Českotřebovský deník 33/2012 (8.2.)                                     
Veřejné projednávání trasy silnice R35 se konalo v Litomyšli

V kongresovém sále zámku Litomyšl se ve středu 8.2. konalo veřejné projednávání  vlivu na životní prostředí úseku silnice R35 mezi křižovatkou Ostrov a  Staré Město. Je to poslední úsek této silnice , který ještě neměl určenou a schválenou definitivní trasu.  Jednání se konalo v zaplněném sále za účasti všech odborníků, kteří se na přípravě materiálů EIA podíleli, včetně autorů oponentních posudků oponentů. Silnice R 35 je připravována nyní výhradně v jižní variantě, tento poslední diskutovaný úsek je 61 km dlouhý a budou na něm dva tunely. První s délkou 470 metrů je u Vraclavi a druhý pod Hřebečovským hřbetem má dílku 3,4 kilometru.  V úseku kolem Litomyšle je základní varianty připravována tak aby byla od zástavby města Litomyšl co nejvíce vzdálena a vede tedy severně od obce Sedliště. V tomto případě je z R35 blíže do Němčic než do Litomyšle. V tomto případě  by připojení Litomyšl bylo na mimoúrovňové křižovatce  "Litomyšl sever" u Němčic někde směrem na Končiny. Odtud by bylo do Litomyšl cca 4 km. Na druhou strany by se zde dobře připojila silnice II/360 na Ústí n.O. Další MUK Litomyšl - východ, výhodná pro Českou Třebovou by se zřejmě při této základní variantě nerealizovala.  Druhá podvarianta nazvaná "Sedliště - jih", vede blíže Litomyšli a pro napojení České Třebové by byla mimoúrovňová křižovatka  "Litomyšl východ" přímo se silnici II/358 v prostoru mezi Němčicemi a Vlkovem před odbočkou na Suchou a Pazuchu, výhodná pro připojení našeho města.  Město Litomyšl by pak bylo připojeno na MUK Litomyšl - západ poblíž rybníku Velký Kosíř. (viz mapa) Představená studie nijak neřeší trasu přivaděčů a tím v podstatě dává najevo, že tyto problémy považují autoři studie za druhotné. Budeme rádi, když se bude realizovat R35, nové přivaděčů budou rozhodně později, ač Memorandum s velkou slávou podepsané v roce 2006 uvádělo něco jiného. Buďme rádi za dokončený obchvat Opatova, který bude pro nás přivaděčem při jízdě na Moravu. Při jízdě do Čech budeme zřejmě jezdit po stávající II/358 přes Němčice. Kraj nemá peníze na opravy svých stávajících krajských silnic, těžko bude investovat do nových přeložek. A stát má své priority zase na dálnicích a frekventovaných silnicích I. třídy. Podrobnější informace z představené prezentace budou uvedeny po zpracování materiálu ve zvláštním článku. (mm)
 
 
Město Ústí n.O. již má svůj rozpočet, Česká Třebová jej schválí v pondělí 27. února. 

Na rozdíl od loňské debaty se schválení rozpočtu realizoval v klidné debatě  Zhruba šestimilionový schodek bude kryt z úspor v městské pokladně. Návrh rozpočtu zastupitelé na svém pondělním zasedání schválili bez pozměňovacích návrhů. Hospodaření města skončilo v minulém roce bezmála dvacetimilionovým přebytkem.  Investice v Ústí: nová kotelna v Roškotově divadle, přemístění kanceláří Klubcentra. přístavba nákladního výtahu v Kulturním domě, rekonstrukce centra sociálních služeb nebo zateplování MŠ Klubíčko, projekty na úpravy areálu Perly 01, celkové dotace do kultury 1,8 milionu korun, dotace do sportu na 2,7 milionu korun.
V Ústí mají problém s financování Kociánky, zatím evropskou dotaci nedostali, část  nákladů možná nebude uznána, např. náklady na zakoupení  výtvarných děl Jaromíra Garguláka za cca 3 mil. Kč. Schválený rozpočet počítá s tím, že dotace EU fondů město obdrží. Pokud by Ústí dotaci přece jen nedostalo, nebo byla její výše zkrácena, město by zareagovalo pozastavením některých z plánovaných investic. Rozpočet města Ústí najdete na webové stránce města. českotřebovský rozpočet bude také zveřejněn v předstihu před jednáním na webu města a také na webu Čt. zpravodaje. Aby se předešlo nedorozuměním, bývá rozpočet města předjednáván se zastupiteli a vysvětlován.
 
