Českotřebovský deník  31/2012 (4.2.)                                   
Co zima dokáže  Fotografie z dnešního dne poslal David Mitlener 


Ledová jeskyně v podjezdu u bývalého pivovaru  

  • A nikdo s tím nic neudělá je to tak již řadu let, silnice mezitím prošla rekonstrukcí, loni ještě znova předělávanou v rámci reklamace.  Ledopád je jasnou bezpečnostní závadou, která  by měla být při rekonstrukci vozovky také odstraněna !!!
  •  
  •  
    Ani zlepšený výkon nepřinesl kuželkářům kýžené ligové body   

    TJ Spartak Přerov - TJ Sokol Luhačovice 6:2 3529-3370 (15,5:8,5) 04.02.
    TJ Třebíč - KK Konstruktiva Praha 7:1 3496-3279 (19:5) 04.02.
    KK Slavoj Praha - TJ Jiskra Kovářská 5,5:2,5 3397-3287 (15:9) 04.02.
    TJ Lokomotiva Česká Třebová - KK PSJ Jihlava 3:5 3488-3561 (9:15) 04.02.
    SKK Náchod - SKK Vrchlabí 7:1 3517-3380 (18:6) 04.02.
    TJ Centropen Dačice - TJ Sokol Husovice 5:3 3353-3303 (14,5:9,5) 04.02.
     
    TJ Lokomotiva Česká Třebová 3488 3:5 3561 KK PSJ Jihlava (9:15) 

    KMONÍČEK Jiří 554             0:4 608 ŠEVELA Jan
    VYMAZAL Pavel 599            3:1 589 BENEDIKT Petr
    ZUBALÍK Karel 589              0:4 621 PARTL Stanislav
    ŠIC Michal 531                       0:4 599 PARTL Jiří
    HOLANEC Petr 619             3:1 586 BRAUN Daniel
    HETYCH Jiří 596                    3:1 558 ZDRAŽIL Jakub
    rozhodčí: GLAC Petr, diváků: 20, utkání trvalo: 3:30
     
    Vojenská škola patří mezi elitní 

    Moravská Třebová (1. 2. 2012) – Jediná vojenská škola v Pardubickém kraji   nabízí kvalitní vzdělání v technických oborech.  Akreditované vzdělávací programy, ale    i nabídku rekvalifikačních kurzů představil plukovník Vojtěch Němeček při středeční návštěvě hejtmanovi Radko Martínkovi.   Hovořili  o spolupráci Ministerstva obrany ČR a Pardubického kraje v oblasti středního školství, investicích a ubytovacích kapacitách.
    „Kraj uvažuje o případném využití  kapacity střední vojenské školy, která je zřizovaná Ministerstvem obrany,“ potvrdil veliteli školy informace vyplývající ze společného jednání kraje s ministerstvem hejtman Martínek.   „Patří mezi elitní školy. Trojnásobný až čtyřnásobný nadbytek studentů, kteří touží po vojenské kariéře,  může vykázat jen málokteré školské zařízení,“ je přesvědčený hejtman.   Jak uvedl velitel Vojtěch Němeček, Vojenská střední škola a Vyšší odborná škola v Moravské Třebové spadá do kompetence ministerstva obrany, ale je otevřena a připravena nadále spolupracovat s ostatními školami v regionu. 
     
    Hejtman na litomyšlském gymnáziu 

    Litomyšl (31. 1. 2012) – Litomyšlské Gymnázium Aloise Jiráska zaznamenalo v poslední době mnohé úspěchy studentů na odborných soutěžích v České republice i v USA.  Gymnazisté úspěšně reprezentují výsledky své práce ve středoškolské  odborné činnosti nebo  na  festivalu   vědy a techniky AMAVET. O úspěších informovala ředitelka Ivana Hynková tento týden hejtmana Radko Martínka.
    Kamenné kříže a křížové kameny, tak se jmenuje odborné pojednání gymnazisty Matěje Kmoška. Mapuje historii   kamenných svědků minulosti na území okresu Svitavy. Práce vynesla studentovi třetího ročníku  první místo v celostátní soutěži středoškolské odborné činnosti. S výsledky bádání seznámil hejtmana Pardubického kraje Radko Martínka při jeho úterní návštěvě školy.
    Hejtman, bývalý středoškolský učitel a vystudovaný historik, ocenil Kmoškovu práci, v níž zdokumentoval osudy kamenných objektů. „Nejen že prohloubil své znalosti, ale  zdokumentoval jejich současný stav ve srovnání s minulostí.  Matějovu práci považuji  za záslužnou, protože tyto památky ubývají. Naučil se také pracovat s odkazy a archivními materiály.“ Jak uvedla ředitelka Hynková,  takovéhoto úspěchu dosud žádný z litomyšlských gymnazistů nedosáhl. „Matěj Kmošek  navíc patřil vůbec k nejmladším autorům odborných prací a sklidil tak mimořádné uznání,“ komentovala  ředitelka umístění gymnazisty v celostátní soutěži.
    Studenti gymnázia dosahují také vynikajících výsledků v technických oborech. Na festivalu vědy a techniky AMAVET 2011 zazářili Filip Naiser s vynálezem programu pro handicapované, kteří ovládají počítač pomocí okohybných svalů.  Rok před ním zase obstála ve světové konkurenci s konstrukcí robota trojice českých středoškoláků Marek Votroubek, Petr Bubeníček a Jan Král. Svá díla přestavili talentovaní vynálezci v americkém Texasu. Za úspěchy stojí jejich učitelé, kteří  se studentům věnují ve školním  klubu Amavet. Ředitelka  Hynková zavedla hejtmana do prosto klubu, kde se věnují praktickým činnostem od primy až do absolutoria. Současně seznámila hejtmana se záměrem modernizace laboratoře.
     
