Českotřebovský deník 47/2012 (23.2.)                                    
Metropolitní opera z New Yorku hostovala v České Třebové 

Další ukázkou možností digitálního 3D kina Svět bylo 9. února uvedení záznamu představení Pucciniho opery TOSCA s předními světovými sólisty a sbory. Podobně jsou záznamy new- yorských operních představení uváděny ve větších městech s digitálním kinem, v únoru se tak poprvé stalo také v České Třebové. I když se počet diváků - posluchačů počítal na desítky, tak to byl velký úspěch, nic takového jsme dosud nemohli shlédnout ani prožít. Přenosy (nebo i kvalitní záznamy) z Metropolitní opery jsou již tradiční velkolepou podívanou pro milovníky opery. Brzdou větší návštěvnosti jistě bylo stanovené vstupné 300 Kč, které je ovšem pro uvedený pořad uvedeno jako minimální. Můžeme si to ověřit i v jiných městech, kde si tento projekt objednali. První opera z New Yorku na česlptřebovském novém projekčním plátně byla vlastně určitým "průzkumem zájmu diváků", který do určité míry ukázal, zda má Kulturní centrum přistoupit k pravidelnému uvádění přenosů či záznamů světových premiér a událostí a pokračovat v dalším zlepšení technického vybavení kina Svět (umožnit satelitní přenosy, upgrade audio- systému). Ukázalo se, že především pro členy Kruhu přátel hudby byla tato akce velkým obohacením nabídky. Po doplnění technologie kina o satelitní komplet (tedy už za podstatně nižší náklady) bude pak možné v kině na velkém plátně sledovat i další velké koncerty, divadelní premiéry předních světových scén, ale třeba i přenosy z olympijských her nebo jiných spor- tovních akcí. S uvedením další opery (Aida) se počítá v dubnu.
Sbor dobrovolných hasičů Česká Třebová pořádá dne 30. 4. 2012 od 17:00 hodin v rekonstuovaných prostorách zahrady hasičské zbrojnice u Starého náměstí tradiční PÁLENÍ ČARODĚJNIC. Akce se koná za každého počasí.  Na Vaši návštěvu se těší hasiči.
 

Další úspěch českotřebovské ZUŠ v Národní soutěži Základních uměleckých škol


Ve středu 22.2.2012 proběhlo v Ústí nad Orlicí Okresní kolo Národní soutěže ZUŠ, tentokráte v oborech sólový a komorní zpěv. Naše škola vyslala tři soutěžní čísla. Všechna děvčata, která připravila paní učitelka Petra Kotyzová, uspěla výtečně. Ve II. kategorii získala 1. místo s postupem do Krajského kola Eliška Balážová, v VI. kategorii získala 2. místo Daniela Stránská a v oboru komorní zpěv získalo pěvecké trio ZUŠ ve složení Barbora Maršíková, Veronika Voleská, Natálie Pecháčková 1. místo s postupem do Krajského kola. Opět je třeba poděkovat soutěžícím, paní učitelce i rodičům za výtečné výsledky a hodně štěstí postupujícím ve vyšších kolech.   Vedení ZUŠ v Č. Třebové

 

První hokejové semifinále: branku jsme nedali

Podruhé během pouhých čtyř dnů se hokejisté Lokomotivy České Třebové střetli s mužstvem Závodní hokejová Pardubice. Zatímco nedělní utkání na pardubickém ledě přineslo vyrovnanou partii a gólovou přestřelku na obou stranách (8:7), ve středu večer bylo všechno jinak. Jasně navrch měl tým hrajícího kouče Evžena Musila.
 
PRVNÍ UTKÁNÍ SEMIFINÁLE PLAY OFF:  PARDUBICE – ČESKÁ TŘEBOVÁ 6:0 (4:0, 2:0, 0:0)
Branky: 2. Verner (Frýba), 7. Verner (Šejba), 16. Šindler (Ludvík), 19. E. Musil (Havrda, Kubelka), 23. Andrejs (Verner), 38. Rozlívka (Šejba). odveta se hraje v neděli od 17. Bude to rozloučení s letošní mistrovskou sezónou?
Tichý řešil připomínky starostů Svitavska

