. Dále je to filosofický nadhled, se kterým přistupuje ke zpracování tématu. Neutápí se v detailech, jde mu především o dějiny myšlenek. Proto jeho studie mají širší význam.  V minulosti viděl vždy  výzvu k dialogu - usiluje o lepší porozumění současnosti. Jindřich Růžička během svého působení v Litomyšli nikdy nezapomněl na své rodné město. V České Třebové měl do konce života  stále spoustu přátel ani nám v redakci Českotřebovského zpravodaje nikdy neodmítl pomoc a spolupráci. Jindřichu Růžičkovi je věnována významná sta´t v nově připravovaném sborníku "Pomezí", který vyjde v krátkém čase v Litomyšli.
 
Dluh je vzácný zdroj, který se sice jevil jako nekonečný, ale nekonečný nebyl a není. Je konec dluhového financování, nebo alespoň začátek konce. Teď jde jen o to, jak dlouho bude trvat, než nám to dojde. Tomáš Sedláček, ekonom