Českotřebovský deník 51/2012 (29.4.)                                    
Českotřebovští loutkáři připravují novou pohádku.

Kulisy a kostýmy pro loutky jsou hotové a proto se intenzivně zkouší pod vedením režisérky Libuše Němcové. Pohádka s názvem "Jak Honza rozum našel" jistě pobaví nejen naše nejmenší diváky. Hru režíruje Libuše Němcová.
Těšíme se na vás v sobotu 31.3. v 10:00 a ve 14:00 hodin v Malé scéně v České Třebové. Fotografie ze zkoušky.
 

Koupím flašinet anebo orchestrion firmy Josef Vavřín Česká Třebová. Koupím jakékoliv náhradní díly, dokumentaci a vše co se týká této firmy. Mohou být i poškozené a prolezlé červotočem. Jsem sběratel z Litomyšle. Volejte na číslo 603 204 964

Línek: Chceme přímou volbu starostů a hejtmanů 

PardubiceV minulých týdnech byla parlamentem schválena ústavní změna, která umožní přímou volbu prezidenta. Logickým následným krokem je dle zástupců Koalice pro Pardubický kraj přímá volba starostů a hejtmanů. Stejný model můžeme vidět například i na sousedním Slovensku. „Přímá volba starosty by jednoznačně posílila jeho mandát i autoritu a daleko lépe by mohl prosazovat svůj volební program. Zároveň by došlo k zavedení přímé odpovědnosti občanům za výkon funkce a s tím souvisejícího většího zapojení lidí do rozhodovacích procesů v obcích a městech,“ ukazuje situaci náměstek hejtmana Roman Línek. „Pokud by změna prošla, žádný kandidát by se nemohl schovat za stranu, hnutí, radu, či zastupitelstvo. Musel by jednoznačně a transparentně ukázat prosazení svého programu,“ dodává Línek.  Hlavním důvodem, proč je navrhována i přímá volba starostů obcí, primátorů statutárních měst a hejtmanů krajů, je posílení důvěry občanů v politiku. „Není dále možné akceptovat fakt, že občané v demokratických volbách projeví svobodnou vůli a jimi většinově zvolený zastupitel skončí v opozici. Námi navrhovaný krok by měl udělat politiku přístupnější a srozumitelnější pro občana,“ shrnuje Línek. Větší transparentnost a těsnější vazba mezi občany a přímo voleným politikem by měla přinést zvýšení zájmu lidí o politiku a zároveň početnější účast ve volbách. Nový způsob voleb musí být pochopitelně provázen změnami zákonů o obcích a krajích.
Tisková konference představila program nového ročníku Smetanovy Litomyšle