Českotřebovský deník 28/2012  ( 1. února)                           
Nová značka českotřebovského piva: KOHOUT - již brzy !

Pod tímto názvem se bude vařit pivo v českotřebovském minipivovaru FALTUS, který se nyní stavebně dokončuje v prostorách čp. 207 v Moravské ulici nedaleko Starého náměstí. V budově se již montuje také technologické zařízení a dokončovací práce jsou v takovém stádiu, že již nové zařízení bude od dubna ve zkušebním provozu. Bude mít optimální kapacitu 1000 hl /rok.  Ve výrobním programu bude Kohout 10° Kohout 11° a podle zájmu  také Kohout 12°. Pro sváteční příležitosti se bude vařit také (Černý) Kohout 14°.  Pivo bude vařit vyškolený odborník, vlastně odbornice. Kohout bude samozřejmě na čepu v uvedené restauraci, ale bude k  mání také v 1,5 litrových PET lahvích a v sudech. Je tedy možné, že se s českotřebovským pivem značky Kohout setkáme i v jiných pohostinských zařízeních. V objektu čp. 207 budou dvě hlavní klenutou chodbou oddělené restaurace pro nekuřáky a kuřáky s kapacitou cca 60 míst  a venkovní kryté prostory a také nekryté prostory, tzv. zahradu s letní kapacitou dalších cca 70 míst. Vznikne zde prostor i pro letní koncerty.  Součástí areálu je také  parkoviště pro 4 vozidla a zajištěné parkování pro cyklisty. Minipivovar FALTUS Česká Třebová s restaurací a zahradou bude mít v patře také ubytovací kapacitu (dva apartmány a rodinný apartmán) a navíc i společenskou místnost pro cca 20 hostů s barem. Restaurace se zaměří na tradiční českou kuchyni a počítá se s tím, že bude také vařit menu pro denní stravování zaměstnanců a firem z centrální oblasti města, případně se počítá i rozvážením objednaných obědů po městě. Podobné minipivovary jsou v našem regionu zatím jen ve Svitavách a v Žamberku. Tradice Českotřebovského piva se tak po více než 40ti letech opět obnoví, navíc  letos uplyne 140 let od vzniku prvního akciového pivovaru v České Třebové (v r. 1872). Dodnes máme autobusovou zastávku "U pivovaru", kterou bude nyní nutné již opravdu přejmenovat. Pivovar totiž bude ve Třebové úplně jinde.... Více v připravovaném samostatném článku. (mm)
 
Měření kvality televizního signálu  

Město Česká Třebová na základě připomínek občanů zaslalo žádost o proměření signálu na adresu Českých radiokomunikací a. s. a současně též na adresu České televize Praha. Dne 30.01.2012 jsme byli informováni  o skutečnosti, že během měsíce února by mělo dojít k proměření. O výsledku budeme občany našeho města informovat.
 
Nově zařazené téma v cyklu akcí agentury OK PLUS bude již 8. února  

 

CESTOVNÍ NÁHRADY V ROCE 2012

Ing. Iva Rindová – Finanční ředitelství Hradec Králové

VS 1212

 

Pořádá: Agentura OK plus, Staré náměstí 47, 560 02  Česká Třebová.  Informace: Tel., fax: 465 533 289, tel.: 465 534 391, www.danovy-por.cz.  Seminář se koná 8.2. 2012 od 9:00 hod. v malém sále Kulturního centra, Nádražní ul.,Česká Třebová.

Připravujeme článek o komunálních vlajkách s přírodovědnými motivy (pro obce v regionu)

