Českotřebovský deník 45/2012 (21.2.)                                    
Omluva 

V sobotu 18. února jsme v kině Svět uvedli film SPY KIDS 4: STROJ ČASU. Snímek byl avizován ve formátu 4D – čtvrtým rozměrem byla vůně, prozatím ve zjednodušené formě tzv. „čichových kartiček“ pro každého diváka. Kartičky, na které jsme do poslední chvíle čekali, nám však distributor (Hollywood C. E.) nedodal. Omlouváme se všem divákům za to, že jsme je na tuto skutečnost neupozornili před začátkem promítání. „Voňavá kartička“ se nám  zdála pro zážitek z filmu nejméně podstatná, také ani v nejmenším nezvýšila vstupné. Bohužel jsme podcenili mimořádný zájem, který právě tento efekt u diváků vyvolá, proto, prosím, přijměte ještě jednou naši omluvu.   Kulturní centrum
 
Biblioweb 2012 

Po roce je tu opět prestižní soutěž webů knihoven Biblioweb. Jednou z disciplín je hlasování veřejnosti, takže pokud chcete pochválit web Českotřebovské knihovny, můžete to učinit zaškrtnutím příslušného políčka ve formuláři, který naleznete na tomto odkaze: Biblioweb 2012 Letos je konkurence opět silná, takže Vaši podporu budeme potřebovat. Děkujeme.
Vaše knihovna  http://knihovna.ceska-trebova.cz/  http://www.econlib.cz/biblioweb2012

 

Sokolské šibřinky  budou 24. března 

Tělocvičná jednota Sokol Česká Třebová ,Vás zve do sokolovny na Skále na 4. sokolské šibřinky, sobota 24. března 2012. Dětské šibřinky začátek v 14:00hod., tanec, hry, soutěže, odměny, hraje P. Vaňous - vstupné dobrovolné. Začátek večerních šibřinek v 19.30 hod. Soutěž masek o ceny, tombola, masky v kostýmu vítány. Hraje Relax band, vstupné 90Kč. Předprodej vstupenek na čísle 607 953 466.

Zima v Naději


Tuhé mrazy a množství sněhu nezastavilo aktivity pořádané pro děti ze sídliště Borek. Nízkoprahové zařízení pravidelně navštěvuje okolo 60 dětí, které zde mohou smysluplně využívat volný čas. S nejlepšími hráči pexesa jsme vyrazili na turnaj pořádaný Ekocentrem Podorlicko . Příprava se vyplatila a mezi první pětkou v celkovém pořadí byli čtyři naši zástupci. Ve spolupráci s MC Rosa jsme uspořádali dětský karneval. Princezny, pirát, kovboj, kostra, šašek a další veselé masky plnili různé úkoly a získávali drobné odměny. Na závěr proběhla taneční párty.  Jan Holub

 

Honza Betlach bude opět besedovat ve Svinné  - o Novém Zélendu

Vážení přátelé, sousedé a přespolní…
Pro veliký zájem pozvali jsme opět Honzu Betlacha, aby nám přiblížil zemi vzdálenou, však o to krásnější – Nový Zéland
Přednáška, jako tradičně s bohatým fotografickým doprovodem, proběhne mimořádně v pátek 23. 3. 2012 od 18.00 hod. v bývalé škole ve Svinné. Přijďte prosím včas, ať máme prostor pro dotazy a osobní setkání… Občerstvení zajištěno.
 
ODBORNÁ KONFERENCE  na SZŠ Ústí n.O. 

První pomoc – její úskalí a úspěchy 21. 3. 2012
Konference je určena pro všechny nelékařské i lékařské zdravotnické pracovníky, asistenty ochrany
Konference je určena pro všechny nelékařské i lékařské zdravotnické pracovníky, asistenty ochrany veřejného zdraví a zdravotně sociální pracovníky. Pořadatelé připravují pro účastníky tyto okruhy/kazuistiky:
první pomoc – úskalí úspěchy, zahraničí zkušenosti,
první pomoc - specifika u neklidného a agresivního klienta,
první pomoc - specifika u seniorů
problematika klientův sociální oblasti.
Konference je ohodnocena kredity ČS dle vyhlášky MZ Č dle novely č 4/2010 vyhlášky MZ Č č 321/2008 Sb. §3.
Aktivní účast: 10 kreditních bodů Spoluautor přednášy: 5 kreditních bodů Pasivní účast: 4 kreditní body
 
