Českotřebovský deník 44/2012 (20.2.)                                    
Odbor školství, kultury a tělovýchovy informuje: Zápis do mateřských škol

Kdy a kde vyzvednout přihlášku?
Přihlášku si rodiče mohou vyzvednout ve dnech od 26.03.2012 do 28.05.2012 v příslušné mateřské škole, ve které chtějí své dítě umístit.
 
Kdy k zápisu?
Zápis do MŠ proběhne ve dnech 10. a 11.04.2012 od 7:00 do 15:00 hodin, v těchto dnech rodiče odevzdají vyplněnou přihlášku v příslušné mateřské škole.
Upozorňujeme rodiče, že přihlášku je možné odevzdat při zápisu pouze v jedné mateřské škole!
 
Co je nutné vzít s sebou?
K zápisu je nutné vzít s sebou vyplněnou přihlášku, občanský průkaz zákonného zástupce dítěte, rodný list dítěte a potvrzení lékaře o očkování dítěte.
 
Semifinále play off. v ledním hokeji: Soupeřem bude Závodní hokejová Pardubice

Protože se muži HC Loko Česká třebová nakonec dostali do play off, konají se nejméně dva další zápasy:
 
Středa 22. 2. 2012 ve 20.15 hod. v Malé hale v Pardubicích.
Autobus bude přistaven v 17.30 před ZS Na Skalce, pokud by chtěl odjet i někdo z fanoušků.
 
Neděle 26. 2. 2012 v 17 hod. na ZS Česká Třebová.
Termín případného třetího utkání by byl upřesněn dodatečně.
 

Zájmové vzdělávání na ZŠ Habrmanova


V tomto školním roce naše občanské sdružení Červenka při Základní škole Habrmanova za podpory vedení školy využilo nabídky o.s. Altus z Chrudimi a zapojilo se do projektu Klíče pro život. Jde o projekt zaměřený na rozvoj klíčových kompetencí v zájmovém a neformálním vzdělávání, který realizuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy s Národním institutem dětí a mládeže. Cílem projektu “Klíče pro život“ je popularizovat a celkově zvýšit povědomí veřejnosti o systémové odborné práci s dětmi a mládeží v jejich volném čase. Naším úkolem v tomto projektu je provádět tvorbu a pilotáž v oblasti inkluze dětí se zvláštními vzdělávacími potřebami a zdravé klima zájmového a neformálního vzdělávání.

V rámci inkluze pracuje „Kroužek netradičních výtvarných technik“, který navštěvují  děti od 1. do 4. třídy. Děti se seznamují se základy kašírování, leptání skla, decoupage, výrobou mozaiky. Hotové výrobky si můžete prohlédnout ve školní jídelně. Zde jsou součástí výzdoby, jinak se samozřejmě výrobky stávají majetkem dětí a  odnášejí si je domů.

Zdravé klima je realizováno formou kurzů  „Tvořivé dostaveníčko pro děti a rodiče“, kde tráví společný čas při kreativní tvorbě. Tyto kurzy mohou navštěvovat i rodiče dětí, které nechodí na ZŠ Habrmanova. Rodiče a jejich děti se při společné práci naučí technice malování na hedvábí, enkaustice ( malování horkým voskem), pletení košíků z  pedigu, práci s polymerovou hmotou. Největší význam této práce je ve vytváření příznivých vztahů mezi rodiči a jejich dětmi.

Daný projekt bude ukončen v červnu 2012, kdy naše sdružení spolu s dalšími subjekty vytvoří Sborník inspirativních příkladů dobré praxe pro práci s dětmi a mládeží. Bližší informace získáte na www.zs-habrmanova.cz, nebo přímo u vedoucí projektu Lenky Elblové.

Lenka Elblová

 

Česká křesťanská akademie, místní skupina Česká Třebová zve na přednášku
Ing. Petr Kučera: Ukrajina v proměnách života a víry,

která se koná v úterý 27.března 2012, v 18.30 v sálku ZUŠ v Kozlovské ulici (č.775, u podjezdu k Javorce).
Přednášející je kazatelem Církve bratrské ve Frýdku Místku a už řadu  let jezdí s humanitární pomocí do nejvýchodnější části  Podkarpatské Rusi.
 