    Nové obory v Moravské Třebové, informační služby a kominík

    Moravská Třebová (1. 2. 2012) – Ve vybraných školských zařízeních na Moravskotřebovsku se hejtman Radko Martínek tento týden zajímal o to, jaký zájem projevují děti o studium na středních a učňovských školách. Žáci základních škol se právě nyní rozhodují o tom, kam podají přihlášku. Mají na to čas do 15. března a vybírat si mohou i z nových oborů jako jsou informační služby na gymnáziu v Moravské Třebové nebo kominík na moravskotřebovské Integrované střední škole.  Ředitelka moravskotřebovského gymnázia Alena Plocová informovala hejtmana Martínka, jak propagují čtyřletý studijní obor informační služby. V jeho rámci se mimo  informačních technologií vyučují dva světové jazyky a praxe je organizována v IT společnostech i institucích veřejného sektoru.  Jednou z forem propagace jsou oblíbené burzy, kde školy představují aktuální nabídku vzdělávacích programů  vycházejícím žákům a jejich rodičům. „Ve Svitavách jsme prezentovali náš nový obor informační služby, který je nezbytnou podmínkou úspěchu na trhu práce, bez potíží. Do sousedního okresu Ústí nad Orlicí  nám úřad práce, které setkání organizuje, neumožnil vstup,“ uvedla ředitelka Plocová.   Vedle nového oboru informační služby, který mohou od nového školního roku studovat chlapci a dívky na Gymnáziu v Moravské Třebové,  nabízí tamní Integrovaná střední škola možnost deváťákům, aby se vyučili kominíkem. "Žáci získají odborné dovedností a také si osvojí základní zednické nebo klempířské práce,“ popsal v kostce ředitel ISŠ  Miloš Mička perspektivní  a žádaný obor, o který je na   trhu práce  zájem. Žákům tohoto oboru poskytuje  Pardubický kraj  stipendium.
     
    Slavnostní uvedení nového zásahového vozidla JSDH Čeperka  

    Pátek 3. února 2012 se stal dnem slavnostním dnem  pro členy jednotky Sboru dobrovolných hasičů obce Čeperka. Za přítomnosti starosty obce, velitele jednotky, členů  jednotky, dodavatele i hostů byl představen nový dopravní automobil s vysokotlakým hašením a vyprošťováním Iveco Daily.  Je určen k přepravě až 9 hasičů, veze si 800 litrů vody, která v kombinace s vysokotlakem stačí na prvotní zásah při hašení. Jeho technické vybavení, včetně osvětlovacího stožáru, elektrocentrály, hydraulického vyprošťovacího nářadí a dalších zařízení jej předurčuje nejen na hašení, ale i na technické práce při dopravních nehodách.¨
    Vozidlo v ceně 2,6 mil Kč si pořídila v závěru loňského roku obec Čeperka. Pardubický kraj přispěl částkou 300 tisíc z dotace určené pro obnovu požární techniky a věcného vybavení. Vozidlo bude v blízké době zařazeno do výjezdu .
    Vozidlo si se zájmem prohlédl i hejtman Radko Martínek. Dle jeho slov  se jedná přesně o typ automobilu, který je vhodný pro dobrovolné jednotky malých obcí a který by měl nahradil dosluhující Avie. Poté se v neformální diskuzi zajímal o dění v jednotce i sboru a dosažených úspěších v požárním sportu.