Tisková zpráva europoslance Jana Březiny (Evropská lidová strana)

Včera jsem Celostátnímu výboru KDU-ČSL oznámil ukončení svého členství ve straně. Vyvrcholily tak dlouhodobé vzájemné rozpory mezi mnou a okresní a krajskou organizací KDU-ČSL. Podle mého názoru strana dobře nevyhodnotila skutečné příčiny volební porážky v parlamentních volbách, které do značné míry spatřuji v personálních chybách a v tom, jaké tváře veřejnosti nabízíme. Příkladem kandidatury do veřejných funkcí z poslední doby, která mě utvrdila v mém názoru na situaci ve straně, je senátní kandidatura Ludvíka Hovorky reprezentujícího politický směr v KDU-ČSL, který pro mě není přijatelný. Svým dosavadním spolustraníkům přeji vše dobré. Protože se nadále považuji za křesťanského demokrata, zůstávám členem Evropské lidové strany, která je nejsilnější politickou frakcí v Evropském parlamentu.
Jan Březina, europoslanec, tel. 606 650781
 
Karlovarské minerální vody ničí Mattoniho dědictví. Dostaly za to pokutu 1,8 milionu korun!  

Šest měsíců vedl památkový odbor Magistrátu města Karlovy Vary správní řízení s nadnárodním nápojářským gigantem - Karlovarskými minerálními vodami (KMV). Koncem minulého týdne vydal rozhodnutí: dvacet let umožňujete devastaci vlastních kulturních památek. Zaplatíte pokutu 1,8 milionu korun.  Pokuta byla stanovena při horní hranici. Zákon umožňuje uložit pokutu v maximální výši 2 miliony korun. ASORKD o uložení pokuty informovaly zdroje blízké vedení KMV. Informace potvrdila po 19. hodině ČTK, která zprávu rozšířila:  http://www.ceskenoviny.cz/domov/zpravy/k-vary-daly-kmv-pokutu-1-8-mil-kc-za-kyselku-firma-to-odmita/752069 Generální ředitel KMV Alessandro Pasquale však jakékoliv pochybení při (ne)údržbě kulturních památek i nadále odmítá.
 
Devastaci Lázní Kyselka odsoudil i českotřebovský rodák, Čechoaustralan Josef Tomáš 

Moji milí čeští přátelé,

tak jsem se už dokonale nasr..., když jsem četl dopisy lidí, reagujících na devastaci Lázní Kyselka, ve kterých si stěžují na bezohledné zahraniční podnikatele a zkorumpované české politiky, včetně pana prezidenta Klause, jak absolutně nedbají o cokoliv národního nebo historického. Je to můj osobní názor, a je mi z toho všeho trochu smutno, tak jako mnohým z vás. A proto jsem to asi musel ze sebe tak vyrazit a napsat jim to jako svou odpověď. Najdete ji na  http://www.zachrante-lazne-kyselka.cz/cz/aktuality/exkluzivne-mattonka-musi-zaplatit-statisice-za-devastaci-kulturnich-pamatek-v-kyselce-123 Zdraví Josef Tomáš, Austrálie
 
Nástupce prezidenta Václava Klause na Pražském hradě budou místo politiků volit všichni občané. Senát totiž kývl na změnu ústavy, která zavádí přímou volbu prezidenta. Tu si dlouhodobě přeje většina veřejnosti.