Českotřebovský deník 35/2012 (10.2.)                                    

Pošta 012 je Popelkou po všech stránkách, osud jí nepřeje. Samotné ředitelství pošt by ji nejraději zavřelo, když to zatím nejde, tak alespoň co nejvíce omezuje její provozní dobu.  Nyní od 9 - 11 a odpoledne od 13 - 17. To musí Třebovákům stačit. O tom, že je to pošta vytížená,  se přesvědčíte osobně, když musíte stát ve frontě třeba jen u jediného otevřeného okénka. Také pohled na samotnou budovu čp. 7 v Klácelově ulici není moc vábný, je to vidět na fotografii. je to budova v majetku Města a v památkové zóně, a tak by se dalo očekávat, že bude ostatním soukromým objektům tak trochu vzorem, že to bude v sousedství kostela, fary, Městského úřadu a nyní i nově budovaného objektu městského muzea vzorová ukázka jak pečovat o městské budovy.  Pravda to ovšem není. Jen stěží pak můžeme na ředitelství České pošty hovořit o tom, jak moc nám na této poště záleží, když ji sami nevěnujeme  tolik pozornosti, kolik by  tato budova zasluhovala. Tuto poštu ale prostě potřebujeme (na nádražní poštu je opravdu dost daleko), a oprávněně očekáváme, že  se její budova dočká brzo  řádné opravy. (mm)

Ve Ski areálu Peklák panují ideální podmínky pro lyžování. Máme 30 cm – 60 cm technického sněhu na obou sjezdovkách. Na sjezdovce Zahrádky je dětský vlek zdarma, dále parkování v bezprostřední blízkosti spodní stanice vleku zdarma. Ski bar, venkovní bufet, ski servis, půjčovna lyží vše v provozu. Snow park připraven v plném počtu překážek. Všechny zveme na skvělé lyžování.
 
NÁRUČ - jak se zrcadlí Boží charakter v jeho jménu  

Milí příznivci a členové České křesťanské akademie v České Třebové, srdečně vás všechny zvu na přednášku Mgr. Václava Vacka, faráře z Letohradu. Přednášku jsme nazvali NÁRUČ - Jak se zrcadlí Boží charakter v jeho jménu, Váslav Vacek bude hovořit o Božím jméně. Zdá se vám to velmi úzké téma? Přijďte se přesvědčit, že opak je pravdou.
Přednáška se koná:  v pondělí 13. 2. 2012 v 18:30 hodin,  v koncertním sálku ZUŠ na Tyršově náměstí 81.  Za ČKA  Roman Černý
 
Kociánka není pro trhy vhodná

Veřejné prostranství Kociánka se pro pořádání trhů neosvědčilo. Vedení města Ústí n.O. nyní zvažuje, že farmářské trhy přesune z „plácku“ před „zuškou“ na náměstí. Pořádat trhy mimo rynek nepovažoval za šťastné řešení ani organizátor farmářských trhů, prodejců na Kociánce bylo málo, stejně tak i nakupujících. Trhy na Kociánce se mi vůbec nelíbily, top jsem napsal do iČTZ již při prvních trzích a to byl ještě poměrně velký zájem.  Potom se situace stále jen zhoršovala.  Trhy  se s provozem  v zóně, kam vůbec nepatří.  proto není divu, že přemístění trhů z Kocianky je mezi požadavky ústeckých občanů.  Ústečtí radní se chtějí rozhlédnout po okolí a podívat se, jak se konají trhy jinde. Nutné podotknout, že v Ústí se pořádaly další takové trhy i na parkovišti u Elitexu. V Č. Třebové je logickým místem pro trhy klidová zóna Starého náměstí, chybí zde ovšem pro trhy jakákoliv vybavenost.  proto má do budoucnosti město záměr pro trhy upravit bývalou tržnici  u Nového náměstí, kde by vznikl univerzální vybavený prostor pro  různé obchodní aktivity. Další možností je vybavit klidovou zónu Starého náměstí o nějakou "zahrádku", která by se dala dobře využít i při  různých trzích a dalších zde pořádaných akcích.   Možná by to stálo za přípravu nějaké studie. prostor Starého náměstí je totiž třeba stále  oživovat.
 
Pronajmu dlouhodobě garáž v Č.Třebové,  V Lukách (docházková vzdálenost sídliště Křib a okolí). Tel: 604 294 730,  email: j.dobroucky@seznam.cz.
 
