Náměstek hejtmana Jan Tichý bojuje za očištění svého jména 

Náměstek hejtmana Pardubického kraje Jan Tichý dehonestovaný některými sdělovacími prostředky v souvislosti s údajnou korupční aférou vyzval dnes na tiskové konferenci podnikatele Libora Josku ke zveřejnění kompletního záznamu nahrávek jeho rozhovorů s Miroslavem Petržílkem. Více informací najdete v přiložených tiskových zprávách. Snímek z archívu Pardubického kraje.

 

Tichý: kolik dává Chládek a Tintěra na úplatky?

 

Údajný pokus někdejšího krajského místopředsedy ČSSD Miroslava Petržílka získat od generálního ředitele holdingu enteria Libora Josky úplatek za zařízení navýšení ceny zakázky vyvolal u významného stavebního manažera pobouření, se kterým se obrátil na policii. „Jak je ale z veřejných zdrojů patrné, korupce není pro holding asi ničím novým,“ uvedl dnes náměstek hejtmana Pardubického kraje Jan Tichý.

 

Náměstek hejtmana našel v novinách vyjádření ředitele pro strategii společnosti Chládek a Tintěra Ondřeje Chládka, které pronesl u příležitosti debaty o korupci pořádané loni společností CEEC Research. „Vyjádření, ve kterém pan ředitel hovoří o tom, že snesitelná úroveň úplatku je kolem dvou procent ze zakázky, vyšla bez větší pozornosti v MF Dnes v ekonomické rubrice 18. května loňského roku,“ řekl Tichý, který kopii novinového článku předal na tiskové konferenci novinářům. „Domnívám se, že takové vyjádření znamená, že se představitelé společnosti Chládek a Tintěra, která patří do panem Joskou řízeného holdingu enteria, na korupčním jednání aktivně podílejí.

 

Roční obrat společnosti Chládek a Tintěra přesahuje dvě miliardy korun, velkou část tržeb získává firma prostřednictvím veřejných zakázek. „Pokud je pro firmu takzvaná snesitelná úroveň úplatku dvě procenta z ceny zakázky, znamenalo by to, že ročně dává na úplatky desítky milionů korun,“ vypočítával Tichý. „Že by o tom generální ředitel celého holdingu a předseda dozorčí rady společnosti Chládek a Tintěra Pardubice Libor Joska nic nevěděl?

 

Náměstek hejtmana se domnívá, že svůj loňský výrok by měl Ondřej Chládek vysvětlit policii, která by se zároveň měla začít zabývat účetnictvím firmy a prověřit, zda určitá část peněz z firmy skutečně neputuje do zóny šedé ekonomiky, do kapes korupčníků.

 

Tichý: vyzývám Libora Josku ke zveřejnění nahrávek

 

Pardubice (21. 2. 2012) -  Náměstek hejtmana Pardubického kraje Jan Tichý dehonestovaný některými sdělovacími prostředky v souvislosti s údajnou korupční aférou vyzval dnes podnikatele Libora Josku ke zveřejnění kompletního záznamu nahrávek jeho rozhovorů s Miroslavem Petržílkem.

 

Naprosto nesmyslné mediální spojování mé osoby s údajným korupčním jednáním založené na zlomcích záznamu skryté kamery mne osobně i politicky nesmírně poškozuje,“ uvedl náměstek hejtmana Jan Tichý. „Vyzývám proto veřejně pana podnikatele Libora Josku, aby zveřejnil kompletní záznam všech jednání mezi ním a Miroslavem Petržílkem.

 

Podle Tichého byly z nahrávky skryté kamery účelově vybrány části, jejichž zveřejněním mělo dojít k jeho skandalizaci. Kompletní zveřejnění celého záznamu umožní veřejnosti získat ucelený přehled o tom, co se mezi podnikatelem Liborem Joskou a tehdejším místopředsedou KVV ČSSD Miroslavem Petržílkem odehrálo.

 

Náměstek Tichý otázkami ukázal na nejasnosti

 

Pardubice (21. 2. 2012) -  Mimořádný ohlas vyvolalo zveřejnění části nahrávek skryté kamery údajně korupčního jednání mezi podnikatelem Liborem Joskou a někdejším místopředsedou KVV ČSSD Miroslavem Petržílkem. Na jejím základě je některými sdělovacími prostředky nesmyslně vyvoláván dojem, že je náměstek hejtmana Pardubického kraje Jan Tichý zapleten do nekalých praktik při zadávání veřejných zakázek. Poté, co Jan Tichý vysvětlil transparentní postup Pardubického kraje při výběrových řízeních a poté, co protizákonné jednání neodhalila ani vnitřní kontrola, dostalo se politikovi podpory mnoha lidí. „Na základě této podpory jsem se rozhodl razantně bojovat za očištění dobrého jména mé osoby a jména Pardubického kraje,“ řekl Tichý.

