Novoroční pohlednice                                                             

Není tomu tak dávno, co jsme byli po mnoho desetiletí zvyklí svým nejbližším prostřednictvím pohlednic popřát hodně zdraví, štěstí a toho nejlepšího do nového roku. Dnes je této tradici věrna pouze část populace. Ti ostatní ke stejnému účelu využívají mobilních telefonů či emailových zpráv na internetu. Psaní novoročních pohlednic však mělo své osobité kouzlo, které pozvolna vzalo za své s nedávnou  úpravou poštovních poplatků.
Tradice posílání novoročních pohlednic je stará jako sama existence pohlednic. Nejstarší mě známé pohlednice, které se objevily v našem městě pocházejí z období okolo let 1892 - 1893.
Je skutečným pohlazením na duši si  tyto staré pohlednice prohlédnout. Zajímavostí je, že se na nich poměrně často objevovaly obdobné motivy. Ze všech uveďme např. postavy trpaslíků, andělíčků, dětí,  kominíků, pobíhajících selátek, případně jejich libovolné kombinace. Nescházely ani postavy krásných žen, zamilovaných párků, doplněných letopočtem roku nadcházejícího či trhacím kalendářem s listem označeným číslem 1, symbolizující 1. leden. Typickým námětem novoroční pohlednice ve své době byly také dvě postavy – starce a dítěte, charakterizující odcházející starý a přicházející nový rok. Mnohdy nescházel ani nějaký ten verš.
Ty tam jsou  idylické časy  starých pohlednic. Občas se s nimi  ještě setkáme  při listování v babiččině albu, ale především mezi jejich sběrateli.
                                                                                                                                                                          Martin Šebela