Nové oddělení Orlickoústecké nemocnice                            

Ústí nad Orlicí – Orlickoústecká nemocnice otevřela v úterý 10. ledna moderní gastroenterologii. Přestavbu pracoviště se statutem Centra pro prevenci kolorektálního karciomu (nádoru zažívacího traktu) finančně podpořil Pardubický kraj. Stavební úpravy a přístroje si vyžádaly téměř 20  milionů korun.  „Podmínky i přístrojové vybavení jsou na takové úrovni, abychom dokázali poskytovat dobrou medicínu,“ uvedl hejtman Radko Martínek. Těší ho, že se daří krůček po krůčku zlepšovat prostředí i vybavení nemocnice, kterou pacienti považují za nejlepší v kraji. „Ve zdravotnictví není situace jednoduchá. O to více si vážíme všech, kteří přispívají k dobrému jménu Orlickoústecké nemocnice,“ poděkoval zaměstnancům hejtman.  
Jak uvedl ředitel Orlickoústecké nemocnice Jiří Řezníček, endoskopické pracoviště zajišťuje péči pro spádovou oblast se 140 tisíci obyvatel již od roku 1973. Vždy patřilo mezi nejlepší v kraji, ale také v České republice, což potvrzují slova radního zodpovědného za zdravotnictví Martina Netolického: „Kvalitním technickým vybavením a se zkušeným týmem lékařů a sester se řadí toto pracoviště ke špičkovým i dnes.“  Nové gastroenterologické pracoviště přestěhované do pavilonu interních oborů je vybaveno nejmodernějšími myčkami a desinfektory endoskopických přístrojů. Zajišťují nejvyšší možnou bezpečnost pro pacienty.
V roce 2011 bylo provedeno v Orlickoústecké nemocnici, a. s., 3500 ambulantních vyšetření, z toho 1800 gastroskopií a 1700 kolonoskopií.                                                                                                                                  Magda Navrátilová