Českotřebovský deník 30/2012 (3.2.)                                     
Na Pekláku se lyžuje a testují se lyže

Máme 30 – 60 cm technického sněhu, vše v provozu, dětský vlek zdarma, parkoviště zdarma, ski bar, ski servis, půjčovna lyžařského vybavení, venkovní bufet vše je připraveno pro návštěvu lyžařů. Zítra 4. a 5. 2. 2012 testovačka lyží “ELÁN”. Příští týden pokračuje provoz ski busu ve středu a ve čtvrtek info na webu.
 Fotografie z úvodního kurzu  lekcí lyžařské školy (Milana Soukupová).
 
Havárie vody  v Moravské ulici

Zřejmě velké mrazy a hluboko promrzlá půda jsou důvodem pro narušení vodovodního řadu v chodníku Moravské ulice, odkud vytékala ve čtvrtek 2.2. namrzající voda. Ještě odpoledne nastoupila havarijní služba s technikou, problémem bylo místo závady lokalizovat. Další namrzající voda je tradičně  v podjezdu na Litomyšlské ulici u pivovaru. Je to letitý problém, který by měla řešit SŽDC, původ problému ohrožujícího bezpečnost a plynulost dopravního provozu je v drážním tělese.
 
Úmrtí v osobním autě. 

V osobním aute zaparkovaném u Malé scény byl v plynulých dnech nalezen  bez známek života českotřebovský občan. Zmrzl? Úmrtí vyvolává mezi občany ve městě řadu dohadů.
 
Pronajmu byt 2+1 na Trávníku v Č.Třebové. Dům i byt je po celkové rekonstrukci, zasklená lodžie, zateplení atd.  Nové zděné jádro, kuchyňská linka včetně spotřebičů, koupelna a samostatné WC s umyvadlem. Upřednostním dlouhodobý pronájem max. 2 dospělí a 1 dítě. Tel: 604 294 730,  email: j.dobroucky@seznam.cz. 
 
Plesové tomboly budou žít dál

Kvůli novému pětitisícovému poplatku jim hrozil zánik. Ministerstvo financí snížilo poplatek za povolení pořádat tyto akce na 500 korun s účinností od 1. ledna. Kdo poplatek už zaplatit, dostane většinu peněz zpět. Poplatek, který začal platit od letošního roku, byl pro tomboly likvidační. Stát totiž tento tradiční doplněk vesnických zábav zahrnul do hazardních her a všem bez rozdílu změnil správní poplatek  5 000 Kč. Často se ani tolik peněz z prodeje lístků nevybere. Vymýšlelo se, jak nařízení obejít, a tombola byla nabízena  jako součást vstupného. Ministerstvo také nedávno předložilo návrh nového herního zákona, který bude nadále tomboly chápat jako neškodnou zábavu a ne škodlivou hazardní hru, a tak u ní nebude nutné poplatek za povolení platit.
 
Jediná vojenská škola v Pardubickém kraji nabízí kvalitní vzdělání v technických oborech.

 Akreditované vzdělávací programy, ale i nabídku rekvalifikačních kurzů představil plukovník Vojtěch Němeček při středeční návštěvě hejtmanovi Radko Martínkovi. Hovořili o spolupráci Ministerstva obrany ČR a Pardubického kraje v oblasti středního školství, investicích a ubytovacích kapacitách. „Kraj uvažuje o případném využití  kapacity střední vojenské školy, která je zřizovaná Ministerstvem obrany,“ potvrdil veliteli školy informace vyplývající ze společného jednání kraje s ministerstvem hejtman Martínek.  „Patří mezi elitní školy. Trojnásobný až čtyřnásobný nadbytek studentů, kteří touží po vojenské kariéře,  může vykázat jen málokteré školské zařízení,“ je přesvědčený hejtman. Jak uvedl velitel Vojtěch Němeček, Vojenská střední škola a Vyšší odborná škola v Moravské Třebové spadá do kompetence ministerstva obrany, ale je otevřena a připravena nadále spolupracovat s ostatními školami v regionu.
Hodnocení projektů ROP je i na webu kraje