Seznam ulic v Ústí n.O., kde MP měří rychlost 

Silnice I/14  silnice II/315 Kerhartice silnice II/315 Knapovec silnice II/360 Černovír  silnice II/360 Na Tiché Orlici silnice II/360 Letohradská ulice Čs. armády  ulice Tvardkova  ulice Popradská ulice Dukelská ulice Třebovská  ulice Sokolská. Úseky byly zveřejněny, ale termíny měření řidiče ne.Rychlost se má měřit čtyřikrát do měsíce v náhodně určených časech, které se nebudou opakovat. V Pardubicích je takových úseků vybráno přes 60, v Chrudimi, kde se takové opatření dobře osvědčilo pak vybrali 14 rizikových míst. V České Třebové zatím takové opatření nebylo zveřejněno a zřejmě ani přijato.
Soutěž Podnikatel roku Pardubického  kraje před vyhodnocením

Společnost Ernst & Young si Vás dovoluje pozvat na vyhlášení vítěze soutěže Podnikatel roku 2011 Pardubického kraje, které se koná pod záštitou hejtmana Pardubického kraje. Oficiální předání ocenění se uskuteční v úterý 14. února 2012 v 9:00 hod. v prostorách Krajského úřadu Pardubického kraje, Komenského nám. 125, 532 11 Pardubice. Trofej vítězi osobně předá Mgr. Radko Martínek, hejtman Pardubického kraje.
 
Z Litomyšle se na jaře stanou "lázně".  Přitom skutečné lázně jsme měli u nás, na Horách !

A to navzdory tomu, že se zdejším politikům ani po čtrnácti letech pátrání nepodařilo najít léčivé prameny, o nichž v Krvavém románu psal spisovatel a malíř Josef Váchal. Ve městě mají vzniknout lázně ducha.
Podle tohoto románu je Litomyšl neobyčejně kulturní a lázeňská, "ovšem vodu tam nikdo nepije". Město léčivé prameny nenašlo. Přesto chce letos zahájit první lázeňskou sezonu. "Tak, jako jsou klasické lázně zaměřené především na léčbu a rekonvalescenci těla, považujeme Litomyšl za místo, kde návštěvníci mohou obnovit své síly duševní. Cílem je poukázat na bohatost a rozmanitost města, které návštěvníkům nabízí širokou škálu možností trávení volného času je to však spíše akce kulturně-recesního ražení.  město bude moci takto nabízet turistům např. "lázeňské pobyty".  Na rozdíl od Litomyšle jsme v České Třebové lázně opravdu měli, na Horách.    Iniciativa z Litomyšle může být i u nás inspirací, nebo se můžeme např. spojit. připomeňme lázeňský pobyt Boženy Němcové s dětmi před 141 lety v r. 1851, nebo třeba léčbu litomyšlské významné osobnosti Huberta Gordona Schauera právě na českotřebovských Horách.   Takže "lázeňskou sezónu"  lze zahájit také klidně u nás na Horách, kde opravdu zázračný pramen máme.  A bude na samotných turistech, zda budou pít z tohoto pramene, nebo raději ve výčepu  blízké restaurace.  Na Horách je na jaře i v létě krásně, také Česká Třebová by potřebovala nějaký turistický impuls. právě v těchto dnech probíhá v Praze veletrh Holiday world a Česká Třebová se tam nabízí a prezentuje.- Na to, s čím letos na veletrh přijela, se pojedu zítra v sobotu 11. února osobně podívat.
 
Jarní výstava FLORA OLOMOUC 2012 ZAHRADA V POHYBU PLNÁ KVĚTIN

Výstaviště Flora Olomouc bude od 19. do 22. patřit jarní etapě zahradnické výstavy FLORA OLOMOUC provázené zahradnickými trhy a veletrhem drobné zahradní mechanizace Hortifarm. Výstava bude pro veřejnost otevřena denně od 9 do 18 hodin. Na letošním ročníku největší a nejstarší květinové výstavy v České republice - s tradicí od roku 1958 - se s nabídkou květin, okrasných rostlin, dřevin a zahradnických potřeb představí nejen domácí firmy a pěstitelé, ale i hosté ze zahraničí, zejména Polska. Hlavní expozici v největším výstavním pavilonu A promění její tvůrci podle motta letošní jarní výstavy na květinovou "Zahradu v pohybu". Pestrobarevnou nabídku jarních květin a okrasných dřevin opět obohatí expozice Svazu květinářů a floristů ČR.
Zajímavou květinovou přehlídkou se budou moci pochlubit i členové Českého zahrádkářského svazu s expozicemi jarních cibulovin, kaktusů a sukulentů, bonsají, skalniček, balkónových i vodních rostlin a květinovými aranžmá. Kvalitními výpěstky jehličnatých i listnatých dřevin, trvalek, či skalniček se představí čeští a polští školkaři.
Zahradníky, zahrádkáře, chalupáře potěší tradiční jarní zahradnické trhy s nabídkou květin, zeleniny, semen, okrasných rostlin, školkařských výpěstků, pomůcek a nejrůznějších potřeb. Součástí výstavy budou volné prohlídky čtyř sbírkových skleníků s exotickou florou a faunou v areálu výstaviště a sousední botanické zahrady Univerzity Palackého. Návštěvníci jarní Flory mají bezplatný vstup i do botanické zahrady výstaviště Flora v nedalekých Bezručových sadech s expozicemi nízkých barevných dřevin, travin, léčivých rostlin a rozáriem. Těšit se mohou i na zábavný doprovodný program s dechovkami a folkovou muzikou.
Vstupné:
100 Kč - plné
  80 Kč - studenti, důchodci
  40 Kč - děti 6 až 15 let a letos opět i pro školní výpravy (ZŠ a SŠ) včetně ped. dozoru (stačí přinést seznam s počtem účastníků, názvem školy a razítkem)
210 Kč - rodinné vstupné (2 +1 až 4 děti)
zdarma - děti do 10 let v doprovodu rodičů, držitelé průkazu ZTP a ZTP-P
Při hromadné objednávce nad 20 ks vstupenek (od 15.3 do do 10. 4.) 20% sleva! (objednávky na č.  tel: +0420 585 726 232, e-mail: nadvornikova@flora-ol.cz)! Adresa: Výstaviště Flora Olomouc, Wolkerova 17, 771 11 Olomouc.