Darují krev, zdarma. Kraj přispěje na jejich ocenění 

Ústí nad Orlicí (6. 2. 2012) – Pardubický kraj v letošním roce podpoří bezpříspěvkové dárce krve částkou 100 tisíc korun. Dobrou zprávu sdělil v pondělí  radní Martin Netolický zodpovědný za zdravotnictví řediteli Úřadu OS ČČK Ústí nad Orlicí Jiřímu Preclíkovi.  Každý ze čtyř oblastních spolků Českého červeného kříže obdrží z krajského rozpočtu 25 tisíc korun.
Příspěvek kraje je určen na každoroční oceňování bezpříspěvkových dárců krve, které provádí již od roku 1960  Československý, následně Český  červený kříž.  Pravidelní dárci obdrží Jánského plaketu, nebo Zlatý kříž, a to podle počtu odběrů.  V loňském roce převzalo v Pardubickém kraji ocenění 1638 dárců.
Překvapilo mě, jak velké množství lidí je opakovaně  připraveno  poskytnout bezplatně cennou tekutinu a přispět tak k záchraně druhého člověka. Jen na Ústeckoorlicku je evidováno  616 dobrovolníků, kteří mají na svém kontě stovky odběrů,“ uvedl radní pro zdravotnictví Martin Netolický. Pardubický kraj si váží těch, kteří jsou ochotni nezištně pomáhat druhým a snaží se morálně tyto dárce ocenit. „Transfuzní služba ve vyspělých zemích je založena na principu národní soběstačnosti   a bezpříspěvkového dárcovství.  Symbolické ocenění má spíše morální hodnotu, přesto je vyjádřením vděčnosti za obětavost a vytrvalost,“ dodal radní Martin Netolický.   Osvěta dárcovství  je jednou z rozšiřujících témat výuky první pomoci u dětí a mládeže s kterou začínají v Ústí nad Orlicí. „Ty jsou mnohem přístupnější a zábavným způsobem se jim dá vnuknout základní myšlenka tohoto projektu,  záchrana života a pomoc druhému. To, že seznamování se s principy ochrany zdraví je nejúčinnější u dětí školního věku a mládeže, máme  ověřeno dlouholetou praxí,“ přiblížil ředitel Preclík principy projektu, jímž působí na  širokou škálu dětí v české republice již několik desítek let.
Přehled oceněných bezpříspěvkových dárců krve v Pardubickém kraji za rok 2011 medailemi profesora MUDr. Jana Jánského a Zlatým křížem

 