Po zveřejnění dílčích závěrů kontroly veřejných zakázek umístil Pardubický kraj na svůj web do sekce NEPŘEHLÉDNĚTE dnes také odkaz s názvem ROP Severovýchod – hodnocení projektů. Veřejnost zde najde informace o systému několikanásobného posuzování všech přihlášených projektů i veškeré výsledky hodnocení. Jednoduchým proklikem se z článku každý návštěvník webu dostane přímo do jednotlivých výzev ROP Severovýchod, kde najde vždy seznam schválených projektů a souhrnnou hodnotící zprávu. Rovněž je možné se odtud dostat do všech zápisů ze zasedání Výboru Regionální rady NUTS II Severovýchod. K dispozici je také mapka, na které je názorně vidět úspěšnost jednotlivých oblastí regionu v čerpání dotací ROP NUTS II Severovýchod v rámci oblasti rozvoje měst, venkova, infrastruktury cestovního ruchu a infrastruktury pro podnikání od spuštění programu do konce ledna 2012.
Městská hokejová liga: čtyři celky v první lize myslí na prvenství! 

logo CHL
MICHAEL RESLER   Pěti v první a třemi ve druhé lize pokračovaly na místním zimním stadionu boje o konečné pořadí v jednotlivých ligách šestého ročníku městské hokejové ligy O putovní pohár starosty města Česká Třebová, jehož pořadatelem je každoročně hokejový klub TJ Lokomotiva Česká Třebová. V první lize si českotřebovské Rydo vyšláplo v městském derby na Typos CZ a ve vyrovnaném duelu urvalo druhé vítězství. O odvrácení sestupu z první ligy bojoval úspěšně českotřebovský Sokol s TČ Němčice. Další českotřebovský celek Lomax měl doslova na dosah výhru nad ústeckým Proplastem, ale 46 sekund před koncem inkasoval vyrovnávací branku a v nájezdech rozhodl Miroslav Pachl o dvoubodové výhře Proplast. Třebovice nezaváhala v souboji s posledním Strike a ani českotřebovský Devils nedal v městském derby šanci nováčkovi Eukanubě hokej. Ve druhé lize svedli vyrovnaný souboj českotřebovští Trolejáři s CZ Loko a na konec v městském derby získali všechny tři body. Černovír v souboji o Černého Petra druhé ligy zdolal HC PaPoS a posunul se před svého soupeře na předposlední příčku.Qanto Bystřec zahrálo dobře a získalo třetí výhru, tentokrát nad českotřebovským LDM.

Tabulka 1. ligy:

1

Lomax Č. Třebová

6

5

0

0

1

0

0

38:18

16

2

Třebovice

6

5

0

0

0

0

1

36:10

15

3

Devils Č. Třebová

6

5

0

0

0

0

1

30:19

15

4

Proplast Ústí n/O

6

4

1

0

0

0

1

33:12

14

5

Rydo Č. Třebová

6

2

0

0

1

0

3

14:32

7

6

Typos CZ Č. Třebová

6

2

0

0

0

0

4

23:26

6

7

Eukanuba hokej Č. Třebová

6

2

0

0

0

0

4

19:22

6

8

Sokol Č. Třebová

6

2

0

0

0

0

4

10:31

6

9

TČ Němčice

6

1

1

0

0

0

4

17:28

5

10

Strike Libchavy

6

0

0

0

0

0

6

  8:30

0

.Tabulka 2. ligy:

