Na Zámečku se ani v zimě nenudím                                       


Zámeček oslaví letos hned dvě výročí


Když řeknu, že dělám kastelánku, lidé si často myslí, že v zimě, když se neprovází nemám co dělat. Opak je ale pravdou, protože jsou v plném proudu přípravy na další sezonu, která bude rozhodně zajímavá.V letošním roce na Novém zámku u Lanškrouna oslavíme hned dvě výročí. Zámek byl dostavěn a rodu Liechtensteinů předán k užívání v létě roku 1712,letos bude tedy 300 leté výročí, i když se dochovala jen část původního zámku. Po částečné opravě byl zahájen současný provoz 7.7.2007, letos to bude 7. července, kdy bude „zámecká oslava“ přesně pět let od otevření Zámečku pro veřejnost.

 

Knoflíkiáda II stále pomáhá


 Stále probíhají dlouhodobější projekty, jako je v rámci charitativní akce Knoflíkiáda získání prostředků na asistenční službu pro sedm zdravotně handicapovaných klientů z domova pod hradem Žampach. Od prvního května loňského roku se podařilo do konce roku získat pro tyto klienty díky hodným lidem velmi pěknou částku 112 615 korun. Všem, kteří jakýmkoli způsobem přispěli patří velký dík. Tím to však zdaleka nekončí, požádala jsem ředitelství domova, aby vybrali něco, co by sloužilo jejich klientům dlouhodobě, a co by v domově bylo k trvalému užitku. Protože v domově žijí i malé děti a zatím nebyly prostředky na vybudování a hlavně vybavení dětského hřiště, budou další prostředky získané od 7. února použity na vybudování hřiště. Čím více prostředků se podaří za příštích pět měsíců získat, tím lepší hřiště vznikne a budou ho moci využívat klienti i návštěvníci domova.Vybavit hřiště dřevěnými prvky, klouzačkou, houpačkami, prolézačkami a třeba i domečkem či altánkem není zrovna levné, je třeba získat nejméně 30 000, čím více tím lépe.Doufám, že se třeba podaří najít výrobce zařízení dětských hřišť, který by domovu byl ochoten poskytnout slevu na vybavení hřiště, každá pomoc je vítaná. Kdo by chtěl, může pomoci zasláním jakékoli částky na darovací účet domova, u vkladu na hřiště uvést variabilní symbol 7777, číslo darovacího účtu domova u Ge Money Bank je 10006-102125664/0600, je uvedeno i na stránkách domova v Žampachu www.uspza.cz., kde jsou i další informace o využití získaných prostředků.

Při zámecké oslavě sedmého července proběhne závěrečná aukce a sbírka bude ukončena slavnostním předáním symbolického šeku s celkem získanou částkou řediteli domova.

 

Bude mít Zámeček světový rekord?


Na Zámečku se sešlo v rámci tvorby Českých rekordů a pokusu o rekord světový opravdu velké množství knoflíků. Vznikl knoflíkový návlek dlouhý 4 416 metrů, který se stal novým Českým rekordem a nyní se v Londýně jedná o přiznání či zamítnutí vytvoření světového rekordu. Ještě nikdo ve světě se před tím o takový rekord nepokusil, byla vytvořena nová kategorie světového rekordu. Přípravy a průběh pokusu daly opravdu hodně práce a jsem moc zvědavá, jak pokus o rekord dopadne.V každém případě budou mít návštěvníci Zámečku možnost si prohlédnout knoflíkový návlek, na kterém je 288 094 knoflíků. Zatím byl uložen v pytlích a nyní jsem ho začala zpracovávat tak, aby mohl být celý vystaven v jednom z výklenků, spolu s informačními materiály a fotografiemi z průběhu jeho výroby, která

trvala rok.

 

Knoflíky stále můžete přispět 


Sešlo se i velké množství volných knoflíků, z těch nejzajímavějších vznikne nová výstavka knoflíkových kuriozit, ostatní jsou po roztřídění vystaveny a při třetím ročníku Knoflíkiády proběhne další pokus o Český rekord, komu doma knoflíky přebývají, může je stále ještě poskytnout, v Lanškrouně je sběrné místo v infocentru, v Rudolticích na poště, nebo je možno knoflíky poslat poštou, adresa je uvedena na www.novyzamek.info, nebo ji zájemcům sdělím  na tel: 776 642 277.

Později budou knoflíky i různě využity, na výrobu koláží nebo při soutěžích i jinak,vzniká z nich postupně zajímavá a unikátní výstavka, kterou si už nyní návštěvníci rádi prohlíží.

Musím přiznat, že jako malá jsem si velmi ráda hrávala s knoflíky, které mívala maminka uložené v krabičce na šití, asi mi to zůstalo dodnes. Je ale pravda, že sbírání knoflíků a pokusy o rekordy pomáhají získat prostředky na charitní účely a to je hlavním cílem.

 

Na Zámečku byl natočen videoklip kapely Michael


Prostory zámecké věže a zajímavá zákoutí ve sklepení poskytují různé možnosti využití.

Kromě první svatby proběhlo v posledních dvou letech také profesionální focení a natáčení videoklipu s názvem „Přiletí k nám „. Zámeček si pro realizaci své představy vybral rockový zpěvák Michal Holas s kapelou Michael.V klipu si zahrála i miss České republiky Veronika Pompová.Duet s Michalem Holasem nazpívala Janette Oubrechtová ze skupiny

Runaway My Son.Režisér David Beránek a kameraman Honza Bartoň, kteří se podíleli na tomto klipu,patří k legendám videoklipové tvorby. Za videoklip Dole v dole kapely Kabát získali v soutěži Český slavík Martini 2004 cenu videoklip roku.Na svém kontě mají kromě stovek českých a zahraničních klipů i řadu hudebních DVD. Nejdříve proběhlo profesionální focení, a v říjnu 2010 jsme týden před dvoudenním natáčením hlavní části videoklipu připravovali v třetím patře věže místnost.Dalo to hodně práce a kdybychom měli spočítat, kolikrát jsme vyšli při přípravách i natáčení těch 110 schodů tak by to bylo opravdu velké číslo. Natáčet přijel štáb z Prahy s panem režisérem Davidem Beránkem, a všichni jsme se na dva dny zabydleli v třetím patře věže. Protože bylo chladno, bylo třeba zatopit v provizorně upraveném krbu, u kterého jsme se střídavě všichni ohřívali. Natáčení to bylo rozhodně zajímavé a ráda jsem pomohla při tomto projektu a dalším zajímavém využití rozmanitých prostředí které Zámeček nabízí. Pečlivá příprava se vyplatila a i když při realizaci vznikaly někdy zajímavé situace, a řešily se nečekané úpravy, nakonec se natočila spousta materiálu, který byl na jaře a v průběhu loňského roku ještě doplněn o další záběry k příběhu který se v klipu odehrává. Po premierovém vysílání videoklipu pátého února od 15.05 na Čt 2 v pořadu Křesťanský magazín bude možno se na videoklip podívat i přes odkaz na zámeckých stránkách, kde bude možno si prohlédnout i fotografie z natáčení a další informace a i v dalším tisku se jistě o tomto klipu bude ještě psát. Jsem zvědavá, jaké další využití prostředí které Zámeček nabízí se objeví nebo co se na Zámečku bude natáčet příště, to ukáže čas, v každém případě když se mě někdo zeptá, jak se mám odpovídám na tuto otázku že zajímavě, protože tak to opravdu je, rozhodně se ani v zimě nenudím.

                                                                                                                                                  Krasava Šerkopová