Okres

Ústí nad Orlicí

Okres

Chrudim

Okres

Svitavy

Okres

Pardubice

BRONZ

10 odběrů

236

106

120

190

STŘÍBRO

20 odběrů

186

72

105

155

ZLATO

40 odběrů

145

61

74

75

ZLATÝ KŘÍŽ

80 odběrů

49

22

7

35

Celkem

616

261

305

455

Celkem Pardubický kraj

1 638

Kraj si váží práce dobrovolných hasičů

Pardubice (13. 2. 2012) – Pardubický kraj si uvědomuje důležitou roli sborů dobrovolných hasičů a už po několik let na jejich práci vyčleňuje částku 5 milionů korun. Státní dotace na tuto činnost ale rok od roku klesají, letos jsou o půl milionu nižší než v roce předcházejícím. Dobrovolní hasiči ovšem sehrávají klíčovou roli nejen v ochraně lidí a majetku, ale i v organizaci sportovního a společenského života v mnoha obcích.
„Při svých výjezdech do kraje vidím, že na řadě míst jsou hasiči hybnou silou dění v obcích a jsem rád, že hasičský sport láká i v dnešní době stále mnoho mladých lidí. Vždyť v kolektivech Mladých hasičů a dorostu je v našem kraji registrováno téměř 2000 dětí a ty všechny se zapojují do celoroční činnosti, jezdí na různé tábory, pořádají akce a samozřejmě sportují,“ říká hejtman Radko Martínek. Proto se za podpory kraje pravidelně konají setkání těch nejmenší fanoušků hasičského sportu, soutěží se o pohár hejtmana a organizují se okresní ligy v požárním sportu.
Někteří jednotlivci a některá družstva dosáhli i v loňském roce mimořádných úspěchů v požárním sportu v rámci republiky, případně v zahraničí. Například Lukáš Novák z Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje se stal v roce 2011 už počtvrté mistrem Evropy a na mistrovství České republiky získal v roce 2011 druhé místo v disciplíně TFA o nejtvrdšího hasiče.
Sbor dobrovolných hasičů (SDH) Zbožnov obhájil vloni titul mistra České republiky v požárním sportu v kategorii dorostenců a SDH Široký Důl získal titul v kategorii mužů. SDH Dolní Čermná obsadil čtvrté místo na MČR ve hře Plamen a SDH Desná  pak  páté místo v požárním sportu žen.
Jakub Paulíček z SDH Široký Důl se v roce 2011 stal mistrem České republiky v běhu na 100 m s překážkami, mistrem ČR ve výstupu do 4. podlaží cvičné věže a obhájil také své další vítězství v Českém poháru v běhu na 100 m s překážkami.
V kategorii dorostenci náš kraj úspěšně reprezentoval  Martin Lidmila na MS v Petrohradě, kde obsadil v běhu na 100 m s překážkami 4 místo a družstvo ČR skončilo celkově také na 4.místě.(pan Lidmila nebyl trenér reprezentace ČR dorostu )
Nejúspěšnějším trenérem z Pardubického kraje byl Martin Lidmila, který s českými dorostenci dosáhl na čtvrté místo na mistrovství světa v Petrohradu.
„Naši členové jsou také zapojeni do výjezdových jednotek obcí, kde plní nezastupitelnou roli v zajištění bezpečí a ochrany našich spoluobčanů a pravidelně se také školí a zdokonalují své odborné znalosti. Kromě toho jsou naše sbory v obcích také nositeli kulturního, společenského a sportovního života,“ uvádí starosta Krajského sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Josef Bidmon.

 

Žáci se letos připravují se na přijímací zkoušky téměř ve všech krajích 

 Pardubice  (8. 2. 2012) Do 15. března mohou žáci devátých ročníků podávat přihlášky ke studiu na středních školách. Pardubický kraj v letošním roce už po druhé připravil jednotné přijímací zkoušky pro všech 49 krajem zřizovaných středních škol s maturitními obory vzdělání, přistoupil však k některým změnám. Na rozdíl od loňského roku letos  organizuje jednotné přijímací zkoušky už celkem 8 krajů včetně sousedních Královehradeckého a Vysočiny a dalších pět krajů nechává přijímačky na rozhodnutí ředitelů škol. První kolo přijímacích zkoušek se uskuteční 23. a 24. dubna.
Po jednání s řediteli škol a dalšími odborníky jsme v přijímacím řízení provedli některé úpravy,“ říká radní pro oblast školství Jana Pernicová. „Hlavní změnou je pevná bodová hranice pro přijetí žáků v dalších kolech přijímacího řízení, aby nemohlo docházet k tomu, že ředitelé v honbě za vyšším počtem studentů přijmou i žáky, kteří nesplňují studijní předpoklady,“ vysvětluje radní.
Dodavatelem testů bude opět společnost SCIO a uchazeči o studium ve čtyřletých oborech vzdělání budou psát testy z českého jazyka, matematiky a obecných studijních předpokladů, uchazeče o studium na osmiletých gymnáziích čeká pouze test z obecných studijních předpokladů .
Nově bylo sjednoceno také přidělování bodů za prospěch na základní škole na všech krajem zřizovaných gymnáziích. U nich je bodová hranice nutná pro přijetí stanovena ze všech získaných bodů, tedy bodů za testy, za prospěch ze základní školy a za další aktivity.Obchodní akademie a ostatní střední školy mají na rozdíl od gymnázií pevně stanoveno, kolik bodů musí uchazeč získat přímo v testech, aby mohl být přijat ke vzdělávání. Hodnocení prospěchu ze základní školy a hodnocení dalších aktivit stanovují samostatně ředitelé škol.  Přijímací zkoušky nanečisto v letošním roce organizují samotné střední školy podle vlastního harmonogramu, většinou v průběhu března.
Podrobná fakta a kritéria hodnocení najdete na http://www.pardubickykraj.cz/pro-verejnost a také na internetových stránkách jednotlivých škol.