Odešel velký hudebník pan Eduard Vaníček

 

V úterý dne 3. ledna 2012 odešel ve  věku nedožitých 86 let velký českotřebovský hudebník pan Eduard Vaníček.

Narodil se v Kostelci nad Černými lesy dne 25. února 1926 v muzikantské rodině jako páté ze šesti dětí.  Jeho otec působil jako vojenský kapelník v Jugoslávii, poté se usadil v Kostelci nad Černými lesy, kde působil jako varhaník v tamním římskokatolickém kostele a především učil hře na nejrůznější – tehdy dostupné - hudební nástroje (klavír, smyčcové a dechové nástroje).

Pan Vaníček už jako malé dítě projevoval výjimečné hudební nadání a také jeho  ostatní sourozenci byli nadšenými amatérskými hudebníky. Jeho prvním učitelem byl jeho otec, poté studoval u profesora Jindřicha Felda na Mistrovské škole v Praze jako jeho soukromý žák.  Působil také v Armádním uměleckém souboru Víta Nejedlého. V roce 1951 se rozhodl pro pedagogickou práci. Na českotřebovské hudební škole působil tehdy jako ředitel jeho strýc Jaroslav Vaníček, který mladého houslistu přijal do svého učitelského sboru. V České Třebové se ihned zapojil do kulturního života.   Stal se členem symfonického orchestru Smetana, kde působil jako koncertní mistr i jako sólista.  Byl častým hostem českotřebovských Hudebních čtvrtků. Dařilo se mu i v práci pedagoga. Vychoval více jak 60 hudebních profesionálů, někteří působí jako koncertní umělci nebo jako pedagogové na základních uměleckých školách.   Sám si vyzkoušel své pedagogické umění na svém synovi, což se mu opravdu podařilo. Vychoval zdatného houslistu, který po studiu na Pražské konzervatoři působil jako hudební pedagog  na Lidové škole umění v Litomyšli. Poté byl přijat jako violista do Komorního orchestru Virtuosi di Praga. Nyní působí již téměř 10 let jako violista v Symfonickém orchestru Českého rozhlasu v Praze.

Pan Eduard Vaníček se kromě pedagogické činnosti věnoval velmi aktivně také činnosti mimoškolní. Byl zakládajícím členem Komorního orchestru Jaroslava Kociana v Ústí nad Orlicí, kde působil mnoho let jako koncertní mistr. Rovněž působil jako primárius kvarteta ve Svitavách, kam několik let dojížděl. V roce 1955 zvítězil tento  kvartet v soutěži amatérských souborů v Brně.

V letech 1975 až 1985 působil pan Eduard Vaníček jako ředitel českotřebovské Lidové školy umění. I v důchodovém věku vyučoval hře na housle a hrával na slavnostních akcích pořádaných tehdejším městským národním výborem, nyní Městským úřadem Česká Třebová například na svatbách, při vítání občánků a při dalších akcích.  Jeho housle doprovázely také mnohé českotřebovské občany při posledním rozloučení, neboť byl sólistou hudebního souboru českotřebovského  krematoria, odkud před dvěma lety odešel pro závažné onemocnění.  

Pan Eduard Vaníček byl ženatý s paní Jindřiškou Vaníčkovou, která rovněž působila na českotřebovské hudební škole jako učitelka klavírní hry, později i jako její ředitelka.  Hudba zněla v rodině Vaníčkových  doslova od rána do večera.

Posledních sedm let svého života, když mu už nemoc nedovolovala plně se věnovat hudbě a kulturním akcím,  byl pan Eduard Vaníček v plné a laskavé péči své milující ženy Jindřišky.

Motto na jeho smutečním oznámení „Dozněly´tóny houslí mých, nadevše milovaných“ prozrazuje jeho vroucí vztah k hudbě.  Ačkoliv nebyl pan Vaníček rodilým Třebovákem, zajímal se živě až do posledních chvil svého života o kulturní život v našem městě a za se Českotřebováka hrdě považoval. 

Čest jeho památce!

 

 

Ludmila Rašnerová,  sekretariát starosty města Česká Třebová

Foto Kreativ Česká Třebová