Tak jako každý rok, tak i letos pořádal 3. chlapecký oddíl střediska Javor zimní skautské hlídkové závody v okolí chaty U Floriána. Tento rok se konal již 21. ročník.
V sobotu 18. února se asi od 8:30 hod. začaly scházet první skupinky skautů. Nakonec se závodů zúčastnilo na 230 skautů a skautek, tedy skoro tolik, kolik je skautů v České Třebové. Přijeli skauti z Chocně, Dolní Dobrouče, Moravské Třebové, Králík, Červené Vody, Lanškrouna, Brna a nejpočetnější zastoupení měli samozřejmě třebovští skauti.
Po mrazivých dnech přišla obleva, a tak byl letošní ročník dost mokrý, hlavně v botách. V lese však bylo sněhu dost, a tak se závodníci bořili i do 60 cm sněhových závějí. Celý den bylo teplé, ale zamračené počasí.
Závod byl rozdělen do čtyř kategorií – nejmladší – světlušky a vlčata startovali v šestičlenných družinách, starší skautky a skauti ve tříčlenných. Na trati soutěžící čekalo deset stanovišť. K nejtěžším patřilo vzhledem k počasí rozdělávání ohně a také překvapení vedoucího závodu (úkolem bylo projít trať se třemi tenisáky na sněžném talíři). Jedním z nejoblíbenějších byla lanová lávka.
Některým hlídkám dělalo problém nalézt všechna stanoviště, jelikož skauti a skautky běželi podle mapy. Po proběhnutí závodu čekal na všechny výborný guláš, který pro všechny uvařil náš omlazený tým kuchařů.
I přes oblevu se závody povedly. Vše bylo opět profesionálně připraveno, stížnost nebyla ani jedna a děti se domů vrátily spokojené, stejně jako pořadatelé. Všem, kteří se podíleli na přípravě, patří velký dík.
 
A kdo nakonec zvítězil:
V kategorii vlčat smíšená hlídka z 3. chlapeckého oddílu Králíky ve složení Jakub Kubiš, Jiří Martinec, Jiří Pauk, Stanislava Martincová a Justýna Schulzová.
V kategorii skautů hlídka 3. oddílu Kondoři Choceň ve složení Jan Šaloum, Jan Kopřiva a Lukáš Malý.
Vítězná hlídka skautek ze 3. dívčího oddílu Dolní Dobrouč měla složení Terka Jakubcová, Štěpánka Nováková a Lucie Kapounová.
V poslední kategorii světlušek zvítězila hlídka 37. dívčího oddílu Lanškroun ve složení Kateřina Reslerová, Kája Knápková, Kristýna Maiová, Marie Skalická, Bára Poláková, Veronika Hondlová.
Na závěr je potřeba poděkovat Sboru dobrovolných hasičů Parník za propůjčení chaty „U Floriána“ a také sponzorům: CZ LOKO, a.s., ENGEL CZ, s.r.o., L D M, spol. s r. o. Město Česká Třebová, MIKA Consulting s.r.o., Plastkon product, s. r. o. a rodina Maršálkova.
Výsledkovou listinu včetně fotografií a dalších zajímavostí z našeho oddílu najdete na našich internetových stránkách – http://trojka.e-skaut.cz

3. chlapecký oddíl střediska Javor Česká Třebová