Staňte se mistry svého oboru

 

Milí žáci,

 

blíží se jeden z nejdůležitějších kroků ve vašem životě. Chvíle, kdy se spolu se svými rodiči budete rozhodovat o budoucím profesním zaměření a vybírat si ten nejvhodnější obor vzdělávání. A to nejen s ohledem na vaše studijní předpoklady, praktické dovednosti a schopnosti, ale i na potřeby naší společnosti na trhu práce.

 

Máte hlavu na to, abyste dělali i rukama. Staňte se tedy žáky střední odborné školy nebo učiliště. Učte se a vyučte se tomu, co vás baví, dělejte práci, která vás uživí.

 

Pardubický kraj přizpůsobil nabídku oborů vzdělávání ve středních školách počtu žáků vycházejících z 9. ročníků základních škol a především aktuální poptávce zaměstnavatelů a názoru odborné veřejnosti.

 

Pardubický kraj zavedl systém stipendií v oborech, které si trh práce žádá nejvíce. Jejich seznam je konzultován s úřadem práce, hospodářskou komorou i svazy zaměstnavatelů. Při hodnocení klademe největší důraz na úspěšnost žáků v praktických dovednostech.

 

Pardubický kraj také nabízí nové unikátní a žádané obory vzdělávání

Mechanik plastikářských strojů (SOU Svitavy)

Průmyslová ekologie (Střední průmyslová škola chemická Pardubice)

Montér vodovodů a kanalizací a obsluha vodárenských zařízení (SŠ stavební a VOŠ stavební Vysoké Mýto)

 

O vzdělané lidi v těchto oborech mají velký zájem společnosti s velkým potenciálem. Uvedené obory jsou zařazeny do systému stipendií a například obor Mechanik plastikářských strojů se těší stejné podpoře jak ze strany kraje, tak i ze strany společnosti REHAU Moravská Třebová. Už žáci prvního ročníku tak budou pobírat dvojí stipendium.

 

Pardubický kraj intenzivně jedná se svazy podnikatelů a příslušnými ministerstvy v potravinářství, v dopravě a v dalších resortech. Na základě těchto jednání jsou uzavírány sektorové dohody, a to i na úrovni jednotlivých odborných škol a konkrétních zaměstnavatelů.

 

Milí žáci, vážení rodiče, přeji vám, aby vaše rozhodnutí při výběru oboru vzdělávání bylo správné a přineslo mladé generaci pocity naplnění, úspěchu a v budoucnu i existenční jistoty a společenskou prestiž.

 

Vaše

Jana Pernicová

členka Rady Pardubického kraje

zodpovědná za školství, kulturu a památkovou péči