Ve spolupráci s Prof. RNDr. Pavlem Kovářem  jsem získal  zajímavý  materiál  z heraldiky. Jde o seriál článků heraldika Zbyška Svobody, který se pro tento účel obětavě vzdělal v rostlinných a zvířecích jménech, aby v loňském roce 2011 zpopularizoval "přírodopisné motivy" na praporech obcí pro čtenáře časopisu Živa. Je jedním ze 6 expertů Poslanecké sněmovny a funguje při schvalovací proceduře nových obecních vlajek. Mezi jeho ilustračními ukázkami k textu 6ti dílného seriálu 2011 je řada obcí z našeho okolí. Kromě samotné České Třebové třeba Semanín, Řetová, Řetůvka ap.). Např. se díky tomuto seriálu se můžeme dozvědět, že Přívrat je jediná ves v ČR, která má na vlajce tetřívka. Zdá se, že jeho komentář ke znaku Řetové je třeba odborně připomínkovat. K tomu se pak vyjadřuje Pavel Kovář odbornou poznámkou. Snad proto, že heraldik není přírodovědec a na vlajkách posuzuje jen formální a nikoli obsahové věci.  Zdroje z tohoto seriálu týkající se obcí v našem regionu stojí za zpracování zpracoval i pro Českotřebovský zpravodaj. Pro eventuální zájemce uvést uvádím odkaz na webovské stránky  časopisu Živa s tím, že v loňských šesti číslech tam tento seriál vycházel. (Živa, Přírodopisné motivy na českých komunálních vlajkách a praporech, 59/1, 2,
3, 4, 5, 6, 2011). Adresa, uvnitř které lze hledat podle autorů, ročníků témat apod., je: http://ziva.avcr.cz/. Pak se taky dá hledat místopisně přímo na oficiální databázi s vlajkami (ke každé vlajce existuje "oficiálně schválený" popis, co na ní je; (občas by se to ani jinak nepoznalo, (taky se tam dá někdy dozvědět o nějakém nesmyslu): http://web.uhk.cz/cvp/obce/symbobce.htm
nebo http://www.krasnecesko.cz/vlajky.php
 
V Ústí nad Orlicí roste nový skatepark na špičkové úrovni  pro aktivní závodníky i nadšence skateboardingu, inline, bmx a koloběžek.

Investorem akce je firma Tepvos, která na stavbu získala dotaci 1 240 000,- Kč z projektu Cestování dostupné všem od Ministerstva pro místní rozvoj ČR. Zahájení výstavby skateparku předcházela mnohá jednání a především hledání nejvhodnějšího místa. Tím se nakonec stala nevyužívaná hala Prefy, jejíž parametry vyhovují pro stavbu překážek a technický stav oproti ostatním vytipovaným objektům, nevyžadoval miliónové opravy. Výstavba zastřešeného skateparku je v kraji výjimečným projektem a svou velikostí i zaměřením se jedná o ojedinělý projekt v rámci celé ČR. Podobné haly sice v ČR existují, ale jejich výměra je menší. Dále pak v ČR existují kryté skateparky, např Hradec Králové nebo Pardubice, ale ty jsou pouze zakryté a teplota v nich tím pádem je stejná jako venku. Hala v Ústí nad Orlicí tak zaručuje celoroční provoz a jistě přitáhne pozornost příznivců výše uvedených sportů. Všechny uvedené sportovní odvětví si přijdou ve skateparku na své, díky sestavení dřevěných překážek. Ty obsahují jak prvky pro street style, tedy překážky napodobující prvky na ulici, tak i minirampu, což je zmenšená verze vertikální U – Rampy. Celkový rozměr plochy je 40 x 10 metrů. Kromě denní možností sportování, se připravuje i škola skateboardingu pro nejmladší zájemce, dále se pak plánují i kulturní akce jako koncerty, výstavy apod. V plánu jsou také závody, které přitáhnou do Ústí nad Orlicí špičky jednotlivých sportovních odvětví. Výběrové řízení na dodavatele skateparku vyhrála firma D.A.N.-spol. s r.o. a samotná stavba překážek byla svěřena firmě Parkpilot, která má s výstavbou skateparků mnohaleté zkušenosti. V této době, prochází hala nutnými stavebními úpravami. Kromě samotného skateparku bude v budově vystavěno i sociální zařízení, klubová místnost a diváci budou moc sledovat umění jezdců z vyvýšené plošiny. Otevření skateparku veřejnosti je plánováno na začátek května 2012.
 
V sobotu bude v hale ZŠ Nádražní velká cena České Třebové v JUDU v kategorii žactva.

 Začátek v 10:30.  Boje se budou odehrávat na třech tatami. Takovou akci ještě Česká Třebová neviděla.  Do soutěže se přihlásily více než dvě stovky mladých sportovců ze všech významných oddílů v ČR.  Máme se na co těšit!