Novinky na Gymnáziu Česká Třebová (PhDr. Tomáš Kupka)                             

Přípravný kurz k přijímacím zkouškám
Vyučující gymnázia připravují dvouhodinový kurz určený těm uchazečům o studium, kteří na naši školu podají přihlášku. Kurzy nebudou zpoplatněny a účast na nich je dobrovolná. Žáci budou zváni osobně a pozvání platí i pro rodiče, pro které připravujeme doprovodný program. Kurz pro uchazeče bude zaměřený na seznámení s typy testových úloh a možnými strategiemi jejich řešení. Domnívám se, že objasněním některých záludností testových úloh můžeme snížit obavy žáků z přijímacích zkoušek.
 
Průběžná klasifikace
V těchto dnech se po měsících příprav rozjíždí projekt průběžné klasifikace. Naše gymnázium se tak konečně zařadí mezi školy, které v rámci zkvalitňování vztahů s rodiči umožní sledování prospěchu jejich potomků přes internet.
 
Rodilá mluvčí na výuku španělského jazyka
Španělština je v současné době na našem gymnáziu nejpoptávanější druhý cizí jazyk. Studenti španělštiny se každoročně umísťují na předních místech krajských kol soutěží a díky projektům se mohou setkávat se Španěly nebo do Španělska vycestovat. Od příštího školního roku bude výuka tohoto jazyka posílena o rodilou mluvčí původem z Argentiny. Pro gymnázium je to velmi příznivá skutečnost, která, jak předpokládáme, významně ovlivní kvalitu španělštiny a zvýší prestiž školy.
 
Trofeje na důstojném místě
Důstojnější místo pro medaile a poháry za úspěchy studentů ve sportovních a jiných soutěžích vzniklo instalací dvou prosklených vitrín u hlavního schodiště. Do té doby byly tyto předměty umístěny ve sborovně školy a byla škoda, že tak významná připomínka vynikajících výsledků nadaných studentů zůstala právě studentům skryta. Zajímavostí ve sbírce trofejí jsou poháry z konce 40. let 20. století.
 
Úspěšná (téměř vědecká) spolupráce s Contipro Group s.r.o.
Úspěšně se rozvíjí spolupráce s firmou Contipro Group s.r.o. z Dolní Dobrouče. Tato firma nabízí odborné semináře pro studenty gymnázií, kteří se v budoucnu chtějí zaměřit na chemii nebo biologii. Projektu nazvaného FYBICH (Fyzika, Biologie, Chemie) se účastní studenti 2. – 4. ročníků a někteří z nich byli dokonce přijati na dlouhodobé stáže, v jejichž rámci se již podílejí na vědeckém výzkumu za dohledu odborného školitele.     
Fenomén Gymnázia Česká Třebová

Fenoménem naší školy je bezesporu student kvinty osmiletého gymnázia Radovan Švarc.  Pátý rok k nám dojíždí z Dlouhé Třebové a od začátku studia se zajímá především o přírodní vědy. Zejména v matematice sbírá úspěchy nejen ve své věkové kategorii, ale soupeří dokonce s maturanty staršími o tři roky. Letos v této kategorii matematické olympiády úspěšně absolvoval krajské kolo a zajistil si tak postup na březnové celostátní klání. Mnohem více se však zviditelnil účastí ve vědomostní soutěži Fenomén vysílané Českou televizí. Jednalo se o soutěž nadprůměrně inteligentních lidí s cílem najít univerzální fenomenální osobnost. Už nábor soutěžících se skládal z absolvování internetového testu, následně osobního pohovoru a standardního IQ testu. Deset nejlepších se propracovalo do televizní soutěže, kde procházeli vyřazovacím sítem jednotlivých kol. Radovan patřil k nejmladším soutěžícím a pod jeho jménem se objevovalo v soutěži nejvyšší naměřené IQ 168. Probojoval se až do finále a nakonec obsadil skvělé druhé místo. Všichni jsme s napětím sledovali průběh soutěže a Radovanovi moc fandili. A to nejen pro jeho nadání, ale také pro jeho skromnou povahu. Vždyť o jeho účasti jsme se dozvěděli až z televizního vysílání. Za učitelský sbor Gymnázia Česká Třebová přejeme Radovanovi i nadále mnoho úspěchů a stále stejnou nezdolnou chuť získávat nové a nové poznatky. Mgr. Dana Fricová (foto Mgr. Milana Soukupová)
 

