Českotřebovský deník 38/2012 (14.2.)                                   

Karneval na ledě - sobota 11. února 2011

Akci na českotřebovském zimním stadionu uspořádal oddíl krasobruslení Taneční školy Česká Třebová  za účasti 100 dětí a dospělých. Proběhly dovednostní soutěže,  bruslaři a bruslařky si vyzkoušely si něco málo z krasobruslařských technik, přišla řada na hry, pohádkovou hudbu, odměny byly připraveny pro všechny děti. Součásti bylo také vystoupení oddílu krasobruslení TŠ Č.T (4 choreografie). Více na fotografiích.
 
 
Českotřebovští loutkáři na TV NOVA

Loutkářské muzeum v Chrudimi a loutkáři Pardubického kraje, by chtěli být zapsáni do seznamu světového kulturního
dědictví UNESCO. Problémem je, že  chrudimské loutky a loutkářství našeho kraje nejsou zapsány v obdobném českém
seznamu,což je podmínkou k přijetí do UNESCA. Bude-li tato podmínka splněna, pak se teprve může žádost o světový
zápis českého kulturního dědictví uskutečnit. Za tímto účelem byla koncem loňského roku natáčet v České Třebové u loutkářů, televize Nova. Krátká zpráva o českotřebovských loutkářích byla odvysílána va večerních hodinách 26.12.2011 a v odpoledních hodinách 3.1.2012.  Přijeli v době příprav nové loutkové pohádky.  To, že nás navštívila televize Nova, nás velmi potěšilo, především to, že o nás vědí v Chrudimi a nakonec i v televizi. Jen v Českotřebovské ročence o nás není již druhý rok ani čárka. Přitom hrajeme sedm představení za rok. Novou pohádku budeme hrát 31.3.2012 v Malé scéně kulturního centra v České třebové v 10.00 a ve 14.00 hodin. Přijďte se s dětmi podívat, jste všichni srdečně zváni.     Libuše Němcová
 
Pozvánka na projekci Filmového klubu   

VĚČNÝ NÁVRAT  (obnovená premiéra) středa 22. února 2012  
FRANCIE, 1943 / 112 min Režie: Jean Delannoy  Hrají: Jean Marais, Madeleine Sologne, Jean Murat
Milostný příběh lásky, žárlivosti a pomsty se odehrává v tehdejší Francii – Patrice odjíždí na odlehlý ostrov, kde potkává okouzlující Nathalie a nabídne jí sňatek se strýcem Marcem. Nathalie souhlasí v představě, že opustí soužení dosavadního života a oddá se vypočítavému manželství bez lásky. Cocteau v příběhu rozvíjí myšlenku, že „věčné“ lidské příběhy se v historii odehrávají stále dokola, aniž bychom si toho mohli povšimnout.
 
Miloslav Pavlas, předseda představenstva firmy KOVOLIS HEDVIKOV,  a. s., získal v soutěži Ernst & Young titul Podnikatel roku 2011 Pardubického kraje. 

„Jsem potěšený, že na Třemošnicku, v relativně chudém kraji, se daří strojírenským firmám. Prosperující společnost KOVOLIS s nově otevřenou slévárnou  je toho důkazem. Přál bych si, abychom v regionu měli více takových firem, které přispívají  k ekonomickému růstu,“ poblahopřál vítězí hejtman Pardubického kraje Radko Martínek.  Jméno držitele titulu Ernst & Young Podnikatel roku 2011 České republiky bude, spolu s vítězi v dalších kategoriích, vyhlášeno 15. února 2012 v Praze. Nejvíce „želízek v ohni“ na celostátní titul má Moravskoslezský kraj, následují Olomoucký kraj a Praha. Vítěz z České republiky se zúčastní celosvětového finále, které se uskuteční v červnu 2012 v Monte Carlu.
Profil vítěze: Miloslav Pavlas, KOVOLIS Hedvikov
Když začal Miloslav Pavlas pracovat v roce 1974 v tehdejším ZTS, ještě nemohl tušit, že o 18 let později část společnosti zprivatizuje. Jeho firma má dlouhou historii, její začátky se datují již k roku 1816, kdy zde byla založena železárna. Od roku 1992 je KOVOLIS HEDVIKOV rodinnou firmou s ryze českým kapitálem. Společnost je 100 % vlastněna dvěma rodinami – rodinou pana Pavlase a rodinou pana Koudelky. Akciová společnost byla založena v roce 1996 a dnes je s přibližně 550 zaměstnanci a roční produkcí přes 5000 vyrobených tun na čele komerčních sléváren v České Republice. Jsou dodavateli firem Wabco, Honeywell, Peugeot, Volkswagen group a dalších.  Podle Miloslava Pavlase jde 90 % produkce na evropský trh a zbytek hlavně do USA, Brazílie, Japonska, Mexika, Číny a Indie. Nedávno zprovoznili novou slévárnu a Miloslav Pavlas by se chtěl v rámci Evropy prosadit ještě více. Hlavní část portfolia výroby tvoří obrobené odlitky pro automobilový průmysl, kde situace není v době krize právě jednoduchá, nicméně potenciál pro růst tu je. Miloslav Pavlas ho u své firmy vidí hlavně v nových technologiích a materiálech. Aktivně spolupracují také se středními průmyslovými školami a ČVUT. Ve firmě pracuje i manželka, syn a dcera. Zapojení rodiny považuje Miloslav Pavlas za dobrou věc, nicméně přiznává, že práce tak více ovlivňuje jejich rodinný život. Odpočívá při lyžování a sudoku, velkým zdrojem dobíjení energie jsou pro něj vnoučata.