Den otevřených atelierů                                                          

V sobotu 12.5. 2012 proběhne ve východních Čechách druhý ročník zájmově turistické akce Den otevřených ateliérů. Po celý den budou široké veřejnosti zpřístupněny prostory ateliérů a uměleckořemeslných dílen v Pardubickém a Královéhradeckém kraji. Široká veřejnost může navštívit umělce a řemeslníky v prostředí, ve kterém tvoří. Stačí dvorek, zahrada, nebo přímo ateliér a tam vystavit svoje díla. Někdy se umělci spojí a soustředí se u jednoho z nich, nebo v prostředí které je jim blízké. Ze strany umělců není třeba dělat velkolepé výstavy, na to jsou galerie. Stačí komorní prostředí a chuť si popovídat s návštěvníky o umění, o životě, nebo jen probrat, na co přijde řeč.

doa11b.jpgdoa2011.jpg

(Obrázky z loňského ročníku 2011)

Pro letošní ročník na sebe vzala administrativu akce Kulturní zařízení města Choceň. Není možné však všechny umělce oslovit z jednoho místa a proto se obracíme na jednotlivé obecní úřady, galerie, kulturní centra. Pro celou akci budou natištěny plakáty a propagační materiály. Nudou na obecních úřadech a informačních centrech.  Každý z takto zúčastněných subjektů, vlastně organizuje vlastní lokální den otevřených atelierů. To, že akce bude zastřešena, jen pomůže a zlevní tiskoviny. Akce aspiruje na nejrozsáhlejší kulturní akci východních Čech. Vaše město či region se zúčastní akce velkého formátu a Vás to bude stát minimální náklady. Při velmi malé návštěvnosti našich krajů, je to vítaná událost, která nás pomůže zviditelnit a přiblížit turistům. Preferovaným dopravním prostředkem je kolo, ale je možné se přemísťovat jakýmkoli způsobem. Akce bude podpořena na radiových vlnách i tiskem. Na propagačních materiálech budou uvedeni sponzoři i organizátoři.

doa11.jpgdoa11a.jpg

Dvorky a ateliery 2011

Tisková zpráva z loňského ročníku 2011

„Vzpomínám si, že můj děda velmi rád amatérsky maloval. Mne tak přitahovaly barvy a štětce, že je musel přede mnou zamykat do stolu s malířskými potřebami. Jen když měl velmi dobrou náladu, dvířka stolu otevřel a mohl jsem si vše prohlédnout. Všechno vonělo terpentýnem a moje malá dětská dušička se kochala vším tím nedostupným a nádherným zároveň. Často si i dnes vzpomenu, když cítím vůni barev a rozpouštědel, na ty krásné chvíle poznávání. Tuto sobotu měl každý možnost podívat se za ta tajemná dvířka poznání a seznámit se s nádhernou atmosférou ateliérů mnoha umělců našeho kraje. Sobotní Den otevřených ateliérů považuji za skvělou akci, myslím, že by si mohla najít dost zájemců. Málokdo má běžně možnost nějaký ateliér navštívit, navíc jako vítaný host a setkat se s prostředím, v němž díla vznikají. Dnes takovéto akce  zachraňují komunikaci lidí“ (citace z článku jednoho z návštěvníků loňského ročníku)

Kontakty:  Ing.Josef Horáček   Tel: 465461935 734522532 Kulturní zařízení města Choceň   Jungmannova 137   565 01 Choceň

E-mail:        denotevrenychatelieru@seznam.cz    Josef.horacek@chocen-mesto.cz