Další velký úspěch studenta gymnázia Radovana Švarce


Radovan Švarc, student kvinty českotřebovského gymnázia, se zúčastnil krajského kola matematické olympiády kategorie A. Přestože soupeřil s o 2 roky staršími spolužáky, uspěl a postoupil do ústředního kola matematické olympiády, které se koná na konci března v Hradci Králové. Už teď se těšíme na výsledek. Gratulujeme!!                                                               Mgr. Jarmila Petrová
Studenti českotřebovského gymnázia pravidelně navštěvují Santiago de Compostela

Galicie s městem Santiago de Compostela byly tradičně ztotožňovány s „koncem Evropy“. Tato oblast, známá především jako cíl jedné z historicky nejvýznamnějších křesťanských poutí, je však České Třebové a zvláště studentům místního gymnázia bližší, než by se mohlo zdát. Již několik let je Česká Třebová vyhledávanou a velmi oblíbenou destinací mladých Španělů z Galicie, kteří organizují projekty mezinárodní výměny mládeže, a Česká Třebová je jim důstojným a přínosným partnerem. Město Česká Třebová, zastoupené místostarostkou Ing. Jaromírou Žáčkovou, ve spolupráci s dalšími českotřebovskými organizacemi a sdruženími (např. DDM Kamarád) připravují tematický program pro španělskou skupinu, která zde tráví týdenní pobyt a sbírá zkušenosti a inspiraci.
Velmi přínosné na tomto projektu je, že se recipročně do Santiaga podívá také skupina mladých lidí z České Třebové, většinou studentů našeho gymnázia. Protože se jedná o studenty, kteří studují španělštinu jako druhý cizí jazyk, mohou využít zkušeností z tlumočení, organizace a realizace programu ve španělštině při svém studiu.
Letos je projekt (financovaný regionální galicijskou vládou) zaměřený na občanskou společnost a účast na občanských aktivitách. Únor je ve znamení příprav projektu a již nyní se na přípravě podílejí tři studentky ze 7. ročníku víceletého a dva studenti 2. ročníku čtyřletého gymnázia. Doufejme, že se letos ani v budoucnu na realizaci těchto (a podobných) projektů příliš neodrazí evropská krize. Zapojení studenti projekt vždy hodnotili jako velmi přínosný, což nejlépe obhajuje smysluplnost vynaložených finančních prostředků.  
PhDr. Tomáš Kupka, foto Radim Vaňous (společná foto z exkurze do Prahy)
 
EXKURZE JAKO SOUČÁST VÝUKY NA GYMNÁZIU 


Nedílnou součásti výuky přírodovědných předmětů na Gymnáziu v České Třebové jsou exkurze.  Studenti navštěvují odborná pracoviště a provádějí výzkumy v terénu. Podle školního plánu EVVO je exkurze připravena pro každý ročník osmiletého studia. Díky dobré dlouhodobé spolupráci s firmou  ORVOS s.r.o. absolvují žáci v rámci chemie  pravidelně exkurze do českotřebovské vodárny . Ing. Jiří Šilar je nejenom výborným průvodcem po objektech vodárny, ale  pro starší studenty je i konzultantem jejich odborných prací.  V rámci studia geologie žáci kvarty navštívili stříbrné doly v Kutné Hoře. Seznámili se s historií těžby a sestoupili  v kápích s helmami a lampami do štoly Svatý Jiří. S pomocí průvodce prošli podzemím a získané znalosti zapisovali do pracovních listů. Exkurze doplnila učivo geologie, které se v kvartě probírá. Žáci tercie se vydali do muzea Anthropos v Brně. Na výstavě  s názvem Viděl světy dávno minulé, která je věnována malíři Zdeňku Burianovi, žáci porovnávali svůj vzhled se staršími vývojovými formami člověka.  Seznámili se  podrobně s nejnovějšími antropologickými nálezy. Pracovali s pracovními listy a nákresy. Na jaro jsou  pro žáky připraveny  další exkurze, tentokrát s terénním zaměřením. Exkurze vyvolávají řadu otázek a nápadů. To je také jejich cílem – vzbudit badatelský zájem o přírodní vědy. Řada studentů pak své náměty dále rozvíjí v samostatném zkoumání.    PaedDr. Hana Grundová