1

Vespa Č. Třebová

5

5

0

0

0

0

0

32:16

15

2

Truhláři Oucmanice

5

4

0

0

0

0

1

32:18

9

3

Flyers Česká Třebová

4

3

0

0

0

0

1

24:9

9

4

Qanto Bystřec

5

3

0

0

0

0

2

21:15

9

5

Trolejáři Č. Třebová

5

3

0

0

0

0

2

20:16

9

6

Opatov

5

3

0

0

0

0

2

20:18

9

7

HW Veterans Č. Třebová

4

2

0

0

1

0

1

12:7

7

8

CZ Loko Č. Třebová

6

1

1

0

0

0

4

21:18

5

9

LDM Č. Třebová

6

1

0

0

1

0

4

12:28

4

10

Černovír

5

1

0

0

0

0

4

10:24

3

11

HC PaPoS Č. Třebová

6

0

1

0

0

0

5

12:47

2

 
Nejúspěšnějším olympionikem kraje biatlonista Karlík

Ostrava (3.2. 2012) -   Mladší žák Mikuláš Karlík se stal nejúspěšnějším reprezentantem Pardubického kraje na 5. zimních Hrách olympiády dětí a mládeže České republiky. Mladý biatlonista z Klubu biatlonu OEZ Letohrad vybojoval v běžeckém areálu Pustevny tři zlaté medaile – v rychlostním závodě volnou technikou na 3 km, ve vytrvalostním závodě klasickou technikou na 4 km a ve štafetovém závodě volnou technikou na 3 km. Velkou radost z toho měla i radní pro školství, kulturu a sport Jana Pernicová: „Musím Mikuláše obdivovat za jeho výkon, kterého dosáhl v tomto mrazivém počasí. Na zahájení her minulou neděli jsme se obávali, že některé disciplíny budou muset být zrušeny. O to víc si toho cením a těším se, že mu pogratuluji na setkání na Pardubickém kraji.“  Výprava 68 sportovců Pardubického kraje získala celkem 6 zlatých, 6 stříbrných a 7 bronzových medailí a v neoficiálním průběžném hodnocení jí patří 4. místo. Prvenství si ze severu Moravy přivážejí sportovci Libereckého kraje. Reprezentanti našeho kraje dosáhli dalších skvělých výsledků v rychlobruslení, kde zásluhou Lukáše Frydrycha, Vojtěcha Budíka a Filipa Zadiny získali dvě zlaté a jednu stříbrnou medaili. Zlatá byla i štafeta. Závěrečný ceremoniál zimních her se koná dnes večer v ostravské ČEZ Areně. První ročník letních Her olympiády dětí a mládeže pořádal před deseti lety Pardubický kraj. Organizace se tehdy na jedničku zhostila města Litomyšl, Choceň a Svitavy. Soutěž je určena kategorii mladších a starších žáků a kraj hradí výpravě veškeré výlohy. 
Ministr Dobeš se v očích Evropské komise totálně zdiskreditoval a stal se hrobařem českého školství. Zastavení evrospkých miliard do českého školství je podle mých informací skutečně na spadnutí.

Zastavení 50 miliard evropských dotací do českého školství skutečně vážně hrozí, sám jsem na toto nebezpečí v poslední době na základě signálů z Evropské komise opakovaně upozorňoval (viz tiskové zprávy z 30 a 31.1.). Evropská komise začíná považovat situaci na ministerstvu školství za bezvýchodnou a vzhledem ke stupni rozkladu tamního systému čerpání evropských dotací nevidí šanci na zásadní obrat k lepšímu. Ministr Dobeš místo systémového řešení přichází s nahodilými a z prstu vycucanými projekty, které zavánějí pokusem o tunelování evropských fondů. Hraje tak s Evropskou komisí nečistou hru a ta je na takové jednání mimořádně citlivá. Je to totiž ona, kdo nese před Evropským parlamentem, členskými státy, ale především před občany EU odpovědnost za řádné a zákonné nakládání s prostředky evropských daňových poplatníků. Ministr Dobeš se v očích Evropské komise totálně zdiskreditoval a svými přešlapy nejenom na poli evropských dotací se postupně vypracoval v hrobaře českého školství. Z evropských dotací na ministerstvu školství se stala časovaná bomba, která začíná dotikávat. Ministr Dobeš svou šanci propásl a premiér Nečas by udělal osudovou chybu, kdyby se na něj nadále spoléhal. Na hrobníkově lopatě se kvůli ministru Dobešovi nyní nachází 50 miliard tolik potřebných evropských dotací a jediná šance, jak z ní utéct, je jejich bezodkladné převedení z ministerstva školství do tematicky příbuzného a fungujícího programu Lidské zdroje a zaměstnanost na ministerstvu práce a sociálních věcí. O přesunu může rozhodnout  vláda a ta by tak měla navzdory případnému odporu VV bezodkladně učinit. Klíč k evropským miliardám nyní drží v rukou premiér Nečas. Je nyní na něm, aby projevil státnickou rozhodnost a ministra Dobeše od evropských miliard rázně a jednou pro vždy odstřihl.
 