ASORKD má řešení pro Kyselku. Darujte 15 haléřů z každé lahve, vyzývá Mattoni  

Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR (ASORKD) nabízí Karlovarským minerálním vodám, a.s. (KMV) pomocnou ruku a navrhuje jim, aby společně se zástupci samospráv, památkářů a občanských iniciativ založili obecně prospěšnou společnost (o.p.s.), na kterou by byly převedeny památkové objekty v Kyselce. ASORKD k založení o.p.s. v minulých dnech vyzvala KMV i C.T.S.-DUO, které objekty v lázních Kyselka vlastní, ale nestarají se o ně. Do majetku o.p.s. by měly být podle návrhu převedeny i pozemky včetně přístupových cest, které na podzim roku 2010 KMV koupily od C.T.S.-DUO. Této společnosti, která je s Mattonkou personálně propojena, tak zůstaly jen samotné budovy, se kterými si však neví rady. Počátkem tohoto týdne navíc karlovarský magistrát pokutoval Mattonku za to, že památkově chráněné objekty nechává již dvacet let devastovat. Magistrát nápojářskému gigantu vyměřil pokutu 1,8 milionu korun.
http://www.zachrante-lazne-kyselka.cz/cz/aktuality/exkluzivne-mattonka-musi-zaplatit-statisice-za-devastaci-kulturnich-pamatek-v-kyselce-123 Dá se očekávat, že stejné správní řízení bude zahájeno i s C.T.S.-DUO.
ASORKD navrhuje, aby se Mattonka na následujících patnáct let zavázala, že na konto o.p.s., která objekty bude opravovat a provozovat, bude posílat 15 haléřů z každé prodané lahve z každého svého produktu, který na trhu mají.
 
Línek pracovně na komisích výboru regionů 

Brusel (10. 2. 2012) – Náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek se v tomto týdnu zúčastnil dvoudenního jednání  pracovních komisí Výboru regionů – ECOS (pro ekonomické a sociální záležitosti) a CIVEX (pro občanské a vnější záležitosti EU), ve kterých Českou republiku reprezentuje. „Jednání ECOSu odborně projednávalo řadu návrhů  stanovisek pro plenární zasedání Výboru regionů. Za důležité považuji zejména přípravu Evropského fondu pro přizpůsobení se globalizaci v období 2014 – 2020. Jeho rozměr je celosvětový, ale může mít mnoho pozitivních regionálních dopadů,“ shrnul první jednací den člen výboru regionů Roman Línek. Na jednání CIVEXu vystoupil mimo jiné generální ředitel pro rozšíření EU z Evropské komise Stefano Sannino. Podrobně referoval  o stavu přístupových rozhovorů jak se všemi balkánskými zeměmi a Tureckem, tak o jednáních se šesti zeměmi takzvaného Východního partnerství. „Výbor regionů se zde soustředí zejména na uplatňování demokracie a svobody na regionální a místní úrovni veřejné správy,“ komentoval jeho vystoupení a diskuzi z Bruselu Línek. V rámci zasedání se uskutečnil i kulatý stůl o Evropské občanské iniciativě, kterou bude možné v Unii nově uplatňovat od 1. dubna 2012. „Stačí sedm osob z minimálně sedmi členských států, které získají alespoň milion podpisů a jejich záležitostmi se musí Evropská komise a Evropský parlament nejdéle do tří měsíců seriózně zabývat,“ vysvětlil Línek její podstatu.