Českotřebovský deník 40/2012  (16.2.)                                   

Akce Naučná stezka - změna

Po zvážení klimatických podmínek odvoláváme Naučnou stezku ZŠ Praktické. Akce se bude konat, ale jen v parku Javorka a nejbližším okolí, cca 2 hodiny. Pokud bude pršet, akce se ruší úplně. V plánu jsou různé hry se sněhem i bez. S sebou dobrou náladu.  Zo ČSOP Zlatá Studánka
 
Poděkování za úklid sněhu 

Starší občané bydlící v Čelakovského ulici v Javorce děkují touto cestou pracovníkovi provádějícímu v jejich ulici úklid sněhu na vozovce a chodníku. Nejen za jeho těžkou běžnou práci v nepříznivých klimatických podmínkách,. ale i za lidský přístup. Ručně lopatou odházel nahrnuté hromady sněhu tak, aby bylo nožné vyjet autem za garáží. Senioři zde bydlící by tuto práci jen těžko zvládli. Podobně jistě zasáhli i další pracovníci v jiných lokalitách. Svědčí o tom, že organizace zimní údržby městských komunikací je v dobrých rukou, i v kalamitní situaci se podařilo udělat pro sjízdnost a schůdnost neuvěřitelné množství práce.
 
I maličkosti v organizaci dopravy způsobují problémy

Od prosince platí nová integrovaný systém dopravy, který měl v celé oblasti zahrnující Pardubický a Královéhradecký kraj nastolit nové a rovné  podmínky, zlepšit možnosti používat veřejnou dopravu. tentokrát se zaměřím na  informovanost na orlickoústeckém autobusovém nádraží. Zde chabí nějaký plánek zastávek autobusů, uvnitř čekárny jsou vyvěšeny ještě staré mapy zón Královéhradeckého kraje, i když už v současné době neplatí, počítá třeba i s jízdným 8 Kč a to bývalo ještě loni. Zasahují i do kraje Pardubického a matou cestující, který pak neví, která mapa je pravdivá a která nikoliv.  Je zde také popsána možnost platby elektronickou peněženkou, která byla uvedena v život v roce 2004.  Jde o platbu pomocí karty, která se nabíjí  určitým obnosem peněz a je vhodná třeba pro školní mládež. pořídit si ji podle pokynů můžeme prakticky ve všech městech včetně Jevíčka - ovšem mimo Českou Třebovou, kde ČSAD  nemá žádné kontaktní místo. Je to typická ukázka pasivity podniku ČSAD - ICOM, který nedokáže zajistit prodej a nabíjení takových karet např. i v České Třebové u pokladen na vlakovém nádraží. naše společnost Eko Bi to v případě tzv. městské karty hravě zajistila
 
SOKOLŠTÍ MUŽI ÚSPĚŠNÍ VE  II.VOLEJBALOVÉ LIZE  


V bojích o záchranu se o tomto víkendu naši muži opět činili. Ve velice důležitém utkání v Kerhaticích doslova vydřeli dvě vítězství a připsali si tak důležité body do druholigové tabulky. Určitě to nebyl pohledný volejbal ani z jedné strany a na hráčích obou družstev byla znát nervozita, která pramenila právě z důležitosti těchto utkání. Trpělivější a šťastnější byli nakonec Českotřebováci, když v prvním utkání prohrávali již 2:0 na sety a soupeř měl jak ve třetím setu, tak v tie-breaku možnost několikrát ukončit zápas (14:11). Ve druhém zápase byli již naši muži vždy o krok dále a pojistili si tak plný bodový zisk, který má cenu zlata. Nutno pochválit hráče především za bojovnost a neztrácení naděje v záchranu. O tomto víkendu přijede Hronov, který je v aktuální tabulce na 4.místě a určitě by nějaké body opět pomohli. Přejme si jenom, aby toto nadšení a forma vydržela i do dalších zápasů v boji o záchranu a v dalších bojích přišla podpořit naše hráče co nejpočetnější divácká kulisa.
 
T.J. Sokol Kerhartice  -  T.J.Sokol Česká Třebová II.          2:3      (25,20,-15,-27,-16)
T.J. Sokol Kerhartice  -  T.J.Sokol Česká Třebová II.           1:3     (-22,21,-19,-15)
 
Českou Třebovou reprezentovali: J.Horák, M.Hrdina, D.Obhlídal, L.Vašina, T.Božek, O.Němec, A.Skipala, M.Knížek, J.Kašpar
Tabulka II.ligy:

1.

rozpis druzstva TJ Sokol Bonver Střelice

TJ Sokol Bonver Střelice

26

21

5

0

68:29

2240:1967

47

2.

rozpis druzstva Volejbalový klub Choceň

Volejbalový klub Choceň

26

20

6

0

63:26

2102:1810

46

3.

rozpis druzstva Sokol Sport V hotel Hrotovice

Sokol Sport V hotel Hrotovice

26

19

7

0

65:36

2319:2095

45

4.

rozpis druzstva VK Hronov

VK Hronov

26

18

8

0

60:39

2208:2093

44

5.

