Informace ze 70. jednání Rady Pardubického kraje            

Línek: Rozpočet kraje 2012 bude posílen o 52 milionů korun

Náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek zodpovědný za finance a majetek předložil na jednání rady materiál o úsporách kraje v provozních výdajích v roce 2011. Zároveň na jeho návrh rada schválila použít tyto prostředky k posílení rozpočtu roku 2012. „Úspory ve výši 52 milionů korun ve výdajích roku 2011 vznikly jednak poměrně restriktivní finanční politikou Pardubického kraje v loňském roce, a pak  také důsledným sledováním účelu čerpání ze strany celkového správce rozpočtu,“ uvedl Línek.
Na celkovém objemu úspor se podílí 9 kapitol rozpočtu Pardubického kraje. Do úspor je zahrnuta i částka cca 11 milionů korun, která se týká splátky úvěru včetně úroků, které si příslušné peněžní ústavy nevyinkasovaly v termínu k 31. 12. 2011. “Uspořené prostředky budou využity například na posílení zdrojů k financování dopravní obslužnosti, k navýšení provozních prostředků škol a školských zařízení, k řešení problémů spojených se zajišťováním sociálních služeb, na splátky úvěru a úhradu úroků neuhrazených v roce 2011, na expertní a poradenskou činnost v nastavení kontrolních mechanismů nad hospodařením nemocnic v oblasti nákupů zdravotní techniky a k vyhodnocování plateb za zdravotní péči vůči zdravotním pojišťovnám. Hospodárnost při vynakládání finančních prostředků a řešení nezbytných činností zajišťovaných Pardubickým krajem jsou pro nás v této složité ekonomické době  hlavní prioritou,” říká Roman Línek. Návrh rady bude definitivně projednávat zastupitelstvo 23. února 2012.
 
Krajská podpora dobrovolných hasičů je stabilní, stát částky snižuje

Pardubickému kraji byla na základě rozhodnutí Ministerstva vnitra - generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky letos v lednu přidělena účelová neinvestiční dotace na výdaje jednotek sboru dobrovolných hasičů obcí, a to výši 4 064 000 korun. „Tato částka je zhruba o půl milionu nižší než v loňském roce a přitom zásahy dobrovolných hasičů v poslední době narůstají,“ říká hejtman Pardubického kraje Radko Martínek a pokračuje: „Dotace z Pardubického kraje jsou na rozdíl od státních stabilní, už čtvrtý rok dáváme dobrovolným hasičům částku  5 milionů korun.“ Ze státní dotace se  v první etapě rozdělí finanční prostředky ve výši 2,5 milionu korun zejména mezi sbory 23 obcí v kraji, které drží pohotovost a jsou schopny vyjet do pěti minut od vyrozumění operačního střediska. Rozdělení krajských dotací pak bude schvalovat dubnové zastupitelstvo kraje.
 
Centrální nákup zemního plynu a elektrické energie 

Rada Pardubického kraje schválila zajištění centrálního nákupu zemního plynu pro období od 1. 7. 2012 do 31. 12. 2013 a elektrické energie pro období od 1. 1. 2013 do 31. 12. 2013 pro organizace zřizované a zakládané Pardubickým krajem a Krajský úřad Pardubického kraje na energetické burze organizované Českomoravskou komoditní burzou Kladno. "Spojení nákupu obou komodit přinese finanční úsporu. Současná cena zemního plynu na burze je nižší než cena z minulé elektronické aukce a včasným nákupem je navíc šance docílit ještě další úspory," říká hejtman Radko Martínek. Prostřednictvím výzvy budou nyní osloveni dohodci k předložení nabídky na veřejnou zakázku malého rozsahu na zastupování kraje jako centrálního zadavatele při nákupu zemního plynu a silové elektrické energie.
 
Činnost zastoupení Pardubického kraje v Bruselu 

Členové rady se dnes seznámili se zprávou o činnosti zastoupení Pardubického kraje v Bruselu a výhledem akcí na letošní rok. Jeho kancelář se v říjnu 2011 přestěhovala z Českého domu do budovy zakoupené v Bruselu Plzeňským krajem. Oficiální otevření nového sídla je ve spolupráci s Plzeňským a Jihomoravským krajem zvažováno na červen 2012 po dokončení rekonstrukcí. „V letošním roce se Pardubický kraj zapojí do Roku českého filmu, bude se prezentovat na Dnu Evropy, Czech Street Party, na Open Days a dalších akcích. Jeho představitelé se budou účastnit Summitu regionů a měst v Kodani,“ uvedla příklady některých prezentací vedoucí zastoupení Pardubického kraje v Bruselu Karolína Brennerová.
 
Evropský rok aktivního stárnutí v Pardubickém kraji

Rok 2012 byl vyhlášen Evropským rokem aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity. Zapojil se do něj i Pardubický kraj, který spolu s Koalicící nevládek Pardubicka připravil celoroční projekt zaměřený na seniory. Zahájen bude na každoroční Konferenci neziskových organizací Pardubického kraje, která se uskuteční dne 22. března 2012 v Pardubicích.
Hlavními cíli Evropského roku 2012 je udržování aktivního způsobu života starších lidí a jejich větší zapojení do společnosti, dobrovolnické práce, rodinného života, sdružení, církví a politiky. Je také potřeba odstraňovat bariéry mezi generacemi. "Období seniorského života, tzv. třetí věk se stále prodlužuje a pohybuje se okolo 25 let. To je dlouhá doba života, kterou by lidé měli prožít plnohodnotně a aktivně. Proto v Pardubickém kraji budou aktivity v rámci Evropského roku zaměřeny především na vzdělávání, využívání volného času a zapojování seniorů do dobrovolnických činností. Vždyť právě v dobrovolnictví mohou senioři naplnit svůj volný čas a využít svých životních zkušeností" řekl. Pavel Šotola, radní pro neziskový sektor.
Během roku se uskuteční řada seminářů pro aktivní seniory na různá témata, jako je práce s počítači, vliv médií, význam dobrovolnictví apod. S Klubem českých turistů proběhne několik výletů po kraji včetně cestopisných besed, kde budou nejen senioři moci blíže poznat své okolí. V rámci Evropského roku aktivního stárnutí se připravuje v Pardubickém kraji i oceňování dobrovolnické činnosti ve 3 kategoriích (dobrovolník „55+“, neziskové organizace zaměřené na aktivní stárnutí a mezigenerační aktivity a společensky odpovědná firma). Neziskové organizace se mohou těšit na tzv. „burzy filantropie“, jejichž cílem je propojení veřejného, soukromého a neziskového sektoru při finanční podpoře konkrétních projektů nezikovek. Dále budou pořádány přednášky pro studenty středních škol o významu neziskových organizací a dobrovolnictví a výtvarné soutěže pro děti.
Cílem krajského projektu, do něhož se zapojí i seniorské organizace, Klub českých turistů, mateřská centra a biskupství královéhradecké, je kromě udržení aktivního způsobu života starších lidí též vyzdvihnout celospolečenský význam a přínos neziskového sektoru a dobrovolnictví a dále podpořit činnost neziskových organizací a dobrovolníků a vzájemnou spolupráci neziskového a podnikatelského sekto