Radní debatovali ve Fabrice se starosty obcí ze dvou okresů

Svitavy – Rada Pardubického kraje se v pátek 24. února setkala se starosty obcí Svitavska a Ústeckoorlicka. Ve svitavském  multifunkčním centru Fabrika zazněly aktuální informace z oblasti dopravní obslužnosti, bezplatného převodu majetku obcím, financování regionálního školství, využívání evropských fondů  a ze zdravotnictví.

Budoucnosti regionálních operačních programů, které dokážou reagovat na konkrétní potřeby území,  se věnoval Zdeněk Vašák z Regionální rady soudržnosti NUTS II Severovýchod. Přestože regionální programy patří mezi nejúspěšnější a jejich prostřednictví se daří nejrychleji a nejefektivněji čerpat prostředky, uvažuje vláda o jejich omezení. "Vraceli bychom se tak ke Společnému operačnímu programu pro všechny kraje, tak zvanému SROPu. V předchozím období se ale příliš neosvědčil,“ komentoval záměry  hejtman Radko Martínek. „Vedeme neustálou diskusi s ministerstvy, aby se prostředky centrálních programů, u kterých hrozí riziko nevyčerpání, převedly do ROPů. Pak bychom mohli okamžitě vypsat výzvu a ti z vás, kteří mají připravené projekty, by mohli již v příštím roce čerpat,“ dodal hejtman, jak si představuje využití případných realokovaných prostředků.

   Náměstek hejtmana Roman Línek zodpovědný za finance a majetek  hovořil o bezúplatných převodech majetku a  finančním vztahu rozpočtů obcí a kraje se státním rozpočtem.  „Krajský rozpočet byl nastaven konzervativně, daňové příjmy budou naplněny,“ sdělil náměstek na fóru. „Peníze v drtivé většině končí v rozpočtech obcí, které je dostávají prostřednictvím grantů na životní prostředí a volnočasové aktivity. Odcházejí do oblasti sociálních věcí i do regionálního rozvoje. Informace jsou dostupné na internetových stránkách kraje,“ dodal.  

   Radní Jana Pernicová informovala o připravovaných konkurzech na místa ředitelů krajských škol a školských zařízení v souvislosti s novelou školského zákona. Vysvětlila, proč kraj ke konkurzům přistoupil. Diskuzi vzbudila reforma financování regionálního školství připravovaná MŠMT. Starostové se obávají, že záměr ministerstva ohrožuje zejména základní školství. Starostka obce Morašice požádala krajské radní, aby společně apelovali na MŠMT. Hejtman Martínek doporučil obrátit se také na poslance a jejich prostřednictvím na celou vládu.

   Aktuální informace o povinnostech vyplývajících ze zákona o vodovodech a kanalizacích se zmínil radní Václav Kroutil. Zejména zdůraznil povinnost tvořit plán obnovy vodohospodářských sítí a současně upozornil na sankce za neplnění stanovených povinností. Dále uvedl, že kraj i letos pamatuje na spolufinancování v této oblasti ve výši cca 40 milionů korun.  

Zdravotnictvím přítomné stručně provedl radní Martin Netolický. Při prezentaci se zaměřil na přehled dotací nemocnicím, jejich hospodaření, dopady úhradové vyhlášky a organizaci lékařské služby první pomoci. Radní se obrátil na starosty s prosbou, aby zvážili pomoc spádovým nemocnicím, které se potýkají s nedostatkem peněz na nové přístroje. „Než přesunete  žádost  do koše, prosím zvažte, zda můžete finančně podpořit obnovu přístrojového vybavení.“  Radní Netolický připomněl novou zdravotnickou legislativu,  kde kraj uplatnil zásadní připomínku, a to o místní a časové dostupnosti zdravotní péče: „Ohrožení nemocnic akutní péče je značné. Nechceme si nechat diktovat, jaká má být struktura v Pardubickém kraji a kolik má být kde oddělení, protože lidé v krajích si zaslouží kvalitní péči stejně jako ve fakultních nemocnicích.

   Značnou pozornost vyvolala dopravní obslužnost. Náměstek Jan Tichý zodpovědný za dopravu, dopravní obslužnost a investice uvedl, že kraj na základě poznatků v terénu upravuje s organizátorem regionální dopravy OREDO jízdní řády. „Změny, které vstoupí v platnost 1. dubna, odstraní zjištěné nedostatky, tedy chybně stanovenou dojezdovou dobu i trasování. Pardubický kraj má zájem, aby se situace zlepšila. Věřím, že to firma OREDO dokáže a že se děti dostanou včas do škol a doprava bude fungovat,“ sdělil náměstek ve svém příspěvku. Dodal, že společnost OREDO dostala od zastupitelů úkol, že musí do 29. března  vypořádat připomínky.

   Miroslav Stejskal zodpovědný za cestovní ruch seznámil přítomné se strukturou cestovního ruchu v Pardubickém kraji. Vyzdvihl přínos turistických informačních center a hovořil o rozdělování prostředků na granty.

   Aktivity v rámci Evropského roku aktivního stárnutí představil radní zodpovědný za neziskový sektor Pavel Šotola. Požádal starosty o spolupráci při sestavování databáze senior klubů, které jsou především zřizovány obcemi.  (Foto L. Kozel)