Českotřebovský deník 9/2012 (10.1.)                                     

Radko Martínek přivítal prvního chlapečka a holčičku roku 2012

Chlapeček Ondřej Militský se narodil rodičům z Chocně, první holčička Lucinka Zuzaňáková v Chrudimi.  Krajský hejtman Radko Martínek předal rodičům i finanční dar Pardubického kraje 5000 Kč, plyšáka a pro maminku kytici květů. Foto Luboš Kozel.

 
Předčasná žádost o informace 

Město Č. Třebová  obdrželo (jako ostatně každý rok) žádost o poskytnutí informace a zaslání investičních plánů města na rok 2012, resp. seznamu stavebních projektů, které jsou plánovány a budou financovány z rozpočtu obce nebo z jiných veřejných rozpočtů. Město Česká Třebová nemá k dnešnímu dni schválený rozpočet na rok 2012. Rozpočet bude projednán a schválen na jednání Zastupitelstva města Česká Třebová, které se uskuteční koncem měsíce února 2012.
Lední hokej - výsledky mládeže 

Liga mladších žáků 2000/2001 8.1.2012 - Česká Třebová
TJ Loko Česká Třebová - HC Ledeč nad Sázavou 5 : 14 ( 3 : 6 , 2 : 6 , 0 : 2 )

Sestava:
Brankáři : Kollert,Břeň
Obránci : Zeman,Nesejt,Verner,Umlauf,Metyš,Řehák
Útočníci : Rozlílek,Trnka,Paclík,Křepela,Hájek,Hledík,Orlich,Martinec,Kleisl
Branky : 12',17',36 'a 40' Rozlílek , 18' Křepela
První domácí utkání roku 2012 sehráli na zimním stadionu Na Skalce mladší žáci Lokomotivy, po rozlosování druhé části soutěže, s týmen HC Ledeč nad Sázavou. Přes dobrou hru jsme na soupeře nestačili.   Josef Umlauf
vedoucí týmu

Přípravka 2002  8.1.2012 - Chrudim
HC Chrudim - TJ Loko Česká Třebová 7 : 4 ( 1 : 0, 5 : 1, 1 : 3 )
Sestava:
Hriško - Havránek, Koutecký, Deml, Novotný - Ruda, Hošpes, Cihlář, Švub, Stolín, Páv
Branky ČT: Ruda 2, Švub, Stolín
Komentář: Naši čtvrťáci poprve nastoupili při mistrovském utkání na celé hřiště. Domácí Chrudimi jsme sice podlehli, ale utkání bylo herně vyrovnané.   Stanislav Ruda – trenér mládeže

Minihokej 2003  7.1.12 - Česká Třebová
Ročník 2003
TJ Loko Česká Třebová - HC Slovan Moravská Třebová 6 : 5 ( 2 : 0, 3 : 1, 1 : 4 )
Branky ČT: Hošpes 2, Ruda, Koutecký, Martinásek,Havránek

TJ Loko Česká Třebová - HC Chrudim 3 : 8 ( 0 : 3, 2 : 2, 1 : 3 )
Branky ČT: Ruda, Koutecký, Páv

TJ Loko Česká Třebová - HC Pardubice I.  6 : 6 ( 3 : 2, 2 : 2, 1 : 2 )
Branky ČT: Palán 3, Deml, Koutecký, Páv
Sestava: Martinásek O., - Ruda, Deml, Havránek, Koutecký, Hošpes, Páv, Kolář, Palán, Martinásek T., Pojezný

Ročník 2004
TJ Loko Česká Třebová - HC Slovan Moravská Třebová  13 : 4 ( 8 : 1, 3 : 1, 2 : 2 )
Branky ČT: Fiala 5, Trnková 4, Fikejz 2, Rudová, Novotný Aleš

TJ Loko Česká Třebová - HC Chrudim 9 : 1 ( 1 : 0, 5 : 1, 3 : 0 )
Branky ČT: Fikejz 5, Trnková 2, Pachl, Verner

TJ Loko Česká Třebová - HC Pardubice I. 4 : 3 ( 1 : 3, 3 : 0, 0 : 0 )
Branky ČT: Fikejz 2, Fiala, Novotný Adam
Sestava ČT: Lepša - Rudová, Trnková, Fikejz, Novotný Ad., Novotný Aleš., Langer, Bárta, Verner, Fiala, Pachl
Komentář: Naši třeťáci doma ukázali opět svoje kvality, vybojovali 4 výhry, jednu remízu a pouze jednou prohráli.
                                                                                                                                          Stanislav Ruda – trenér mládeže
Před deseti lety se řešilo připojení obce Zhoř k České Třebové 