Jan Březina

 

Značky českých piv: Arthur, Avar, Bazal, Baronka, Bizon, Berounský Medvěd, Blanický rytíř, Braun, Březnice, Car, Černý Drak, Červený Drak, Diplomat, Doktor, Dérer, Eggenberg, Ferdinand, Harrach, Herold, Holan, Holba, Hostan, Hubertus, Chebské hradní, Chodovar, Jarošov, Kácov, Kern, Klášter, Konrád, Koutské pivo, Kristián, Královar, Lašský Vulkán, Litovel, Lipan, Lipnický ležák, Lev (pivo), Lobkowicz, Louny, Měšťan, Maestro, Medlešice, Modrá hvězda, Novopacké pivo, Novoměstský ležák, Olivětínský Novic, Opat, Ostravar, Otakar, Pegas, Pernštejn, Pivrnec, Podkováň, Podlužan, Podskalák, Postřižinské, Poutník, Primátor, Prokop, Purkmistr, Pytlák, Rampušák, Rambousek, Regent, Richard, Rohozec, Sedm kulí, Staročech, Skalák, Suchdolský Jeník, Svatý Norbert, Svitavák, Švihák, Valdštejn, Velichovský Forman, Vratislav, Xaver, Záviš, Zlatovar, Zubr, Žatec, Žamberecký Kanec
Pivovary: Chebský pivovar, Pivovar Benešov, Minipivovar Beroun, Minipivovar Běleč nad Orlicí, Minipivovar Blučina, Minipivovar Pegas, Minipivovar U Richarda, Pivovar Broumov, Pivovar Březnice, Minipivovar Bzenec, Pivovar České Budějovice, Pivovar Český Krumlov, Minipivovar Dobřany, Pivovar Dobruška, Minipivovar Dolní Sklenov, Minipivovar Dražič, Minipivovar Frýdek-Místek, Minipivovar Harrachov, Pivovar Havlíčkův Brod, Pivovar Hlinsko, Minipivovar Hlučín, Minipivovar Hodonín, Minipivovar Hostivice - Chýně, Minipivovar Rambousek, Minipivovar U antéňáka, Minipivovar Cheb, Pivovar Chodová Planá, Minipivovar Chyše, Pivovar Jihlava, Pivovar Kácov, Minipivovar Vorel, Pivovar Klášter Hradiště, Mikropivovar Kolín, Minipivovar Kopřivnice, Pivovar Kostelec nad Černými Lesy, Pivovar Kout na Šumavě, Mikropivovar Krušovice, Minipivovar Leskovec, Minipivovar Vendelín Krkoška, Minipivovar Lipník nad Bečvou, Pivovar Litovel, Minipivovar Loket, Pivovar Louny, Pivovar Malý Rohozec, Minipivovar Miletín, Pivovar Náchod, Pivovar Nová Paka, Minipivovar Moritz, Minipivovar Olomouc, Minipivovar Oslavany, Pivovar Ostrava, Minipivovar Biovar, Pivovar Pelhřimov, Minipivovar U rytíře Lochoty, Pivovar Plzeň Pivovarský dvůr, Pivovar Podkováň, Minipivovar Pivovarský dům, Minipivovar Richter, Minipivovar SPŠPT, Minipivovar Novoměstský Praha, Minipivovar Strahov, Pivovar Suchdol, Minipivovar U Fleků, Minipivovar U Medvídků, Minipivovar U Zlatého anděla, Minipivovar Prostějov, Pivovar Protivín, Minipivovar Průhonice, Minipivovar Příbor, Pivovar Rakovník, Pivovar Roztoky u Křivoklátu, Minipivovar Sentice, Minipivovar Sezemice, Minipivovar Sokolov, Minipivovar Stříbro, Minipivovar Štramberk, Pivovar Regent, Minipivovar Velichov, Pivovar Velké Březno, Minipivovar Velké Meziříčí, Minipivovar Velký Rybník, Minipivovar Vojkovice, Minipivovar Vrchlabí, Pivovar Vratislavice nad Nisou, Minipivovar Valášek, Pivovar Vysoký Chlumec, Minipivovar Vyšší Brod, Minipivovar Zašová, Minipivovar Zvíkovské Podhradí, Pivovar Žatec, Minipivovar Železná Ruda, Minipivovar Želiv
 

Ostatní: schnit