Žáci se letos připravují se na přijímací zkoušky téměř ve všech krajích


Pardubice  (8. 2. 2012) Do 15. března mohou žáci devátých ročníků podávat přihlášky ke studiu na středních školách. Pardubický kraj v letošním roce už po druhé připravil jednotné přijímací zkoušky pro všech 49 krajem zřizovaných středních škol s maturitními obory vzdělání, přistoupil však k některým změnám. Na rozdíl od loňského roku letos  organizuje jednotné přijímací zkoušky už celkem 8 krajů včetně sousedních Královehradeckého a Vysočiny a dalších pět krajů nechává přijímačky na rozhodnutí ředitelů škol. První kolo přijímacích zkoušek se uskuteční 23. a 24. dubna.
Po jednání s řediteli škol a dalšími odborníky jsme v přijímacím řízení provedli některé úpravy,“ říká radní pro oblast školství Jana Pernicová. „Hlavní změnou je pevná bodová hranice pro přijetí žáků v dalších kolech přijímacího řízení, aby nemohlo docházet k tomu, že ředitelé v honbě za vyšším počtem studentů přijmou i žáky, kteří nesplňují studijní předpoklady,“ vysvětluje radní.
Dodavatelem testů bude opět společnost SCIO a uchazeči o studium ve čtyřletých oborech vzdělání budou psát testy z českého jazyka, matematiky a obecných studijních předpokladů, uchazeče o studium na osmiletých gymnáziích čeká pouze test z obecných studijních předpokladů .
Nově bylo sjednoceno také přidělování bodů za prospěch na základní škole na všech krajem zřizovaných gymnáziích. U nich je bodová hranice nutná pro přijetí stanovena ze všech získaných bodů, tedy bodů za testy, za prospěch ze základní školy a za další aktivity.
Obchodní akademie a ostatní střední školy mají na rozdíl od gymnázií pevně stanoveno, kolik bodů musí uchazeč získat přímo v testech, aby mohl být přijat ke vzdělávání. Hodnocení prospěchu ze základní školy a hodnocení dalších aktivit stanovují samostatně ředitelé škol.  Přijímací zkoušky nanečisto v letošním roce organizují samotné střední školy podle vlastního harmonogramu, většinou v průběhu března.
Podrobná fakta a kritéria hodnocení najdete na http://www.pardubickykraj.cz/pro-verejnost a také na internetových stránkách jednotlivých škol.