Českotřebovský deník 52/2012 (29.4.)                                   
Provoz skiareálu Peklák přerušen

Dnes  29.2. 2012 bylo vzhledem k meteorologickým podmínkám nutné bohužel zastavit provoz Ski areálu Peklák. Zatím se jedná pouze o přerušení provozu, v případě příznivých podmínek bude provoz obnoven. Lyžařská škola na dětském vleku a svahu Zahrádky bude i nadále v provozu, jediným omezením je mokrý a těžký sníh. Další kolo rozhodování proběhne v pátek 2. 3. 2012.
 
Dnes ráno pokáceli břízu... 

Dnes ráno, tj. 29.února 2012, na ulici Habrmanova, poblíž č.p. 1895, pokáceli břízu. Dostal nejsem několik ohlasů od obyvatel sousedního domu. Shodují se v tom, že k odstranění nebyl žádný vážný důvod. Občané pokáceného stromu litují, ptají se také kdo měl právě na odstranění tohoto stromu osobní zájem, kam (nebo komu) odváželi vytěžené dřevo (prý směr Ústí nad Orlicí) a požadují výsadbu náhradní zeleně, která jim v blízkosti domu chybí. 
Pokusím se zjistit konkrétní důvod odstranění stromu a množnosti nové výsadby.  Zatím mohu poskytnout jen obecné informace.  Odbor životního prostředí má zhotoveny posudky na zeleň ve městech a  podle zdravotního stavu  je má rozděleny do několika kategorií. na údržbu případně odstranění stromu či jiné zeleně je třeba vynakládat peníze, které jsou zvláště v letošním roce omezené. Původní požadavek odboru ŽP nebyl zdaleka v rozpočtu pokryt. Město tak odstraňuje díky nedostatku financí jen problémové stromy, vše by mělo být podloženo odborným posouzením a věřím proto, že takový posudek existuje i na zmíněný strom o kterém se vede debata.  Město čeká na získání dotace na údržbu a výsadbu zeleně, o kterou požádal již před rokem a  její přidělení se stále odsunuje. Vzhledem k tomu, že časové možnosti kácet stromy jsou omezené, kácet je možné jen v době vegetačního klidu, tak nyní v březnu budeme svědky kácení  asi i na dalších místech. Díky omezeným finančním prostředkům jich zřejmě nebude tolik jako v jiných letech.  Nedotknuta zůstane údajně Alej Maxe Švabinského, resp. to, co z ní po minulých káceních  zbylo.  odstranění zeleně obvykle následuje nová výsadba. Stalo se to např. i po odstranění vzrostlých smrků u gymnázia i na jiných místech, hodně kritizovaných občany - vzpomeňme např, na vytěžení malého lesíku poblíž Rambouskova mostu v Bezděkově, kde již také nyní roste nová zeleň. jenže i nová výsadba bude stát peníze a tak je možné, že právě ta by mohla být financována z té evropské dotace na kterou tolik čekáme.  Z těchto peněz by měla být obnovena Alej Maxe Švabinského a a provedena základní údržba zeleně v oblasti plánovaného "parku Benátky".  Přesnější informace by jistě poskytli pracovníci odboru životního prostředí, pokusím se něco zjistit i sám. 
 
Ve čtvrtek 1. března bude rozhodující hokejový zápas v Pardubicích 

Třetí a rozhodující duel semifinálové série mezi Lokomotivou Česká Třebová a Závodní hokejovou Pardubice ve skupině B krajské hokejové ligy se hraje ve čtvrtek 1. března od 18.15 hodin v malé hale pardubické ČEZ Arény.
Výsledky v základní části:
3. listopadu 2011: Česká Třebová – Pardubice 5:4
15. prosince 2011: Pardubice – Česká Třebová 7:3
29. ledna 2012: Česká Třebová – Pardubice 5:6 v prodloužení
19. února: Pardubice – Česká Třebová 8:7
 
Semifinálová série:
22. února: Pardubice – Česká Třebová 6:0
26. února: Česká Třebová – Pardubice 5:3
 
Informace pro fanoušky Lokomotivy: odjezd autobusu v 15.45 hodin od českotřebovského zimního stadionu.
Poděkování   

Upřímně děkujeme mnoha dobrým lidem za květinové dary a laskavá slova,která nám pomáhají tišit smutek nad úmrtím naší maminky,paní MUDr.Violy Fialové. Srdečně děkujeme panu MUDr.Richardu Machovi za pomoc při péči o maminku.Velký dík patří Centru komplexní péče pod vedením paní Věry Špatenkové a paní Moniky Pirklové a všem sestřičkám z této agentury domácí péče za vysokou profesionalitu, soucit a laskavost. Zde nelze vynechat jediné jméno.Děkujeme proto ze srdce Zdeňce Šindelářové,Janě Bartoškové,Olze Halbrštátové, Haně Šplíchalové, Táně Lukesové a Petře Moláčkové. Hana a Jiří Fialovi