Českotřebovský deník 41/2012 (17.12.)                                  
Studenti opět úspěšně reprezentovali
českotřebovské gymnázium. 

Devět studentů českotřebovského gymnázia se podobně jako minulý rok zúčastnilo okresního kola Festivalu vědy a techniky pro mládež v Pardubickém kraji, který pořádá Asociace pro mládež, vědu a techniku AMAVET, o. s. ve spolupráci s Pardubickým krajem, Univerzitou Pardubice a dalšími pořadateli.
 
Naši studenti dne 10. 2. v Lanškrouně představili odborné porotě pět projektů, na kterých pilně pracovali v uplynulých měsících. Navzdory silné konkurenci postoupily čtyři projekty do krajského kola, které proběhne 22. – 23. 3. 2011 v Pardubicích.
 
Přejeme našim studentům mnoho úspěchů!
 
 
 
 
 
Mgr. Michal Jiráský, foto PaedDr. Hana Grundová
 
Změny v programu Kulturního centra na březen 2012¨     

V programu na březen byly nahlášeny k dnešnímu dni dvě změny, které dále uvádím. Jsou opraveny v samostatném souboru "program KC na březen, zde jen uvádím, čeho se změna týká:
  • První změnou je nový termín reciálu Alžběty Poukarové, který se uskuteční v úterý 13. března 2012 v Malé scéně od 18.00 hodin. Bližší na plakátech.
  •  
    Čtvrtek 22. 3.    KC – velký sál, začátek v 19.30 hodin  DIVADELNÍ PŘEDPLATNÉ JARO 2012

    MDP - Divadlo ABC uvádí:  S. Vögel:  „DOBŘE ROZEHRANÁ PARTIE“

    Je to nesnesitelný chlap. O tom ví své všechny jeho hospodyně, z nichž žádná nevydrží déle než pár dní, i jeho zoufalý syn, který je pro tohoto nerudného válečného veterána musí shánět. Jediný, kdo smí do jeho hájemství vkročit bez obav je jeho přítel šachista, který s ním nikdy nevyhrál žádnou partii...Tedy skoro žádnou. Protože tahle nová hospodyně je trochu jiná. Nejen, že vydržela celý týden a přišla zase, ale záhy se stává i dámou, o kterou se v téhle partii bude hrát...Bravurní komedie o tom, jak žít sám a nezpustnout, pobaví a potěší všechny milovníky dobrého humoru, ale i ty, kteří kromě dobré zábavy chtějí od divadla nečekané zápletky, netradiční pohled na život a dobré herecké výkony. A ty hra rozhodně nabízí. Hrají:  J. Vlasák, L. Jurek, P. Štěpánek, J. Smutná, K. Veckerová
    Režie:  Lída  E n g e l o v á  Vstupné Kč 260,--

     

    Náhrada za inscenaci „Anna Karenina“, která bude, z důvodu dlohodobého onemocnění jednoho z protagonistů, přesunuta do podzimního cyklu předplatného.
    Na toto představení platí abonentní průkazky, zbývající vstupenky v omezeném počtu v předprodeji v Inf. centru MěÚ a 1 hodinu před začátkem u pokladny.
     
    Línek: S Barossem jsme hovořili o budoucnosti Evropy 

    Pardubice (17. 2. 2012) - Tento týden se v Bruselu uskutečnilo plenární zasedání Výboru regionů. Jednání se v rámci české delegace účastnil i náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek. Ten je zároveň jedním ze dvou českých zástupců v předsednictvu tohoto orgánu, který hájí zájmy regionů a obcí na celoevropské úrovni.
    „V rámci 23 projednávaných bodů jsme podpořili zavedení společného systému daně z finančních transakcí, opatření proti dětské chudobě, řešení problematiky přistěhovalců a jejich integrace, modernizaci vysokoškolského vzdělávání a další záležitosti,“ shrnuje obsah jednání Línek. Mezi vystupujícími hosty zaujala evropská komisařka pro námořní záležitosti a rybolov Maria Damanaki a ministr pro evropské záležitosti předsedajícího Dánska Nicolai Wammen, který představil priority dánského předsednictví. „Dánové kladou důraz na odpovědnou, dynamickou, zelenou a bezpečnou Evropu. Chtějí v době krize jednoznačně přispět ke stabilitě eura a eurozóny, ač v ní sami nejsou, a zároveň chtějí politicky posílit soudržnost a spolupráci všech 27 členů bez výjimek,“ komentuje jeho sdělení ve Výboru regionů Línek. Vrcholem však a bylo dlouho očekávané vystoupení předsedy Evropské komise José Manuela Barrosa, který na Výbor regionů přijel přímo ze své pracovní cesty po Číně. S členy výboru konzultoval aktuální situaci v Evropské unii. „Předseda Evropské komise naprosto otevřeně promluvil o aktuálním krizovém vývoji včetně situace v Řecku či o atmosféře na euro summitech. Zdůraznil nutnost fiskální konsolidace, ale zároveň i paralelního přijetí opatření k růstu. Zvláště se věnoval podpoře zaměstnanosti mladých, kterých je dnes v EU pět milionů bez práce, a podpoře malých a středních podniků. Klíč k řešení dnešní těžké situace vidí v kombinaci odpovědnosti a solidarity, obnově důvěry lidí v EU i svoji budoucnost a v reformách evropských ekonomik. Chce, aby i v nových podmínkách Evropa obhájila, případně reformovala svůj model sociálního tržního hospodářství, který je po mnoho desetiletí pro Evropu určující,“ konstatoval z jednání z Bruselu Roman Línek.

     

    Uvítejme jaro tancem! 

    3. oustecký seminář afrických tanců s Terezkou Pospěchovou a bubeníky  Jakubem Severinem a Tomášem Markem se koná 1.4. 2012 od 14 do 17h v tělocvičně gymnázia  v Ústí n. O.  Cena workshopu je 310,- Kč při platbě předem nebo 350,-
    Kč na místě. Kontaktní osoba: L. Holásková, tel. 732 985 833.