 

Pardubický kraj dostatečně prokázal, že v rámci jím vyhlašovaných výběrových řízení k žádným nekalým praktikám nejenom nedochází, ale vzhledem k nastaveným pravidlům ani docházet nemůže. Přesto pomlouvačná kampaň pokračuje,“ prohlásil Tichý. „Na jednu stranu jsou proti nám vznášena zcela nelogická mediální obvinění, na stranu druhou si ale tytéž sdělovací prostředky vůbec nevšímají přinejmenším podivného postupu podnikatele Libora Josky v této věci.“ Náměstek hejtmana Pardubického kraje Jan Tichý proto sám položil před novináři na tiskové konferenci otázky, které by měl Libor Joska, případně policie, zodpovědět veřejnosti. „Věřím, že se vaším prostřednictvím dostane veřejnosti odpovědi na tyto otázky,“ řekl novinářům Tichý.

 

Otázka 1: Stýkal se pravidelně podnikatel Libor Joska s Miroslavem Petržílkem?

 

Otázka 2: Spolupracoval v minulosti Libor Joska s Miroslavem Petržílkem?

 

Otázka 3: Jak je možné, že Libor Joska neohlásil bez odkladu Petržílkův pokus o vydírání pollicii?

 

Pokud by se běžný bezúhonný občan setkal se snahou o vynucení úplatku, pravděpodobně by se podle Tichého obrátil na policii. To se v tomto případě nestalo a mezi oběma muži došlo k mnoha dalším setkáním, které si údajně Libor Joska nahrával skrytou kamerou, aby mohl Petržílkovo jednání dokázat.

 

Otázka 4: Kdo a kde technicky zajišťoval pořízení nahrávek korupčního jednání mezi Joskou a Petržílkem?

 

Bez jakékoliv pozornosti sdělovacích prostředků, které se touto kauzou rozsáhle zabývají, zůstala i otázka, kde ke „korupčním“ schůzkám docházelo. „Základní logiku postrádá totiž fakt, že Libor Joska na schůzky opakovaně dojížděl k Miroslavu Petržílkovi domů. Znamenalo by to totiž, že vydíraný člověk sám dobrovolně dochází ke svému vyděrači,“ pozastavil se nad jednáním podnikatele Tichý. Důležitou otázkou je také to, zda si Libor Joska sám pořídil operativní techniku vhodnou pro zaznamenání těchto schůzek.

 

Otázka 5: Proč o pořízení nahrávek nepožádal Libor Joska Policii České republiky?

 

Pokud bych byl terčem trestné činnosti jako pan Joska, nejenom, že bych o tom neprodleně informoval policii, ale také bych logicky ponechal na policejních odbornících pořízení důkazního materiálu,“ konstatoval Tichý, který dodal, že záznam skryté kamery natočený soukromou osobou navíc není orgány činnými v trestním řízení uznán jako důkaz.

 

Otázka 6: Jak vysvětlit, že Joska šel s nahrávkami nejprve k hejtmanovi a teprve po jeho důrazné slovní i písemné výzvě je se zpožděním předal policii?

 

Nikdo z novinářů, kteří věnují kauze velký prostor ve svých médiích, se také zatím nepozastavil nad tím, že Libor Joska se záznamem skryté kamery nejprve šel za hejtmanem Pardubického kraje Radko Martínkem. „Pokud se jako občan této země věrohodně dozvím o trestné činnosti, kterou úplatkářství bezesporu je, zcela jistě bych o tom měl informovat policii. Proč šel Libor Joska za hejtmanem, který policistou není a nikdy nebyl a teprve po jeho slovní a především písemné výzvě šel údajnou trestnou činnost Miroslava Petržílka oznámit na policii?“ ptal se Jan Tichý.

 

Otázka 7: Jak je možné, že nahrávku měla některá média dříve než policie?

 

Otázkou je také to, proč se s obsahem nahrávky měli možnost dříve seznámit někteří novináři než policejní vyšetřovatelé.

 

Otázka 8: Jestliže Joska několikrát pozitivně hovořil s Petržílkem o úplatku a nesdělil to bezodkladně policii, nespáchal trestný čin a neměl by být policií stíhán?

 

Hovoří-li kdokoliv vstřícnou formou s kýmkoliv o možnosti předání úplatku, vystavuje se sám trestnímu stíhání pokud o tom bez odkladu neučiní oznámení orgánům činným v trestním řízení. „Jestliže Libor Joska bez zjevné odmítavé reakce s Miroslavem Petržílkem o možnosti uplácení hovořil, měl vše podle mého názoru okamžitě oznámit policii. To ale zcela prokazatelně neudělal,“ připomněl náměstek hejtmana Jan Tichý.