rozpis druzstva VK Pegas Znojmo

VK Pegas Znojmo

26

15

11

0

57:46

2239:2179

41

6.

rozpis druzstva TJ Sokol Malšovice

TJ Sokol Malšovice

26

11

15

0

49:54

2227:2259

37

7.

rozpis druzstva TJ Sokol Dřevěnice

TJ Sokol Dřevěnice

26

8

18

0

37:61

2094:2274

34

8.

rozpis druzstva TJ Sokol Kerhartice

TJ Sokol Kerhartice

26

7

19

0

34:64

2039:2253

33

9.

rozpis druzstva TJ Jiskra Ústí nad Orlicí

TJ Jiskra Ústí nad Orlicí

26

6

20

0

32:66

2032:2264

32

10.

rozpis druzstva TJ Sokol Česká Třebová II

TJ Sokol Česká Třebová II

26

5

21

0

26:70

1938:2244

31

                                                                                           Za T.J.Sokol Česká Třebová II. Lubomír Vašina

MLADÍ ČESKOTŘEBOVŠTÍ VOLEJBALISTÉ O VÍKENDU OVLÁDLI DOMÁCÍ I VENKOVNÍ PALUBOVKY

Přípravka – Mladá Boleslav – 5.vítězství, žádna porážka – 1.místo
Juniorky – K.P.I.tř. vítězství nad Jiskrou Ústí nad Orlicí  3:0, 3:1
 
NEJMENŠÍ ELÉVOVÉ DRŽÍ PŘED POSLEDNÍM TURNAJEM  3. MÍSTO V  KP  I.TŘ

 

Přehazovaná – krajský přebor I.třídy
Poprvé se turnaj v přehazované v tomto roce konal v domácím prostředí v hale ZŠ Nádražní. Na třech kurtech se představilo devět družstev z pardubického kraje. Naše družstvo si udrželo 3.místo v této soutěži, když před nimi skončila pouze družstva ze Svitav. 
O tomto víkendu se dařilo nejen dospělým a dorostu, ale již tradičně i našim nejmenším a držíme palce, aby vydrželi v předvedených výkonech z předešlých turnajů a z posledního turnaje si odvezli svoje první medaile z mistrovské soutěže.  Naši nejmenší odehráli devět utkání z toho sedm vítězně a dvakrát prohráli..
Elévové porazili postupně:  Choceň, Českou Třebovou A, Lanškroun  A,B, Svitavy C , Chvaletice a Českou Třebovou B. Porážku utrpěli pouze od Svitav A, B.
 
Českou Třebovou reprezentovali: Šimon Horáček, Daniel Jaško, Jan Štefek,  Martin Stieber
Tabulka po čtyřech turnajích:      1.  VK  Svitavy „A“
                                                        2.  VK  Svitavy  „B“
                                                        3.  T.J.Sokol Česká Třebová II.
                                                        4.  TJ Sokol Č. Třebová A
                                                        5.  Energetik Chvaletice
                                                        6.  VK Svitavy C
                                                        7.  VK Lanškroun B
                                                        8.  VK Lanškroun A
                                                        9.  TJ Sokol  Č. Třebová B
                                                      10.  Choceň
                                                                                                                   Lubomír Vašina T.J. Sokol Česká Třebová II.
 