Svitavy – Zástupci obcí ze správního obvodu obce s rozšířenou působností Svitavy dnes jednali s náměstkem hejtmana pro dopravu, dopravní obslužnost a investice Janem Tichým o svých připomínkách k autobusovým jízdním řádům. Technologové společnosti Oredo, která pro Pardubický kraj organizuje regionální veřejnou dopravu, se starosty konkrétně řešili problémy s jízdními řády platnými od poloviny loňského dubna. Vyřešení potíží se cestující veřejnost dočká na začátku dubna.
     Spokojenost s jízdními řády a dopravní obsluhou své obce na začátku jednání vyjádřila starostka Kamenné Horky Alena Vodehnalová, stejně jako její kolegyně z Rozhraní Ludmila Popelková. „Chtěla bych jen požádat, aby Oredo podpořilo náš požadavek, aby v Rozhraní zastavoval dálkový autobus jedoucí ze Svitav před desátou hodinou dopolední. V současné době totiž nemáme se Svitavami žádný dopolední přímý spoj, a to ani vlakový ani autobusový,“ požádala starostka. „Už jsem to s nimi předjednala, snad by v tom neměl být problém.“ Vzhledem k tomu, že se v tomto případě jedná o dopravce, který není v závazku veřejné služby v Pardubickém kraji, bude s ním Oredo jednat a požádá, aby autobus cestujícím z Rozhraní vyhověl.
     Problém s autobusovou obsluhou své obce nemá ani starosta Dětřichova Tomáš Mrštný, který chápe i plánované rušení víkendových spojů kvůli jejich téměř nulovému využití ze strany cestujících. „Pokud by byly redukovány i některé spoje v pracovní dny, konkrétně polední autobus, chtěl bych požádat o posunutí předchozího spoje o hodinu dopředu,“ dodal starosta, kterému se dostalo ujištění, že zásahy do jízdního řádu v pracovní dny budou minimální.
     Místostarosta Banína Josef Peterka přišel na jednání s velkým problémem spočívajícím v dopravě dětí do školy. „Při cestě do školy mají přestup s dlouhým čekáním a nestíhají začátek vyučování, při odpoledním návratu ze školy jim chybí přípoje,“ kritizoval místostarosta nový systém. Technolog Oreda navrhl nový způsob dopravy dětí do a ze školy, kterým by při jeho využívání byla udělena tarifní výjimka tak, aby se nezvýšila cena jízdného. „Zatím jsme ale nevyřešili problém s odpoledním návratem dětí ze školy, kdy žáci musí na přestupu čekat více než hodinu a čtvrt,“ uvedl Peterka. Nakonec přímo na jednání našli technologové Oreda řešení i tohoto problému v podobě přestupního spoje, kterým se děti dostanou domů bez zbytečného čekání.
     „Vznesli jsme připomínky získané od občanů,“ vysvětlil starosta Svitav David Šimek. „Především se jednalo o organizaci odjezdů autobusů ze svitavského nádraží, kdy do jedné obce můžete odjet z více nástupišť. To bychom chtěli změnit, není to ovšem v kompetenci Oreda, které ale vyvolá jednání na toto téma s dopravci. Pak bychom chtěli také na našem autobusovém nádraží velkou informační tabuli o odjezdech autobusů. Bylo nám přislíbeno, že bude instalována nejpozději příští rok.“
     Stejně jako při předchozích jednáních měli řadu připomínek zástupci obcí Vítějeves a Bohuňov. Ředitelka Základní školy Vítějeves Vlasta Datinská přednesla mnoho podnětů týkajících se návozu dětí na vyučování a jejich odpoledního odvozu ze školy. „S řešením regionální dopravy spokojená rozhodně nejsem, podle mého je systém nastavený špatně,“ řekla ředitelka Datinská. „Ovšem pokud bude platit dnešní domluva na způsobu řešení našich požadavků, odcházím z dnešního jednání spokojená.“
 
Firmě Rieter v Ústí nad Orlicí se daří výroba i vývoj
V rámci své návštěvy Orlickoústecka  jednal náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek na městském úřadu v Ústí nad Orlicí se starostou Petrem Hájkem a navštívil také firmu Rieter. „Tuto úspěšnou orlickoústeckou firmu na výrobu textilních strojů sleduji mnoho let a skutečně patří mezi nejzdravější firmy v celém Pardubickém kraji. Po privatizaci v 90. letech se prosadila na světových trzích a své výrobky exportuje především do Asie a zemí Jižní Ameriky. Podařilo se jí nejen udržet a rozšířit výrobu, ale zaměřit se i na vývoj. Práci tu nachází na 600 zručných zaměstnanců,“ řekl po návštěvě Roman Línek. V doprovodu generálního ředitele Jana Lustyka a výrobního ředitele Pavla Kubíčka si náměstek hejtmana Pardubického kraje prohlédl závod a prošel jednotlivé montážní provozy a obrobnu. O perspektivách firmy hovořil Roman Línek před několika týdny i představiteli zastřešujícího švýcarského koncernu Rieter. Setkání se uskutečnilo při jejich výroční návštěvě firem působících ve střední Evropě. „Udělalo mi radost, když jsem slyšel z úst hlavních evropských byznysmenů koncernu Rieter, že přes složitou ekonomickou situaci, kdy některé své činnosti omezují, považují orlickoústecký Rieter za perspektivní firmu s posilujícím vývojem,“ uvedl Línek.
 
FOR MODEL 2012
výstava modelů a sběratelství Výstaviště Flora Olomouc, 2.-4. března  Otevřeno denně 9 – 18 hod.

FOR MODEL na Výstavišti  Flora Olomouc  Ráj pro všechny, kdo si rádi hrají
Začátek března bude na olomouckém výstavišti Flora opět patřit všem hravým. Příznivci modelování z papíru, plastu, dřeva či jiných materiálů  a sběratelé nejrůznějších kuriozit obsadí od 2. do 4. března  hlavní výstavní pavilon A.
FOR MODEL, výstava modelů a sběratelství, potěší návštěvníky ukázkami historických
bitevních  lodí, letadel, vozidel, bojové techniky, zbraní, železničních modelů. Návštěvníci se mohou těšit na  hasičská, policejní vozidla, bugginy, pohyblivé modely vláčků,  vrtulníků, létající ultralehká„éra“ a další zajímavosti včetně kovových modelů ryze české stavebnice Merkur, která je dětským „hitem“ už od roku 1920.
Výstavní část se sbírkami nejrůznějších zajímavostí a kuriozit –  odznaků, mincí,  pohlednic, či ubrousků letos obohatí expozice knoflíků, kytar, historických žehliček, či kuchyňského „náčiní“ našich babiček. Nebudou chybět oblíbené retrohračky z 50-60tých let, ani současný hit – kolekce „reborn“ panenek, které vypadají úplně jako živé…