Českotřebovský zpravodaj uspořádal společně s tehdy vzniklou "iniciativou pro Zhoř" ve Zhoři anketu občanů, zda si přejí nebo nepřejí možné připojení k České Třebové v souvislosti s tím, že obecní zastupitelstvo z Němčic (kde z 8/9 zasedali němčičtí občané) rozhodlo, že se tato obec včetně Zhoře připojí k okresu Svitavy a pověřenému městu Litomyšl.   Anketa ukázala na na to, že většina občanů si  nepřála přechod pod Litomyšl a Svitavy, za lepší považovali připojení k pověřenému městu Česká Třebová. V hostinci ve Zhoři proběhly dvě schůze, jedna dokonce za účasti poslance Radko Martínka a českotřebovského starosty Jiřího Páska, kde se podařilo skupině občanů spojených s obcí  Němčice dokonale schůzi rozbít, rozhádat a zastrašit občany tak, že nakonec se žádná další akce pro toto spojení již neuskutečnila. Česká Třebová rozhodně neměla zájem na tom rozhádat mezi sebou občany ve Zhoři.  Dopadlo  to vše podle scénáře vedení obce Němčice: občanům Zhoře  byly vyměněny občanské průkazy, obec zůstala  řízená z Němčic, na úřady mají ze Zhoře dál než by měli "přes kopec" do České Třebové. Přesto mají poštu 560 02 a v Němčicích 56118,  daňová výtěžnost obce je menší, než kdyby se stala součástí České Třebové, Zhoř nemá ani svůj Osadní výbor. Před ne dlouhým časem proti své nízké daňové výtěžnosti  protestovali paradoxně i Němčičtí na tabulkách i ve Zhoři, i když to z části sami zavinili. Doplatili by na to ovšem v Němčicích, kde by jim daňové příjmy podstatně klesly na což si nakonec ne.  Většina i tak nízkých daňových příjmů ze Zhoře tak končí z větší části v Němčicích a většina slibů řečená před deseti lety do Zhoře se neuskutečnila. Nutno podotknout, že osamostatnění Zhoře s 250 obyvateli možné nebylo, ale varianta s možným přechodem pod jinou obec (město) se připravovala. Pro nás může být nepříjemné, že tabulka s hranicí okresu Svitavy se posunula až blízko k hájence na Kohoutě, že do Svinné jezdíme přes cizí obec a cizí okres, že zastávka nahoře na Zhořském kopci je na území jiné obce, kterou my nemůžeme ani udržovat ani zde zajistit veřejné osvětlení, které by zde bylo tak potřeba zejména v zimě. je paradoxem, že dvě téměř "srostlé" vesnice Zhoř a Svinná patří každá do jiného okresu a rozhodli o tom zase jinde - na obecním zastupitelstvu v Němčicích. (mm)
Otevřený dopis občanům kraje  

