Českotřebovský deník  6/2011 (6.1.)                                       
V sobotu 7. ledna v 16 hodin: Tříkrálový koncert v kostele sv. Jakuba.

Proti zveřejněnému programu nastanou zřejmě změny, pražský sbor, nakonec zřejmě nepřijede a tak celý program koncertu zajistí českotřebovský pěvecký sbor Bendl. I na tom vidíme, jak kvalitní máme sbor. Obdobný koncert s velkým ohlasem absolvoval Bendl již před Vánoci ve Štítech. 
 
Obce budou soutěžit o nejlepší webovou stránku   

Sdružení Zlatý erb vyhlásilo čtrnáctý ročník soutěže Zlatý erb o nejlepší internetové stránky měst a obcí. 
Uzávěrka přihlášek je 31. ledna, vítězové budou vyhlášeni začátkem dubna na konferenci Internet ve státní správě a samosprávě v Hradci Králové, informovalo sdružení Zlatý erb na svém webu. Cílem klání je podpořit rozvoj internetových služeb ve městech a obcích. Soutěž má opět krajská kola a navazující celostátní. Soutěží se ve třech kategoriích, a to o nejlepší webové stránky města, nejlepší webové stránky obce a nejlepší elektronickou službu. Loni se do klání přihlásilo 432 webů měst a obcí, což bylo proti roku 2010 o 91 méně. Loni cenu Zlatý erb 2011 za nejlepší internetové stránky měst získal Hradec Králové. V kategorii obcí zvítězily Okříšky na Třebíčsku. Nejlepší elektronickou službou bylo vyhlášeno mostecké televizní vysílání TV Most Expres.
 
Expedice Palice 7. ledna nebude,  náhradou se půjde na Kozlov

Expedici Palice z důvodu minimální účasti a nemocnosti přeložíme na 21.1. a vycházet budeme ve 14,00 od Lenina v České Třebové. Pokud budete mít chuť čas, náladu a budete zdraví, tak dorazte  Končíme na Kozlovském kopci se stany, zúčastníme se večerního muzicírování a kdo chce Zimního táboření na louce .
 
Dvacet let od brutální vraždy v kiosku na českotřebovském nádraží.

Dne 6. února 2012 uplyne již dlouhých 1 dvacet let ode dne, kdy byla během své noční služby v prodejním kiosku  v hale českotřebovského vlakového nádraží zavražděna slečna Marie Heinigeová. Tento čin hluboce otřásl celým městem třeba už proto, že vrah Kubeček byl známým své oběti a vraždil tehdy vlastně jen pro pár desetikorun.  Vrah si svůj trest dávno odpykal, dokonce mu byl zkrácen. Své kvality pak ovšem potvrdil svým dalším životem. Připomeňme si toto memento už proto, že násilí se stává pomalu normou chování stále větší části naší společnosti, souvisí se všeobecným úpadkem morálky a hodnot ve společnosti. V tomto směru byl před dvaceti lety zmíněný vrah jistě  "napřed".  od této doby byly v našem městě další vraždy, možná by si stálo za to tyto tragické události znovu připomenout. Byla to např. smutná událost u restaurace Beseda,  vražda v lesíku na Studené hůře, nebo také plánovaná akce, která skončila udušením v Avii sice daleko od našeho města, ale za účasti dvou bratrů z našeho města.  Za zmínku stojí nakonec i loňský zimní pokus o zapálení domu na staré Lhotce, který "naštěstí".... neskončil ztrátou žádného života, ale moc nescházelo...
 
Provoz Domova na hradě zkomplikovala havárie

Rychmburk (5. 1. 2012) -  První letošní výjezd hejtmana Radko Martínka po regionu začínal v Rychmburku, kde žijí pacienti s chronickým duševním onemocněním.  Na pracovním setkání s ředitelkou Domova na hradě  Marií Zelenkovou nechyběli  radní pro sociální věci Jiří Brýdl a vedoucí odboru Helena Zahálková. Hovořili o rekonstrukci střechy  a prvního patra hradu,  kde se před měsícem zřítil v jedné z místností strop.  Hejtman prošel  hrad doslova od sklepa až po věž.  Při tom se s kolegou  Brýdlem zastavili v hradní kapli, prohlédli si celé zařízení včetně místnosti, kde spadla stropní omítka.  Havárie značně zkomplikovala  provoz zařízení. Po předložení odborného posudku bude situaci řešit Pardubický kraj. Po prosincové události byly dvě desítky klientů přemístěny do jiných krajských zařízení. V Domově na hradu Rychmburk tak nyní žije namísto 62 klientů pouhých 37.  Ředitelka zpracovává analýzu pracovních činností zaměstnanců a na základě ní navrhne zřizovateli řešení.
Labyrint světa 

Divadelní představení Viti Marčíka Labyrint světa se uskuteční v pátek 10.2.2012 v 19 hod. v orlovně v Letohradě-Orlici.

„Myslím, že co je smyslem života si musí najít každý sám... důležité je hledat a nikomu nevěřit a když říkám nikomu, tak myslím, ani mě! Když jsem já v tom věku byl, v kterém se začíná ukazovat rozdíl mezi dobrým a zlým, viděl jsem mezi lidmi rozdílné postavení, povolání, práce i předsevzetí, která dělají. Zdálo se mi potřebné, abych si dobře rozmyslel, k jaké skupině lidí bych se  připojiti měl. Čím víc jsem přemýšlel, tím víc mi bylo jasné, že bych pro sebe chtěl takový  život, v němž by co nejméně starostí a spěchu, co nejvíce pak pohodlí, pokoje a dobré mysli bylo. Vyšel jsem  a ohlédati se počal, mysle, odkud a jak začíti.“   Všudybud a Mámení provázejí Víťu Marčíka labyrintem světa, aby nakonec nalezl ráj ve vlastním srdci.
Nová inscenace vzniká po několikaletém hledání odvahy a drzosti zpracovat, zdramatizovat knihu Jan Ámose Komenského – Labyrint světa a ráj srdce. V roce 2010 recitoval V. Marčík Labyrint světa k varhaní skladbě Petra Ebena a tato zkušenost ho přivedla k definitivnímu rozhodnutí zdramatizovat toto dílo.
Představení vyprávěné za pomoci loutek a kulisy, která je obrazem labyrintu.
První turné bude v únoru 2012. Scénář: Jan Ámos Komenský, upravil Vítězslav Marčík
Režie, hudba, hraje: Vítězslav Marčík  Scéna a loutky: Eva Marčíková, Vítězslav Marčík  Jazyková úprava textu: František Marčík