Českotřebovský deník  39/2012 (15.2.)                                   
Město Česká Třebová se představilo na veletrhu Holiday World 2012

Od 9. do 12. února se konal v pořadí již 21. ročník středoevropského veletrhu cestovního ruchu Holiday World 2012 v Praze Holešovicích. Partnerskou zemí letošního ročníku se stala Dominikánská republika. Kromě zahraničních destinací a cestovních kanceláří se na veletrhu představily téměř všechny kraje a významná města České republiky. Město Česká Třebová bylo zastoupeno samostatným stánkem umístěným na frekventovaném místě ve veletržní hale. Zájemcům byly k dispozici propagační materiály, které lákaly k návštěvě turisticky atraktivních míst v České Třebové a jejím blízkém okolí. Představen byl i nový kalendář nejvýznamnějších akcí pro rok 2012. Největší zájem projevili návštěvníci o mapy města, cykloturistické mapy regionu, materiály prezentující naučné stezky a sportoviště, velkou pozornost budil i Ski areál Peklák. Prezentaci města doplňovalo také promítání nových video spotů, jejichž autorem je Tomáš Horák. Všechny propagační letáky nabízené na veletrhu jsou zdarma dostupné v informačním centru, kalendář významných kulturních a sportovních akcí bude brzy možné stáhnout i v elektronické verzi na www.ceska-trebova.cz.
Bc. Stanislava Chvojková, foto Milan Michalski

Dne  10.3.2012 pořádá Tenisový klub tradiční "Ples sportovců" v České Třebové Na Skalce. Začátek již v 19,30 hodin.K tanci a poslechu hraje hudební skupina SORY.

Prezentace hodnocení  materiálu EIA na stavbu R35 v úseku Ostrov - Staré Město  najdete ZDE.
Jde o materiál ve formátu powerpoint obsahující mapy i  stručné hodnocení podvariant.

 

Bývalá sběrna odpadových surovin v Podbranské ulici se připravuje na svou proměnu.  Plocha je vyčištěna od provizorních staveb, jistě dostane i nové oplocení, vyroste zde  jednopatrová budova společnosti RYDO, garáže a další obchodní prostory.
 
Hejtmani rokovali o dopravě v Litomyšli 

Litomyšl - O zajištění dopravní obslužnosti na hranicích mezi Pardubickým a Olomouckým krajem hovořili poslední lednový den v Litomyšli hejtmani Radko Martínek a Martin Tesařík. Přednesli návrhy na řešení přeshraniční  dopravy  a dohodli reálný harmonogram kroků.  První změny, a to již od prvního dubna,  se dočkají cestující na trase z Jevíčka do Konic, kde bude zajištěna návaznost spojů, stejně jako z Chornic do obce Dzbel. V rámci cest, kdy hejtman ověřoval jízdní řády, si starostové i občané stěžovali na to, že doprava na hranicích kraje nefunguje. Jednalo se třeba o spojení ze Šubířova do obce Dzbel na trati z Jevíčka do Konic. „Pardubickému kraji záleží na tom, aby v okrajových částech kraje byla zajištěna přeshraniční doprava. Stejný zájem deklaroval i kolega z Olomouckého kraje. Naším společným cílem je, aby lidé cestovali veřejnou dopravou bez potíží a bez ohledu na to, že přejíždějí hranice krajů,“ uvedl hejtman Radko Martínek, který schůzku se zástupci Olomouckého kraje, které se zúčastnili i organizátoři dopravy, inicioval. Závěry jednání shrnuje komuniké, s nímž budou seznámeni starostové dotčených obcí. „Také jsme se dohodli, že budeme se starosty hovořit společně,“ dodal hejtman.  Potíže avizovali cestující také na lince Lanškroun – Štíty – Králíky – Lichkov (linka 950). Olomoucký kraj provozuje v této části kraje další spoje, a to v úseku Štíty – Králíky. Z jednání vyplynulo, že souběžné linky budou nahrazeny jednou společnou linkou, která zajistí obslužnost na obou stranách pomyslné hranice. Návrh na oživení nostalgických jízd po železnici z Chornic do obce Dzbel zaujal obě strany. Hejtman Martínek i jeho kolega Tesařík se domnívají, že výletní vlaky přilákají do této části kraje turisty a přispějí tak k rozvoji cestovního ruchu.           Foto L. Kozel
Kraj si váží práce dobrovolných hasičů

Pardubice – Pardubický kraj si uvědomuje důležitou roli sborů dobrovolných hasičů a už po několik let na jejich práci vyčleňuje částku 5 milionů korun. Státní dotace na tuto činnost ale rok od roku klesají, letos jsou o půl milionu nižší než v roce předcházejícím. Dobrovolní hasiči ovšem sehrávají klíčovou roli nejen v ochraně lidí a majetku, ale i v organizaci sportovního a společenského života v mnoha obcích. „Při svých výjezdech do kraje vidím, že na řadě míst jsou hasiči hybnou silou dění v obcích a jsem rád, že hasičský sport láká i v dnešní době stále mnoho mladých lidí. Vždyť v kolektivech Mladých hasičů a dorostu je v našem kraji registrováno téměř 2000 dětí a ty všechny se zapojují do celoroční činnosti, jezdí na různé tábory, pořádají akce a samozřejmě sportují,“ říká hejtman Radko Martínek. Proto se za podpory kraje pravidelně konají setkání těch nejmenší fanoušků hasičského sportu, soutěží se o pohár hejtmana a organizují se okresní ligy v požárním sportu. Někteří jednotlivci a některá družstva dosáhli i v loňském roce mimořádných úspěchů v požárním sportu v rámci republiky, případně v zahraničí. Například Lukáš Novák z Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje se stal v roce 2011 už počtvrté mistrem Evropy a na mistrovství České republiky získal v roce 2011 druhé místo v disciplíně TFA o nejtvrdšího hasiče. Sbor dobrovolných hasičů (SDH) Zbožnov obhájil vloni titul mistra České republiky v požárním sportu v kategorii dorostenců a SDH Široký Důl získal titul v kategorii mužů. SDH Dolní Čermná obsadil čtvrté místo na MČR ve hře Plamen a SDH Desná  pak  páté místo v požárním sportu žen. Jakub Paulíček z SDH Široký Důl se v roce 2011 stal mistrem České republiky v běhu na 100 m s překážkami, mistrem ČR ve výstupu do 4. podlaží cvičné věže a obhájil také své další vítězství v Českém poháru v běhu na 100 m s překážkami. V kategorii dorostenci náš kraj úspěšně reprezentoval Martin Lidmila na MS v Petrohradě, kde obsadil v běhu na 100 m s překážkami 4 místo a družstvo ČR skončilo celkově také na 4.místě.(pan Lidmila nebyl trenér reprezentace ČR dorostu )      Nejúspěšnějším trenérem z Pardubického kraje byl Martin Lidmila, který s českými dorostenci dosáhl na čtvrté místo na mistrovství světa v Petrohradu. „Naši členové jsou také zapojeni do výjezdových jednotek obcí, kde plní nezastupitelnou roli v zajištění bezpečí a ochrany našich spoluobčanů a pravidelně se také školí a zdokonalují své odborné znalosti. Kromě toho jsou naše sbory v obcích také nositeli kulturního, společenského a sportovního života,“ uvádí starosta Krajského sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Josef Bidmon.