Pardubický kraj opravuje jízdní řády. Začal na Žamberecku  

Žamberk (15. 2. 2012) – V jednacím sále zastupitelstva se dnes uskutečnilo jednání se zástupci obcí spadajících pod správní obvod města Žamberk. Náměstek hejtmana Pardubického kraje zodpovědný za dopravu, dopravní obslužnost a investice Jan Tichý společně se zástupci společnosti Oredo tady se starosty hovořil o změnách v organizaci regionální dopravy. Ty se na základě požadavků zástupců samospráv objeví v jízdních řádech k 1. dubnu 2012.
Přijeli jsme sem dnes proto, abychom odpověděli na všechny vaše připomínky za období, kdy od poloviny loňského prosince začala doprava v kraji jezdit podle nových jízdních řádů,“ řekl na začátku setkání jednatel společnosti Oredo, která pro Pardubický kraj dopravu organizuje, Vladimír Záleský. „Nově zavedený systém má chyby v návaznostech spojů, v odbavení, spoje mají zpoždění, to se ale dalo očekávat, nyní je nutné chyby na základě vašich konkrétních připomínek opravit.“ Jednotliví starostové pak dostali postupně prostor vznést svoje námitky k fungování systému regionální veřejné dopravy a přednést svoje návrhy a požadavky. Starosta Letohradu Petr Fiala zmínil řadu drobných připomínek od občanů například ke kapacitě ranních spojů či zpožďování konkrétních linek. „Také by mě zajímalo, proč došlo v Letohradě ke zkrácení přestupní doby mezi vlakovými a autobusovými spoji na tři minuty. Když dojde ke zpoždění, cestující přestup nestihnou,“ řekl starosta, jemuž technolog Oreda vysvětlil, že uváděná přestupní doba nemá řešit zpoždění přijíždějícího spoje. To mají za povinnost řidiči, kteří musí na zpožděný vlak určitou dobu čekat. Starosta Žamberku Jiří Dytrt požádal na jednání pouze o to, aby mu Oredo zaslalo vyjádření ke zhruba dvanácti připomínkám s tím, které budou vyřešeny a jak a které se vyřešit nepodaří. V diskuzi se opakovaně objevovaly připomínky ke zpoždění spojů. „Máme připravená stabilizační opatření, například drobné prodloužení jízdní doby spojů. Tento problém tak bude od dubna ve většině případů vyřešen,“ uvedl k tomu technolog Oreda Tomáš Záruba.
Starostka Orliček Libuše Bednářová na jednání přednesla několik připomínek. Ty hlavní se týkaly času ranního návozu dětí do školy a spoje na odpolední směny. „Ráno jede autobus od nás pět minut po půl osmé a děti se dostávají na vyučování buď se zvoněním nebo, především teď v zimě, pozdě,“ stěžovala si starostka. Tento stav projde do konce března úpravami a od začátku dubna, kdy vejdou v platnost změny jízdních řádů, bude podle technologa Oreda situace vyřešena.
Představitelé některých obcí jsou s novým systémem krajské veřejné dopravy spokojeni už nyní. „My jsme spokojení, vyhověli jste nám i se školní linkou, bohužel jezdí pozdě,“ řekl starosta Dlouhoňovic Jan Vych, jehož připomínka ke zpoždění bude vyřešená už k 1. dubnu. „S každým starostou byl na jednání sepsán samostatný zápis, ve kterém byly zachyceny připomínky konkrétní obce. Na jejich základě budou upraveny od dubna jízdní řády autobusových linek,“ řekl k zahájení nového okruhu jednání se samosprávami Jan Tichý a dodal: „Zápisy zároveň budou sloužit jako doklad vypořádání jednotlivých podnětů od samospráv.
 
Městská hokejová liga C.H.L. - stav k 13.2. 2012                

Ústecký Proplast výhrou s Typosem uhájil vedoucí příčku v první lize
Třemi v první a pěti ve druhé lize pokračovaly na místním zimním stadionu boje o konečné pořadí v jednotlivých ligách šestého ročníku městské hokejové ligy O putovní pohár starosty města Česká Třebová, jehož pořadatelem je každoročně hokejový klub TJ Lokomotiva Česká Třebová. V první lize letos útočí na výhru v soutěži českotřebovský Devils, který bez problémů zdolal v městském derby Rydo. Eukanuba hokej si smlsla na posledním libchavskému Strike a ústecký proplast díky těsné výhře nad českotřebovským Typosem CZ drží stále vedoucí příčku. Ve druhé lize překvapivě podlehla v městském derby dosud vedoucí Vespa CZ Loko. Toho využili českotřebovští Flyers, když po boji zdolali Černovír, když už prohrávali 0:3 a poskočili na první příčku. HW Veterans šesti góly rozstřílel českotřebovské LDM a stejný kousek se povedl i Qantu Bystřec s Truhláři z Oucmanice. Poslední PaPoS Česká Třebová dokázal, že nechce skončit na chvostu tabulky a porazil v městském derby Trolejáři a poslední příčku přepustil Černovír.

Tabulka 1. ligy:

1

Proplast Ústí n/O

8

6

1

0

0

0

1

50:19

20

2

Třebovice

7

6

0

0

0

0

1

40:11

18

3

Devils Č. Třebová

7

6

0

0

0

0

1

35:19

18

4

Lomax Č. Třebová

7

5

0

0

1

0

1

39:22

16

5

Eukanuba hokej Č. Třebová

7

3

0

0

0

0

4

26:24

9

6

Typos CZ Č. Třebová

8

3

0

0

0

0

5

29:31

9

7

Rydo Č. Třebová

7

2

0

0

1

0

4

14:37

7

8

Sokol Č. Třebová

7

2

0

0

0

0

5

10:33

6

9

TČ Němčice

7

1

1

0

0

0

5

20:40

5

10

Strike Libchavy

7

0

0

0

0

0

7

10:37

0

.Tabulka 2. ligy:

1

Flyers Česká Třebová

6

5

0

0

0

0

1

35:15

15

2

Vespa Č. Třebová

6

5

0

0

0

0

1

34:19

15

3

Qanto Bystřec

6

4

0

0

0

0

2

27:15

12

4

Truhláři Oucmanice

7

4

0

0

0

0

3

35:31

12

5

Opatov

6

4

0

0

0

0

2

25:22

12

6

HW Veterans Č. Třebová

6

3

0

0

1

0

2

22:12

10

7

Trolejáři Č. Třebová

6

3

0

0

0

0

3

21:20

9

8

CZ Loko Č. Třebová

7

2

1

0

0

0

4

24:20

8

9

HC PaPoS Č. Třebová

7

1

1

0

0

0

5

16:48

5

10

LDM Č. Třebová

7

1

0

0

1

0

5

12:34

4

10

Černovír

6

1

0

0

0

0

5

13:28

3