Vážení občané,  v době, kdy veřejné mínění z většiny ovlivňují informace sdělovacích prostředků, nevidím příliš možností jak bránit svou čest a dobré jméno. Proto se na Vás obracím formou otevřeného dopisu, jehož prostřednictvím se chci důrazně ohradit proti tvrzením, které mou osobu dávají do souvislosti s vyděračskou aférou.
Jak víte, podnikatel Libor Joska obvinil Miroslava Petržílka z vydírání, kterým údajně chtěl získat finanční prospěch za ovlivnění zakázek. Při jednání, které si zmíněný podnikatel nahrál, několikrát padlo v této souvislosti mé jméno. Chtěl bych zdůraznit, že u zakázek, o nichž se na nahrávce hovoří, je většinovým investorem město Pardubice, nikoliv Pardubický kraj. Náměstek hejtmana Pardubického kraje tedy z tohoto důvodu absolutně nemůže takovou zakázku ovlivnit, stejně jako třeba náměstek pardubické primátorky nemůže ovlivnit zakázku řízenou krajem. Ovšem to, že o mně druhá osoba takto hovoří při rozhovoru s osobou třetí, stačí ke spekulacím o korupci, která velmi vážně poškozuje mé jméno. Mimo sféru opozice jsem v politice poměrně krátkou dobu a musím říct, že z takových praktik, které jsou podle mého jednoznačně motivované blížícími se primárkami před krajskými volbami a bezpochyby snesou nálepku politikaření, je mi špatně.
Jestliže můj kolega na schůzkách skutečně tvrdil, že za úplatek může Tichý ovlivnit výběrová řízení či finanční objem jednotlivých zakázek, pak mi v podání trestního oznámení na něj brání pouze lidská slušnost, o kterou jsem naštěstí v politice, na rozdíl od některých ostatních, nepřišel.
Veřejnosti, svým stranickým kolegům, svým politickým partnerům i mé politické opozici bych ale chtěl zdůraznit a vzkázat jediné – za více než tři roky mého mandátu nebylo možné si u mne za korupční peníze, protislužby či výhody koupit vítězství ve výběrovém řízení nebo navýšení finančního objemu zakázky a nebude to možné ani v budoucnu. Nic na tom nezmění to, že by si to možná někteří přáli, nic na tom nezmění to, že by to snad někomu mohlo vyhovovat a nic na tom nezmění ani to, že na to snad někdo byl v minulosti zvyklý. Dokud budu za investice Pardubického kraje zodpovědný, budeme je tady provádět formou otevřených výběrových řízení a budeme ceny dodavatelů tlačit co nejníž. 
Fakt, že přitom někdo přijde o všimné, mne nezajímá, naopak ho vítám. Byť by mě to snad i mělo stát politickou kariéru, protože jak je vidět, politika, který tuhle hru nehraje, je nutné odstranit za každou cenu. Věřím, že většina z Vás, které jsem chtěl tímto otevřeným dopisem oslovit, nepostrádá zdravý rozum a chápe prostý logický fakt, že pokud bych do krajské samosprávy vstupoval s úmyslem brát úplatky, dělal bych to od začátku. Nemyslím, že bych byl tak hloupý a více než tři roky tlačil naše dodavatele do razantních úspor, abych se pak posledních devět deset měsíců nechal korumpovat za návrat původních dodavatelských cen.
Prosím, přemýšlejte o tom. Těm ostatním, kteří si dali za cíl odstranit mě z veřejné funkce a snaží se o to snadno vyvratitelným nesmyslem vyvolávajícím dojem korupčního prostředí, bych chtěl touto cestou vzkázat, že se jejich snaze budu bránit veškerými dostupnými prostředky a zastrašit se rozhodně nenechám.                        Jan Tichý, náměstek hejtmana Pardubického kraje
 
Pozvánka na výstavu do Ústí nad Orlicí

V Malé scéně v Ústí nad Orlicí se veřejnosti otevřela výstava k jubilejnímu 50. výročí jednoho z nejznámějších světových závodů žactva ve sjezdovém lyžování. "Skiinterkriterium má za sebou letos už 5 desítek ročníků a to za rekapitulaci určitě stojí. Výstava rozhodně nenudí - každý návštěvník si po jejím shlédnutí udělá jasnou představu, kam se sjezdové lyžování za 50 let posunulo," říká šéf organizátorů Skiinterkriteria Luboš Bäuchel. Výstava se pro veřejnost otevřela 9. ledna v 18 hodin. Její součástí bude například 12 velkoformátových fotografií průřezově zachycujících 50ti letou historii závodu, historické medaile a odznaky nebo staré výsledkové listiny. Aby bylo zřejmě, jaký obrovský skok udělalo za 50 let lyžařské vybavení, bude na výstavě instalována dobová lyžařská výstroj i výzbroj. "Celá výstava je koncipována jako srovnání dříve a nyní. Nechceme nudit a přinášet jen historická fakta. Exponáty jsou maximálně názorné. Lidé uvidí dřevěné lyže se šroubovanými hranami a kandahárem, na kterých se jely první ročníky Skiinterkriteria a hned vedle nich budou ležet závodní slalomové carvingy poslední generace,"  vysvětluje filozofii výstavy její kurátorka Kateřina Sloupenská. Slavnostní vernisáž proběhne 18.1. od 18 hodin. Na ní budou oceněni významní organizátoři závodů a lidé s ním spojení. Při vernisáži se budou promítat dobové záběry přímo ze svahu, vystoupí i bubeníci ze ZUŠ v Ústí nad Orlicí. "Vernisáž je svým způsobem i poděkování tisícům organizátorů Skiinterkriteria, kteří ho za jeho 50ti letou historii dokázali přivést až na vrchol světového žákovského lyžování," říká ředitel závodu Jaroslav Křístek, jehož otec v roce 1962 u zrodu Skiinterkriteria také stál. Výstava bude veřejnosti přístupná každý všední den od 14 do 21 hodin a to až do 31.1.2012. Její část - 12 velkoformátových fotografií - přesunou organizátoři přímo do místa konání závodů - do prostoru cíle závodní slalomové trati pod vrchem Zakletý ve Skicentru v Říčkách v Orlických horách. Tam si ji lidé budou moci prohlédnout v oba závodní dny - tedy 27. a 28.1.2012.