Výzva pro pamětníky ze Zámečku v Rudolticích                               


 


Zámeček letos oslaví tři jubilea, možná i světový rekord 

 

V letošním roce oslavíme na Zámečku hned tři významná jubilea.

Rodu Liechtensteinů, který dříve krásný a rozsáhlý zámek nechal postavit byla staviteli budova předána před 300 lety, začátkem léta roku 1712.

Zároveň oslavíme 7.7. přesně pět let od slavnostního otevření Zámečku po částečných opravách, pro veřejnost byl zahájen provoz 7.7.2007.

Letos také ráda přivítám jubilejního 20 000 registrovaného návštěvníka, do 20. února letošního roku si zámeckou věž a rozsáhlé sklepení přišlo prohlédnout 19 757 návštěvníků. Další odhadem 3 000 těch, kteří si Zámeček prohlédli bez placené nebo volné vstupenky do součtu zahrnuty být bohužel nemohly.Tento návštěvník samozřejmě dostane pěkný dárek a bude vyfotografován na pamětní tablo a zapsán do návštěvní knihy.Bude mít také možnost zapíchnout si do návštěvní mapy zvlášť pro něj upravený špendlík do místa,odkud přijel.

Mohla bych ho možná přivítat už v březnu, kdy se na Zámeček přijede podívat se zájezdy připravovanými agenturou Comfort Tour několik autobusů s návštěvníky.

Nyní čekáme na vyjádření centra pokusů o světové rekordy v Londýně, pokud bude náš knoflíkový návlek uznán světovým rekordem, oslavíme i ten na Zámecké oslavě 7. července.

Myslím, že za to úsilí spousty lidí, které vytvoření knoflíkového návleku stálo bychom si ten světový rekord zasloužili, jsem opravdu zvědavá jak to dopadne.Český rekord už návlek má.

 

Hledám informace z minulosti Zámečku

Připravuji druhé-rozšířené vydání informační brožurky o Novém zámku u Lanškrouna, kde bych chtěla věnovat jednu novou kapitolu době, kdy byla v provozu restaurace a Zámeček v majetku rodiny Kaupovy, později rodiny Žákovy, Jedná se o dobu v letech1930-1967, kdy

byl Zámeček nejdříve v majetku rodu Liechtensteinů, později rodiny hostinských a od r.1965 v majetku města Lanškrouna. V roce 1967 bylo v mezipatře přízemí nalezeno vybavení restaurace a další majetek uložený tam koncem války.Velice bych uvítala případně i fotografie tohoto majetku, nebo jeho částí, vím, že se do prostor kde byl uložen lidé dostávali už dříve. Mohou to být i současné fotografie předmětů ze Zámečku které jsou mezi lidmi.

Chtěla bych oslovit a poprosit všechny, kdo by mohli doma mít jakékoli staré fotografie ze Zámečku a okolí z té doby, případně i dob pozdějších do r. 2007, hlavně z vnitřních prostor věže a sklepení pod ní. Nejvíce mi chybí jakákoli fotografie vnitřních prostor restaurace, za doby hostinského pana Kaupeho, nebo od r. 1947-1965, kdy restauraci provozovala rodina Žákova, nebo z dob, kdy ještě léta po skončení provozu na Zámečku rodina bydlela.

Velmi by mě potěšilo, kdyby byl někdo ochoten věnovat nějaký předmět, který pochází ze Zámečku, chtěla bych udělat výstavku těchto střípků z minulosti, jejich hledání však není vůbec jednoduché. Zatím jsem takto získala jedinou neporušenou lahev na pivo s erbem rodu Liechtensteinů kterou mám, ostatní dvě jsou poškozené. Bohužel z dob dřívějších se toho zachovalo velmi málo, proto uvítám jakékoli informace, případně i staré pohlednice nebo fotografie zámecké věže a okolí, nebo i z akcí na Zámečku dříve pořádaných.

 

Vzpomínky pamětníků

Při návštěvě Zámečku mnozí pamětníci vypráví, jak dříve chodívali jako děti s rodiči v neděli na procházku až k věži, tatínek si dal pivo a děti červenou nebo žlutou limonádu, v sobotu bývaly na Zámečku taneční zábavy, je to moc zajímavé vyprávění. Jenže při prohlídkách nemám většinou možnost tyto vzpomínky zaznamenat.

Proto bych chtěla poprosit všechny, kteří se na tyto události pamatují, nebo jejich rodinu, aby vzpomínky na minulost Zámečku zaznamenali a poskytli mi tyto velmi zajímavé informace.

 

Ráda bych vše co se na Zámečku dříve dělo shrnula a uvedla i se zajímavými detaily a vzpomínkami konkrétních lidí jednak přímo při prohlídkách, i do druhého vydání informační brožurky které připravuji. Zatím je v prodeji první vydání, které ráda za informace poskytnu.

Tyto materiály můžete předat nebo poslat několika způsoby.

Texty a skenované fotografie je možno poslat na e mail: kastelankazam@seznam.cz,

Nebo poštou, na CD nebo v dopise na tuto zasílací adresu: Krasava Šerkopová PO Box 104

 563 01 Lanškroun.

Je možno poslat informace i bez uvedení jména, jinak se jménem a případně i kontaktem.

Pokud máte možnost, můžete mi materiály předat u stánku, kde v Po, St, Čt a Pá prodávám na nádraží v České Třebové výrobky chráněné dílny. Zde si mohu i ofotit a vrátit Vám staré fotografie nebo jiné dokumenty.Je možno samozřejmě se od března na Zámeček přijít podívat a předat materiály při prohlídce, nejlépe po telefonické domluvě.

Pokud by jste měli jakékoli dotazy nebo informace, můžeme se domluvit na tel: 776 642 277.Informace a novinky i spousta fotografií jsou na www.novyzamek.info.

Protože osud rozvál bývalé obyvatele okolí Zámečku po celé republice, budu se snažit, aby tato výzva vyšla i v celostátním tisku a uvítám vzpomínky všech bývalých obyvatel Lanškrouna, Rudoltic a okolí, kteří budou ochotni pomoci mi v nelehkém pátrání po minulosti zatím jen částečně opraveného Zámečku a snaze o jeho oživení po dlouhých letech chátrání a dobách zapomnění na tuto velmi zajímavou barokní památku s pohnutým osudem.

                                                                                                           Kastelánka „Zámečku“ Krasava Šerkopová