Karneval na Vinohradech 

Mateřská škola Vinohrady v České Třebové pořádala v polovině února tradiční karneval. Jako každý rok měli děti i jejich rodiče možnost strávit příjemné dopoledne soutěžemi, tancem při hudbě a točením na kole štěstí, ve kterém děti hrály o drobné dárečky. Do masek se převlékli nejen děti, ale také paní učitelky a ostatní personál. Kromě princezen, princů a šašků byly k vidění také méně obvyklé masky jako: pavoučí žena, Bořek stavitel, lékařka, zahradník, Harry Potter, Superman, hrabě Dracula, hasič a další. Na závěr karnevalu proběhla přehlídka masek ve třídě Motýlků, kde měly děti možnost shlédnout masky svých kamarádů a třeba se i inspirovat na další ročník, který proběhne opět za rok. Rodičům a dětem bychom touto cestou chtěly poděkovat za spolupráci a bezva atmosféru při karnevalu a doufáme, že se v nejbližší době zúčastní i dalších akcí pořádaných naší školou.  N. Vavřínová a kolektiv MŠ

AKCE POŘÁDANÉ V BŘEZNU 2012

ZO ČSOP PODORLICKO V ČESKÉ TŘEBOVÉ   

Terén:
SOBOTA 17.3.  CLEAN UP THE WORLD – UKLIĎME STŘELNICI
Úklid rezervace Střelnice u Semanína, pracovní nářadí a pytle zajištěny
            Přihlášky na tel 725734871
 
Ekocentrum Podorlicko:  
ÚTERÝ 20.3.2012  MONGOLSKO
Přednáška Lucie Chudé studentky mongolistiky.
Mongolsko - země stepí hor a paradoxů, aneb co Evropan nepochopí.
Bude to povídání o půl roce v Mongolsku, tradicích, kumysu, vodce a všudypřítomném Čingischánovi. O putování po stepích    a  posvátných místech a také o paradoxech hlavního města - Ulánbátaru.  Zahájení v 18,00 . Vstupné dobrovolné

 

Starostové Litomyšlska připomínkovali jízdní řády 

Litomyšl – Připomínky starostů ze správního obvodu obce s rozšířenou působností Litomyšl k autobusovým jízdním řádům řešil dnes náměstek hejtmana pro dopravu, dopravní obslužnost a investice Jan Tichý. Na jednání s ním přijeli technologové společnosti Oredo, která pro Pardubický kraj organizuje regionální veřejnou dopravu.
Jednání se starosty obcí se odehrávají dva měsíce po zavedení nových jízdních řádů. V průběhu této doby k nim samosprávy zasílaly své připomínky, které se nyní se starosty osobně řeší tak, aby k 1. dubnu letošního roku mohlo dojít k úpravám jízdních řádů. „U vás na Litomyšlsku vznikl problém se zpožďováním spojů, především těch, které projíždějí centrálním sídlem, tedy Litomyšlí,“ řekl starostům v úvodu jednání technolog Oreda Pavel Matouš. „To nám ukázala analýza prvních dvou měsíců fungování nových jízdních řádů a chyby budou od dubna opravené.“  Na zpoždění ranních autobusů, které odvážejí děti do školy, si stěžoval starosta Chotovic Jiří Sádecký. „Máme s tím problém jak u spoje do Litomyšle tak u spoje do školy do Makova,“ uvedl starosta. Situace by měla být podle Oreda od dubna vyřešena díky tomu, že ranní spoje budou vyjíždět o několik minut dřív, takže ani případné zpoždění autobusu neohrozí včasný příchod dětí na vyučování.  Zajímavý problém přednesl starosta obce Horky Josef Pechanec. „Nemám dotaz k jízdním řádům, ale k proškolení řidičů,“ uvedl starosta. „Jednak nám jde o případ, kdy řidič zastavuje u jiné zastávky než má. Druhý dotaz se týká bezpečnostních přestávek, stává se, že autobus veze děti, řidič zastaví na návsi, na dvacet minut je zamkne v autobus a drží přestávku.“ Jak bylo řečeno, za proškolení řidičů je zodpovědný dopravce. Možnost, že by řidič kvůli bezpečnostní přestávce zamkl cestující ve vozidle, je naprosto nepřípustná. Pokud by k tomu v budoucnu docházelo, budou řidiči za takové jednání sankcionováni. Místostarosta Litomyšle Vojtěch Stříteský na jednání kritizoval špatnou informovanost cestujících. „Hovoříme tady o změnách jízdních řádů k 1. dubnu, lidé si sotva zvykli na to, jak autobusy nyní jezdí. Navíc budou některé nevyužívané spoje redukovány. Chci vědět, kdy budou upravené jízdní řády známy, kdy se dostanou k dopravcům a s jakým předstihem se o nich dozví cestující veřejnost,“ řekl místostarosta Stříteský. Podle jednatele společnosti Oredo Vladimíra Záleského bude podoba upravených jízdních řádů známá k 5. březnu. „K tomuto datu budou známé nejenom upravené jízdní řády, bude patrná i případná redukce některých spojů, u kterých se ukázalo, že jsou nadbytečné,“ dodal Záleský. S novými jízdními řády nemá žádný problém starostka Makova Dana Drahošová. „Připomínky od občanů už žádné nejsou. Chtěla bych se ale zeptat na tarifní záležitost. Do Pardubic se můžeme dostat ze tří směrů, když jedeme od Litomyšle, autobus směřuje přes Sezemice, což je pro nás dražší,“ prohlásila starostka. Technologové Oreda přislíbili, že pokud to bude možné, problém bude k začátku dubna vyřešený.